Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Geestelijke eruditie betaalt zich uit

(voor Penelope Fitzgerald (1916 - 2000)

Je bent geboren op 17 december 1916 als Penelope Mary Knox in het oude, bisschoppelijke paleis in Lincoln, de hoofdstad van Lincolnshire. De schrijfster Mary Mackie is er ook geboren. De Kathedraal van Lincoln is men in 1072 begonnen te bouwen en rond die tijd liet Willem de Veroveraar er Lincoln Castle bouwen. Jouw vader was de dichter/criticus Edmund George Valpy Knox (1881 - 1971), die redacteur van het humoristische weekblad 'Punch' was. Jouw opa Edmund Knox was de vierde Anglicaanse bisschop van Manchester. Je was een afstammeling van John Arbuthnott, 8e burggraaf van Arbuthnott. Jouw moeder was Christina Frances Hicks, die in 1935 overleed. Zij was de dochter van Lee Edward Hicks (1843 - 1919), de Anglicaanse bisschop van Lincoln.

Jouw broer was de journalist Edmund Rawle Valpy Knox, die op 15 juni 1994 overleed. In 1937 hertrouwde jouw vader met Mary Shepard, een kinderboekenillustratrice, o.a. van Mary Poppins. Haar vader Ernest Howard was o.a. de illustrator van de kinderboeken van Winnie-the-Pooh. Jouw moeder was één van de eerste, vrouwelijke studenten in Oxford. Jouw oom Ronald Knox was theoloog/priester en schrijver van detectives. Jouw tante Winifred Knox was een schrijfster van literaire fictie en biografieën. Jouw oom Alfred Knox was een cryptograaf en jouw oom Wilfred Knox was theoloog/priester en theologisch schrijver.

Jij ging naar de meisjesschool Wycombe Abbey in High Wycombe, in 1879 opgericht en vernoemd naar de wetenschapsschrijfster Mary Somerville. De schrijfsters Vera Brittain, Winifred Holtby, Dorothy Sayers en Iris Murdock studeerden daar ook. In de studentenkrant 'Isis' werd je 'Woman of the Year' genoemd en in 1938 studeerde je af. In de Tweede Wereldoorlog werkte je voor de BBC. In 1942 trouwde je met Desmond Fitzgerald, die je in 1940 in Oxford had ontmoet. Een half jaar na jullie huwelijk ging Desmond met zijn regiment de Irish Guards naar Noord-Afrika. Voor zijn aandeel in de Western Desert Campaign in Libië kreeg hij het Militaire Kruis. Terug in het burgerleven was hij een alcoholist.

In de vroege jaren vijftig woonden jullie in Hampstead, waar je was opgegroeid. Jullie begonnen het tijdschrift 'World Review', waarin jij over literatuur, muziek en beeldhouwkunst schreef. Jullie raakten verarmd en jullie zaten vier maanden in een daklozenopvang. Jullie woonden elf jaar in een sociaal huurhuis en je was lerares aan de Italia Conti Academy en de Queen's Gate School. Camilla Rosemary Shand, de tweede vrouw van prins Charles, die graag haar tampon wilde zijn, was jouw leerling, net als de schrijver Edward St.Aubin, de actrice Helena Bonham Carter en Anna Wintour, de hoofdredactrice van 'Vogue'.

Jullie kregen één zoon, Valpy, en twee dochters, Tina en Mary. Op jouw 58-ste debuteerde je met de biografie 'Edward Burne-Jones'. In Southwold werkte je in een boekhandel. Desmond overleed in 1976. In 1977 verscheen jouw multi-biografie 'The Knox Brothers' en jouw debuutroman 'The Golden Child'. Je woonde een tijd op een woonboot in Battersea, die twee keer zonk, waardoor er veel naslagwerk verloren ging. In 1978 verscheen jouw roman 'The Bookshop' bij de uitgeverij Gerald Duckworth & Co. Gerald was de halfbroer van Virginia Woolf, die hem van seksueel misbruik betichtte. Mieke Prins vertaalde het voor uitgeverij Karmijn. In 2017 verscheen de verfilming van Isabel Coixet, met Emily Mortimer in de hoofdrol.

In 1979 verscheen 'Offshore', waarvoor je de Booker Prize won. In 1995 verscheen 'The Blue Flower', waarvoor je de National Book Critics Circle Award kreeg. In 1980 verscheen 'Human Voices', in 1982 'At Freddie's', in 1984 de biografie 'Charlotte Mew and Her Friends: With a Selection of Her Poems', in 1986 'Innocence' en in 1988 'The Beginning of Spring'. In 1990 verscheen jouw historische roman 'The Gate of Angels'. Je overleed op 28 april 2000 in Londen en je werd 83 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 november 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)