Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Liever gek, dan aangepast ongelukkig

(voor Madame Cavé (1809 - 1883))

Je bent geboren als Marie-Élisabeth Blavot in 1809 of 1810 in Parijs. Je was een talentvolle kunstschilderes en een tekenprofessor. Je werd ook wel Marie Monchablon genoemd, met de achternaam van jouw moeder. Jouw ouders waren renteniers en gerelateerd aan generaal Charles Leclerc, die op zijn 30-ste door de gele koorts overleed. Hij was de eerste echtgenoot van prinses/hertogin Pauline Bonaparte. Je zat op een kostschool voor meisjes, waar je leerde tekenen en aquarelleren van de romantische kunstschilder Camille Roqueplan, een leerling van Abel de Pujol en Antoine-Jean Gros.

Je kreeg ook les van de schilder Clément Boulanger (1805 - 1842), een leerling van Jean-Auguste-Domonique Ingres. In Rome werd jouw zoon Marie-Henry-Albert (1830 - 1910) geboren. Rond 1831 heeft Ingres een vrolijk portret van jou gemaakt. In 1831 ben je met Clément Boulanger getrouwd. Je was voorzichtig, beeldschoon en charmant. Je slaagde erin om zelfstandig te leven en jouw carrière als schilderes tot 1855 door te zetten.

In 1833 kreeg je op een gekostumeerd bal bij Alexandre Dumas contact met Eugène Delacroix. Je wist deze gekwelde kunstenaar op te beuren. Je leende zijn schilderij 'Romeo et Julia' om er een pastelkopie van te maken. Jullie gaven elkaar prenten, brieven en cadeaus. Hij gaf jou ook een mand met paté. Jullie waren twee weken samen in Brugge en Antwerpen, totdat jij hem plotseling verliet. In Parijs werd er veel over jullie geroddeld. Jullie bleven jarenlang bevriend. In 1836 was je teken- en schilderlerares in een school voor jonge meisjes. In 1837 kreeg je van Delacroix zijn schilderij 'Karel V bij het Klooster van Yuste'. In 1839 reisde je samen met Karel V naar Vlaanderen en je bleef sterk bevriend met hem, totdat hij in het Klooster van Yuste overleed.

Clément werd de uitvoerende kunstenaar van de architect/archeoloog Charles Texier, met wie hij naar Klein-Azië reisde. Charles had in 1834 de ruïnes van Hattusa ontdekt. Clément ging met hem naar de stad Magnesia ad Sipylum (nu Manisa), waar o.a. het Hettitische standbeeld van de moedergodin Cybele valt te bewonderen. Op 28 september 1842 overleed Clément in Magnesia ad Sipylum. Op 4 november 1843 hertrouwde je met de advocaat/journalist/toneelschrijver Hygin-Auguste Cavé (1796 - 1852), die in 1844 door Ingres geportretteerd werd. Je exposeerde geregeld op de Salon in Parijs. Je was ook bevriend met de kunstschilder/illustrator Jean Gigoux, die de laatste minnaar van Eweline Rzewuska was, de weduwe van Honoré de Balzac.

In 1850 verscheen jouw boek 'Le dessin sans maître', met als doel het oefenen van het visuele geheugen als noodzaak om te kunnen tekenen. Je kreeg een lovende recensie van Delacroix. Die methode werd op basisscholen in Douai, Caen en Chartres uitgeprobeerd. In 1851 verscheen 'L'Aquarelle sans maître', over de harmonie van de kleuren. Hygin-Auguste overleed op 30 maart 1852 in Parijs. Na het overlijden van je man werd je een vurig rooms-katholiek. Op jouw 60-ste stopte je met de schilderkunst en in 1866 ging je het leven van arme vrouwen verlichten door de 'Corporation des abeilles' op te richten. Je leerde die vrouwen kunstwerken te maken, die ze daarna aan de samenleving verkochten.

Alexandre Dumas schreef over jou in zijn memoires, die tussen 1852 en 1856 verschenen. Deels verzonnen en onsamenhangend. Hij beschreef jou als een gekke, romantische vrouw. In 1875 verscheen jouw laatste boek 'La Vierge Marie et la femme'. Je overleed in 1883 in Neuilly-sur-Seine.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 november 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)