Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nog steeds worden zuiveren verketterd

(voor Johannes Hus (1369 - 1415))

Je bent geboren als Jan Hus in 1369 of 1370 in het Tsjechische dorp Husinec. Je ging naar een simpel boerenschooltje, waar je jezelf al gauw ontpopte als een wonderkind, als iemand die anders was en die uitgestoten werd. Op jouw 16-de ging je in Praag studeren en maakte je een academische bliksemcarrière. Op jouw 20-ste was je meester in de letteren en op jouw 21-ste meester in de filosofie.

Op jouw 23-ste werd je doctor in de letteren. Op jouw 27-ste werd je rector van de faculteit filosofie en op jouw 29-ste werd je rector magnificus van de Universiteit van Praag. Je was het meest beroemd vanwege jouw theologische geschriften. Jij introduceerde het hacek-teken (een letterverkleining) in het Tsjechische alfabet. De reden was waarschijnlijk geldbesparing, want perkament was nu eenmaal duur. Je waarschuwde tegen de germanisering van Bohemen en je hamerde erop om vooral Tsjechisch te blijven spreken. Met de steun van koning Wenceslaus van Luxemburg nationaliseerde je de Universiteit van Praag, waarna de boze, Duitse professoren vertrokken en zij de universiteiten van Leipzig en Erfurt stichtten.

In 1398 werd je priester en vanaf 1402 preekte je in de Kapel van Bethlehem. Je preekte bewust in het Tsjechisch. De tweede vrouw van Wenceslaus, koningin Sophia, biechtte wekelijks bij jou en ze maakte jou tot hofkapelaan. Je was zeer kritisch op de misstanden van de Roomse Kerk, zoals de wijdverbreide simonie, vernoemd naar Simon de Tovenaar, een magiër uit Samaria, die zag hoe de apostel Petrus de Heilige Geest door handoplegging aan mensen kon geven, waarna hij aan Petrus vroeg hoeveel geld hij voor dit kunstje wilde hebben. Simon wordt door de eerste kerkvaders als de eerste gnosticus beschouwd. De kerkvader Ireneüs van Lyon noemde hem zelfs 'degene uit wie alle ketterijen voortkomen'. Toch was Simon een grote vriend van de voorloper van Christus Jezus, namelijk Johannes (Jochanan) de Doper, die Jezus in de Jordaan met de Heilige Geest doopte.

De dochter van Herodes Filippus, Salomé, was de oorzaak van de wrede onthoofding van Johannes de Doper. Waarschijnlijk omdat hij haar seksuele verlangens afwees. Ze wilde perse met hem naar bed, maar hij weerstond haar obsessie, waarna ze tegen haar man loog, dat Johannes haar verleidde. Hij werd ongeveer 37 jaar en hij is een profeet binnen het christendom en de islam. Dus ver voor al het vijandige, bronloze, onzuivere, goddeloze, inhumane segregatiegedoe. Verder hekelde jij de roomsen vanwege hun walgelijke corruptie en de smerige, criminele handel in relieken en stupide aflaten.

Oprechte volkspriesters als Jan Milic z Kromerize beschuldigden de huichelachtige, sneaky paus geregeld van het onbetwistbare feit, dat juist hij de antichrist is. De pauselijke Curie in Rome noemden zij terecht de Synagoge van Satan. Let op, dit was al in de 13-de eeuw van kracht! Je was diepgaand beïnvloed door de Engelse kerkhervormer en theologie-professor John Wyclif, die priesters eveneens als overbodig, zielsverstikkend en extreem schadelijk beschouwde. Volgens hem had de aardse kerk geen enkele invloed op de door God uitverkorenen. Voor Wyclif was de paus de verpersoonlijking van de antichrist. Wyclif werd in 1384, op zijn 54-ste, door de roomse dictators vermoord.

In 1409 werd jij door aartsbisschop Zbynek van Praag geëxcommuniceerd, wat in 1412 werd opgevolgd door een banvloek van paus Johannes XXIII. Onder bedreiging van excommunicatie werden de Praagse inwoners opgedragen om jou overal te vermijden, jou vlees en drank te weigeren, niet met jou te handelen en jou alle gastvrijheid te weigeren. Het Concilie van Konstanz veroordeelde jou tot de dood op de brandstapel, wat op 6 juli 1415 gebeurde. Je droeg een papieren hoed met drie dansende, helse duivels. Je keek keizer Sigismund, die jou had vrijgesproken en vervolgens verraden, diep in zijn ogen, waardoor hij zichzelf volop schaamde. Jouw laatste woorden op de brandstapel waren: 'De waarheid overwint!'. Je werd 36 jaar en jouw as is in het meer van Konstanz uitgestrooid.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 december 2018


Geplaatst in de categorie: idool

1.0 met 1 stemmen 57Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)