Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lang leve Kerstmis!

Een verhaal, zoals het meisje met de zwavelstokjes, of het alom bekende verhaal van de geboorte van het kindje Jezus, het zijn de meest voorkomende verhalen, vaak verteld, vaak gehoord en veel geschreven. Daar gaat dit Kerstverhaal dus expliciet niet om, immers zouden we steeds in herhaling vervallen en dat is niet de intentie van Kerstmis!

Kerstmis een tijd van vrede, een tijd van bezinning, een tijd van vergeven, van overwegen, kortom een tijd die altijd in het teken stond van: VREDE met hoofdletters!
Hoe anders is het tegenwoordig met Kerstmis? Hoe een groot verschil zit er in de tijd van kerst in de jaren 50-60-70 en verder?

Natuurlijk was dat een andere tijd, een heel andere cultuur lijkt het wel, een tijd die net zo goed zijn charme had, maar het charmante is van de huidige kerstviering allang het land uit, net als de Sint, die ook allang niet meer de Sint is van toen!

De wereld verhardt, oorlogen blijven het nieuws halen, doden zijn niet meer te tellen, in de straten wordt niet meer met de vuisten een partij gevochten, niks hoor een schietpartij is ook in ons ooit zo vredige landje een vaak voorkomend verschijnsel. We mogen niet discrimineren, dat doen we natuurlijk ook niet hoor, ben je mal. Feit is alleen wel dat na het openen van de grenzen, de veelvuldigheid van de hardhandige nare acties met grote sprongen heeft gewonnen van de vrede!

Hoe graag zouden we het anders zien, hoe gaarne zouden we zeggen: vrede op aarde, in de mensen een welbehagen, oh ja we kunnen het zeggen, maar kloppen doet het niet, immers vinden ook aanslagen plaats in kerken, scholen en gebedshuizen!

Zalig Kerstmis, ook een mooi gezegde, maar er zijn gezinnen die gewoon stamppot eten met kerst. Nou is er niks mis met een zalige stamppot, maar er zijn ook adresjes waar de tafels gedekt zijn met duur linnen, even zo dure servetten, zilveren bestek, porseleinen borden, kortom: zij drinken water uit kristallen glazen en die komt weer uit een kristallen karaf! Jawel!

De stamppot staat dan gewoon op een Hema- of Blokkerbord, niks mis mee natuurlijk want het smaakt net zo goed als van een duur bord, maar de grote verschillen zitten in....ehhh, juist de grote verschillen! En dat zou niet mogen, maar het gebeurt natuurlijk wel!

De spelletjes van weleer hebben plaats gemaakt voor computers, ipad en al zitten daar ook spelletjes op, het gezamenlijke van om de tafel zitten, is weg! Het knusse van toen, is iets waar we aan denken, maar wat niet - of amper nog - voorkomt!...vrede op aarde!

De dakloze die met een beetje mazzel een maaltijd bij het Leger kan halen, zit dan natuurlijk net zo voldaan aan tafel als de mens die de stamppot heeft gegeten en ook die rijke persoon die met een tien gangen menu alles naar binnen heeft weten te werken! Inclusief de wijn en eventuele andere dranken die geschonken worden, vrolijk kerstfeest!

Het gezin dat van een minimum rond moet komen, heeft papieren servetjes of in het uiterste geval een keukenrol op tafel staan! Kerstliedjes staan aan en het is er niet minder knus, gezellig en intiem als bij de eerder genoemde eters. De aardappeleters, wie weet is dat schilderij ooit gemaakt omdat men wist dat deze tijd er aan zat te komen! Een heel leuke kerst hoor!

Zou zomaar kunnen! Maar wat snakken we naar, al zijn het er maar TWEE, wat hunkeren we naar TWEE vredige dagen, naar TWEE dagen van elkaar verdragen, van TWEE dagen die net als decennia terug dagen waren waar men nog rekening hield met het feit dat die dagen VREDIG waren omdat het kindje Jezus in de stal werd geboren! Zalige kerstdagen!

Wie staat er nog bij stil? Wie denkt er nog aan? Wie staat er stil bij die dakloze, die ook al geen plekje in de herberg heeft? Wie staat er stil bij het dure linnen en het zilveren bestek en het damasten kleed? Wie denkt er dan nog aan de in doeken gewikkelde baby Jezus, die geboren werd als vredeskind? Dagen van tevoren staan de winkels over- en overvol, menu’s worden gemaakt, alles moet tot in de puntjes geregeld zijn en owee als er iets niet klopt, of vergeten is, weg vrede!

Twee dagen slechts waarvan het overgrote deel de 2e dag benut om winkels af te lopen, of dit nou is om cadeaus retour te doen of om meubels te bekijken is niet geheel duidelijk maar alla! Zalig kerstfeest, in de mensen een welbehagen!

Is er iemand die stil staat bij Vrede als er een joekel van een boom opgetuigd en wel vol lichtjes staat, met grote en dure cadeaus eronder? Vrede op aarde? Wie denkt er aan de doden die vielen, wie staat er echt nog stil bij het vieren van Kerstmis, zoals Kerstmis bedoeld was? Tuinen en huizen volop verlicht, kaarsen staan overal, elektrische verlichting brandt op de vreemdste plaatsen, hoe anders was het met echte kaarsjes in de boom, met een emmer zand ernaast in verband met eventuele brand natuurlijk! Zalig, verrukkelijk kerstfeest.

Ik wens u allen een ongekend mooie Kerstmis toe, vredig als het even kan, wees lief voor elkaar, en bedenk, elke kerst is een terugkerend fenomeen, waarin we steeds weer de geboorte vieren, net als de verjaardagen van onze eigen familie, maar in dit geval, vieren we de geboorte van Jezus, het kind van de Vrede, die zijn leven liet, voor ons!

Dat niet vergeten wordt, blijkt wel omdat iedereen op de hoogte is van het feit dat Kerstmis op 25 en 26 december valt! Jawel die twee vrije dagen waar we ooit zo gelukkig mee waren, maar die zijn omgetoverd in dagen dat Vrede bijna te koop lijkt te zijn, want: waarom loopt half Nederland anders de 2e Kerstdag de winkels af? Op zoek naar vrede misschien?

Schrijver: An Terlouw
21 december 2018


Geplaatst in de categorie: kerstmis

3.0 met 1 stemmen 426Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)