Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een zwaar leven in talloze kastelen

(voor Anna van Bretagne (1477 - 1514))

Je bent geboren op 25 januari 1477 in het kasteel in Nantes. Je was de oudste dochter van Frans II van Montfort, hertog van Bretagne, en Margaretha van Foix. Jouw gouvernante was Françoise de Dinan, dame van Châteaubriant en Laval. Je leerde Latijn, Grieks, Hebreeuws, Frans, zang en dans. Op jouw vijfde maakten jouw ouders al plannen voor een huwelijkskandidaat. Je werd officieel verloofd met Eduard V van Engeland, maar hij werd op zijn 13-de in de Tower of Londen vermoord. Koning Richard III of koning Hendrik VII was de verantwoordelijke dader.

Hendrik VII, Maximiliaan van Oostenrijk, Jan IV van Chalon-Arlay en Lodewijk XII wilden allemaal wel met jou trouwen, net als de halfbroer van jouw gouvernante Alain van Albret, een 45-jarige weduwnaar. Jouw seniele vader werd door Françoise en Alain erg zwaar onder druk gezet. Jij vluchtte voor een huwelijk met deze dwingeland. Lodewijk XI van Frankrijk was de eerste, die delen van Bretagne kocht, gezien het strategische belang als buffer tegen Engeland. Jouw vader liet jouw zus Isabella en jou erkennen als rechtmatige opvolgers door de Bretonse Staten-Generaal.

Op 9 september 1488 overleed jouw vader in Couëron, waarna je hertogin van Bretagne werd. Op 8 december 1488 annuleerde je officieel het door jouw vader geplande huwelijk met Alain van Albret. Françoise bleef de gouvernante van Isabella en jou. Op 7 januari 1489 verklaarde Frankrijk de oorlog aan Bretagne. Op 10 februari 1489 liet je jezelf in de kathedraal van Rennes tot hertogin van Bretagne kronen. Via Jan IV van Chalon-Arlay, de eerste prins van Oranje, werd er een huwelijk tussen koning Maximiliaan van Oostenrijk en jou geregeld, wat op 19 december 1490 gebeurde. Maximiliaan was trouwens niet persoonlijk aanwezig. Jij werd koningin van het Heilig Roomse Rijk.

In 1491 veroverde Karel VIII Bretagne en trouwde hij met jou, waardoor je koningin van Frankrijk werd. Jouw huwelijk met Maximiliaan werd door paus Innocentius VIII ontbonden en Karel verbrak de verloving met Margaretha van Oostenrijk, de dochter van Maximiliaan I van Oostenrijk. Op 6 december 1491 trouwde je in het kasteel van Langeais met Karel VIII. Je woonde in het kasteel van Amboise en op 8 februari 1492 werd je in de kathedraal van Saint-Denis tot koningin van Frankrijk gekroond. Je had geen enkele macht. Op 10 oktober 1492 werd Charles Orland geboren, die drie jaar later door de mazelen of pokken overleed. Je kreeg nog vier kinderen, twee doodgeborenen en twee, die binnen een maand overleden.

In 1498 stichtte je de Orde van de Dames van het Gordelkoord, gebaseerd op de levenswandel van Sint-Fransiscus. Op 7 april 1498 overleed Karel VIII in Amboise door een hersenbloeding. Hij werd 27 jaar. Je restaureerde de oude macht van Bretagne, terwijl je vier maanden in het Hôtel d'Etampes verbleef en superrijk was. Op 8 januari 1499 trouwde je met koning Lodewijk XII, die daarvoor scheidde van zijn vrouw Johanna van Valois, die op haar 40-ste in een klooster te Bourges overleed en door paus Pius XII heilig is verklaard. Lodewijk en jij kregen vier kinderen, waarvan twee doodgeborenen. Op 15 oktober 1499 werd Claude geboren en op 25 oktober 1510 werd Renée geboren, die als kind met Anna Boleyn speelde.

Na Renée's geboorte ging jouw gezondheid achteruit. In 1512 ging jouw gezondheid na een zoveelste bevalling snel achteruit en in de winter van 1513-1514 kreeg je last van niergruis/blaasgruis. Op 9 januari 1514 overleed je in het kasteel van Blois. Je werd 36 jaar en je bent bijgezet in de Basiliek van Saint-Denis. In Gouda is inmiddels Crêperie Anna de Bretagne aan de Dubbele Buurt, wat een culinaire hommage voor jou is, een eerbiedwaardig project van Janneke Cornelissen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 december 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)