Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Afgewezen door de mode-ontwerper McQueen

(voor Isabella Blow (1958 - 2007))

Je bent geboren als Isabella Delves Broughton op 19 november 1958 in Marylebone, Londen. Je was afkomstig uit een Britse, aristocratische familie. Jouw vader was de legerofficier Sir Evelyn Delves Broughton en jouw moeder was de advocate Helen Mary Shore, de tweede vrouw van jouw vader. Je was hun oudste kind. Jouw zussen zijn Julia en Lavinia. Jouw broer was John, die twee jaar was, toen hij in een privé-zwembad verdronk. Julia trouwde met ene Kim en kreeg een relatie met Hans Kristian Rausing, na het tragische overlijden van zijn vrouw Eva Louise Kemeny, door een overdosis drugs.

Hans was verslaafd aan heroïne en cocaïne, net als Eva, die 48 jaar werd. Eva was één van de rijkste vrouwen van Engeland. Op jouw veertiende zijn jouw ouders gescheiden en jouw moeder verliet het gezin met een handdruk voor haar kinderen. Twee jaar later was de scheiding rond. Je ging niet bij jouw vader wonen en hij gaf jou ruim één miljoen pond. Jouw mooiste herinnering was de roze hoed van jouw moeder, wat tot jouw mode-carrière leidde. Je ging naar de Heathfield School in Ascot, in 1899 opgericht door Eleanor Beatrice Wyatt. Je werkte in een scone-winkel en je was twee jaar schoonmaakster.

In 1979 verhuisde je naar New York City, waar je samen met de actrice Catherine Oxenberg een flat deelde. Je studeerde een jaar oude Chinese kunst aan de Universiteit van Columbia. Daarna ging je naar Texas en werkte je voor de mode-ontwerper Guy Laroche. In 1981 trouwde je met Nicholas Taylor en je werd de assistente van Anna Wintour, de mode-directrice van 'Vogue', aan wie de zanger Bryan Ferry jou had voorgesteld. Al snel mocht je met de mode-journalist André Leon Talley samen werken. Je werkte in New York en je was bevriend met Andy Warhol en de kunstenaar Jean-Michel Basquiat, die op zijn 27-ste door een overdosis heroïne overleed.

In 1986 ging je naar Londen en werkte je voor Michael Roberts, de mode-directeur van 'Tatler' en 'The Sunday Times Style'. Je had een affaire met de redacteur Tim Willis en in 1989 trouwde je in de kathedraal van Gloucester met de advocaat/kunsthandelaar Detmar Hamilton Lorenz Arthur Blow. De Ierse ontwerper Philip Treacy maakte jouw bruidshoed en de jurk voor het bruidsmeisje. Philip kwam bij Detmar en jou inwonen. Je lanceerde zijn carrière en je droeg veel van zijn hoeden. Andere hoedendraagsters waren Sarah Jessica Parker, Donna Karan, Lady Gaga, Catherine Middleton, Camilla Parker Bowles en prinses Beatrice van York.

In 1993 werkte je samen met de modefotograaf Steven Meisel, die met Madonna bevriend is. Haar fotoboek 'Sex' is door hem gemaakt en hij is dik bevriend met de Chinees-Amerikaanse mode-ontwerpster Anna Sui. Je ontdekte de Lee Alexander McQueen en je kocht zijn volledige afstudeercollectie voor 5000 pond. In West-Londen ontmoette je op straat de intelligente Sophie Dahl, die je hebt geholpen met haar modelcarrière. Haar opa is Roald Dahl en haar oma is de actrice Patricia Neal. Net als haar moeder Tessa is ze ook een auteur. Jij ondersteunde ook kunstenaars, o.a. het kunstduo Tim Noble en Sue Webster.

In 2004 ben je gescheiden, waarna je een relatie met de schrijfster Stephanie Theobald kreeg. In 2005 deed je mee aan een project van de kunstenaar Matthieu Laurette in het Frieze Art Fair in Regent's Park, Londen. Aan het einde van jouw leven werd je ernstig depressief. Je was hoogst ontzet, dat Alexander McQueen jou niet had meegenomen, toen hij zijn merk aan Gucci verkocht. Je had financiële problemen en je was onvruchtbaar. Vanwege jouw bipolaire stoornis onderging je electroshock-therapie en je herenigde je met Detmar.

Je kreeg eierstokkanker en in 2006 probeerde je zelfdoding te plegen met een overdosis slaappillen. Later sprong je van de Hammersmith Flyover, waardoor je beide enkels brak. In 2007 deed je meerdere pogingen tot zelfdoding, totdat je op 6 mei 2007 het vergif Paraquat dronk en je daadwerkelijk overleed, op 7 mei 2007 in het Gloucestershire Royal Hospital. Je kon jouw zware depressie niet verslaan. Je werd 48 jaar. McQueen maakte op 11 februari 2010 in Londen ook een vroegtijdig einde aan zijn leven. Hij was drugsverslaafd en hij heeft zichzelf opgehangen. Hij werd 40 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 december 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)