Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Volop van Jacqueline Govaert genoten

Je hebt artistieke vrouwen, die levende legendes zijn en Jacqueline Govaert is daar zeker één van! Ze trad op in de Goudsche Schouwburg en dat was anderhalf uur gekluisterd blijven aan haar hoogst bijzondere en gerijpte stem. Jacqueline Govaert is geboren op 20 april 1982 in Kaatsheuvel.

"Efteling! Ik kom uit Kaatsheuvel en woonde daar om de hoek. We hadden een abonnement en liepen er zo naartoe, volgens mij was er alleen nog maar een Sprookjesbos. Mijn moeder kon dan koffie drinken terwijl wij daar rondrenden. Dus ik ben daar helemaal mee opgegroeid." (Oor, 2017)

Ze was zeventien jaar toen de heftige start met haar band Krezip begon. Ze wist toen al dat ze de rest van haar leven muzikant wilde zijn. Anders zou ze apenverzorgster in een dierentuin zijn geworden. Of naar Italië gaan om groenten te verbouwen. In ieder geval een zo eenvoudig mogelijk leven. Ze leerde blokfluit spelen en ze was idolaat van de Belgische rockband K's Choice met de zangeres Sarah Germaine Willy Bettens (Kapellen, 1972). Ze wilde er net als Sarah uitzien. Ze wilde ook op de zangeres Skin van de Engelse band Skunk Anansie lijken. Skin is het pseudoniem voor Deborah Anne Dyer (Londen, 1967). Skin droeg wijde broeken met Nikes eronder.

Als puber wilde ze groen haar en een neusbel. Ze maakte zoals de meesten ruzie met haar ouders, maar dat heeft ze met haar warmbloedige hit 'I Would Stay' afgesloten. Ze heeft nooit drugs gebruikt, al heeft ze geen probleem met een alcoholisch drankje. "Geen sterke drank, overigens. Dat is niks voor mij.", zegt ze. Tijdens de theatervoorstelling 'Zo Zit Het Dus Ook', die ik heb meegemaakt, opende ze wel een fles port en dronk ze ervan. 19% alcohol is behoorlijk, jongedame! Voordat je het weet, is je lever naar de Filistijnen! Jacqueline ging naar de Rockacademie, waar ze in 1999 haar man Ivo heeft leren kennen. De twee goedgeklede dames, die bij haar voorstelling de achtergrondzangeressen zijn, zaten ook op de Rockacademie.

Jacqueline woont nu ruim tien jaar in Haarlem, waar ze het uitstekend naar haar zin heeft. Soms mist ze Tilburg nog. Bijvoorbeeld dat zachte taaltje. Samen met Ivo kreeg ze twee een zoon en een dochter, waarvan haar zoon Billie als baby op het podium van Pinkpop aanwezig was. In 2007 verving ze met Krezip Amy Winehouse op Pinkpop. Ze stond vijf keer op Pinkpop, maar dat vond ze de allerleukste keer. De anderen leden van Krezip waren: haar zus Anne, Annelies Kuijsters (gitaar), Joost van Haaren (bas), Thomas Holthuis (gitaar) en Thijs Romeijn (drum). Thomas werd in 2004 door Jan Peter Hoekstra vervangen en Thijs in 2005 door Bram van den Berg.

De voorstelling is voor de helft gevuld met persoonlijke anekdoten, die stuk voor stuk boeiend gebracht worden en ook boeiend zijn. In feite is ze naast topzangeres ook nog eens een fantastische cabaretière. In de andere helft zingt ze de longen uit haar fragiele, kleine lijf. Ze had een wijde broek aan met enkelhoge sportschoenen, die ze in de eerste helft uit deed. Haar blote voeten huppelden gezellig mee, terwijl ze op de vleugel speelde en continu fenomenaal en loepzuiver zong. Ik stond perplex over het feit, dat er uit zo'n klein lichaam zo'n indrukwekkend stemgeluid kan komen. Haar stem was indringend en weergalmend. Ze weet van ieder woord een muzikale vloedgolf te maken. Echt een rasartieste van wereldformaat. Haar voorstelling moet zeker op de televisie worden uitgezonden, want de kwaliteit is stukken beter dan wat ze daar meestal uitzenden.

De voorstelling begon met een a capella gezongen lied over de tijd van overleden zijn, de mysterieuze eeuwigheid, wanneer het lichaam als een koude, verstijfde mantel is uitgedaan en achtergelaten. Werkelijk diepontroerend en hartverscheurend. Met dat lied was ze drie jaar geleden in de Goudse Schouwburg geëindigd. Jacqueline vertelde over haar huiselijke worstelingen als moeder en over haar vakanties naar Noord-Italië en Bali. Toen ze met haar gezin in Nice belandde, zagen ze daar allemaal zwaarbewapende agenten en militairen. Toen wilde ze meteen weer naar huis. Haar moeder had haar op een camping in Noord-Italië gewezen en daar is het heel erg rustig. Met een ondiep pisbaaitje, waar de kinderen onbezorgd konden spelen. Ze kochten zelfs een Belgische caravan, maar dat vond zij niet echt geslaagd. Toen de opslagplaats, waar de caravan in stond, afbrandde, was zij de enige van het gezin, die inwendig een gat in de lucht sprong.

Na Krezip ging Jacqueline solo en in 2010 verscheen haar eerste solo-album 'Good Life'. In 2014 verscheen 'Songs to Soothe' en in 2017 verscheen 'Lighthearted Years'. Ze zong diverse songs van dat laatste album en allemaal perfect getimed. Ze grapte over haar trouwring en dat ze ten huwelijk is gevraagd, maar nooit een mooie, sprookjesachtige trouwjurk heeft gedragen. Ik kon alsmaar en kan nog steeds alsmaar denken: "Wat een mooi mens!". En dat niet alleen, want haar zangstem is één van de mooiste zangstemmen, die ik ooit live gehoord heb. En zo fris, dynamischh, fruitig, betoverend, innemend, overweldigend, meevoerend, teder, helend, strelend, hoogstaand transformerend, zuiver, heilig, Godingelijkend, Wicca-hogepriesteresachtig, engelachtig, koninklijk, geestelijk adellijk, zielsverheffend en adembenemend Levensadem Verrijkend!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 december 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 104Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)