start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Categorieën:

actualiteit (107)
adel (1)
afscheid (4)
algemeen (19)
bedankt (3)
dieren (8)
discriminatie (9)
drank (7)
economie (12)
eenzaamheid (13)
emoties (18)
erotiek (2)
ex-liefde (2)
familie (8)
feest (6)
film (21)
filosofie (116)
fotografie (6)
geld (6)
geschiedenis (14)
geweld (4)
haiku (1)
heelal (22)
hobby (3)
humor (23)
huwelijk (1)
idool (1190)
individu (6)
internet (5)
jaargetijden (7)
kerstmis (8)
kinderen (20)
koningshuis (8)
kunst (40)
landschap (3)
lichaam (3)
liefde (35)
literatuur (500)
maatschappij (73)
mannen (2)
milieu (7)
misdaad (23)
moraal (19)
muziek (414)
natuur (20)
oorlog (17)
ouders (1)
overig (11)
overlijden (21)
partner (2)
pesten (5)
politiek (48)
psychologie (59)
rampen (8)
reizen (16)
religie (121)
schilderkunst (82)
school (5)
sinterklaas (4)
sms (1)
snelsonnet (1)
spijt (2)
sport (17)
taal (22)
tijd (26)
toneel (3)
vakantie (5)
verdriet (6)
verhuizen (1)
verkeer (6)
voedsel (3)
vrijheid (20)
vrouwen (11)
welzijn (15)
wereld (26)
werk (13)
wetenschap (25)
woede (4)
woonoord (5)
ziekte (32)

tabblad: beschouwingen

< vorige | alles | volgende >

beschouwing (nr. 3403):

De daadkracht van een progressieve arts

In de NRC van 28/29 juli 2018 staat een paginagrote opinie over gezondheid, geschreven door de hoogstintelligente en integere arts-onderzoekster en chirurge in opleiding Emma Bruns. Het artikel is getiteld 'Geef patiënten geen witte boterham met jam'. 'Obesitas leidt tot ziekte, maar obese patiënten zijn ook moeilijker te behandelen. Maak het mensen makkelijker voor gezond te kiezen.', zegt Emma. In New York City volgde Emma enkele dagen de cursus Advanced Trauma and Life Support, die als doel heeft om wereldwijd de opvang van traumapatiënten (door auto-ongevallen, geweld, aanslagen ect.) systematisch en optimaal te laten verlopen. Ze begonnen vroeg, zodat er een ontbijt met koffie is. Er zijn een enorme berg met cupcakes en bagels met cream cheese.

De behandeling van een klaplong wordt besproken. Een veel te dikke traumachirurg vertelt, dat de meeste mensen tegenwoordig zo dik zijn, dat een grote naald in de borstkas niet meer tot de longholte reikt. Slachtoffers met overgewicht zijn moeilijk uit autowrakken te bevrijden, goed naar hart en longen luisteren is erg lastig en het zetten van een breuk is een enorme krachttoer voor een gemiddelde dokter. Zwaarlijvigheid leidt tot sufheid achter het stuur na een grote maaltijd of wisselende suikerspiegels bij diabetes (als gevolg van zwaarlijvigheid), een val van de trap door een hersenbloeding bij hoge bloeddruk en aderverkalking (als gevolg van zwaarlijvigheid) of een lichaam dat bij een verkeerde beweging zichzelf niet zo makkelijk kan controleren door gebrek aan spierkracht in verhouding tot de hoeveelheid massa.

Er wordt heel zorgvuldig uitgelegd hoe men een buis in de luchtpijp moet inbrengen bij een bewusteloze patiënt, terwijl er 's middags heel argeloos bakken met gefrituurde vis en kip met frisdrank worden neergezet. Net als het recht op het bezitten van een wapen, vinden de meeste Amerikanen dat ze zelf mogen beslissen wat ze in hun mond stoppen, al is het een pizza ter grootte van een salontafel. Een acute bloeding begrijpen ze en kunnen ze behandelen, maar de mensen, die 's avonds op straat kauwen en slurpen, dat is te gecompliceerd. Emma zag in een avondwinkel zeker driekwart fluorescerende, suikerhoudende herrie. Ergens verstopt vond ze nog een klein flesje water. Mensen zijn bijzonder slecht in het inschatten van hun gedrag op de lange termijn. Er worden miljarden verdiend met ons onvermogen om verleidingen te weerstaan. De straten van New York zijn vergeven van suiker, seks en sirenes. Ons brein kan deze prikkels alleen met waanzinnig veel moeite weerstaan.

Emma Bruns is geboren op 26 november 1986 in Antwerpen. Ze heeft een Nederlandse moeder, die advocaat/rechter is, en een Nederlands-Duitse vader, die diplomaat in de scheepvaart is. Haar opa was huisarts. Van 1998 tot 2004 ging ze naar het Vita et Pax College in Schoten, nabij Antwerpen. Dat was een zeer strenge nonnenschool met een ijzeren discipline en eindeloos veel les in Latijn en wiskunde. Toch had ze er later met haar projecten in Amsterdam veel profijt van. Van 2004 tot 2012 studeerde ze geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie was er de trend van superspecialisatie, zoals cardiologen die worden opgeleid om alleen aan de aorta-klep te opereren. Emma verbindt zich met andere, geneeskundige kennisgebieden. Ze is idolaat van Leonardo Da Vinci, Galenus en Charles Darwin, wetenschappers, die hun nieuwsgierigheid tot ver buiten hun gebied van deskundigheid hebben liggen.

Van 2009 tot 2011 was Emma een spreekster op TEDx Amsterdam en TEDx Maastricht. Ze wil van patiënten weer personen maken en van ziekenhuizen sociale ontmoetingsplekken. Verder wil ze meer aandacht voor de basale kennis van de geneeskunde. Vanaf 2010 is ze columniste bij de NRC en NRC Next. Ze volgde lessen in de quantum-fysica om de kleinste dingen te kunnen begrijpen. Ze was een ambassadrice voor AIESEC in Servië en ze analyseerde de campagne van Barack Obama. Ze werd lerares van de anatomie en ze was betrokken bij de stichting M.O.E.T. (technische school in Burkina Faso). Ze nam deel aan de organisatie van diverse symposia, samen met happyChaos en ze gaf presentaties op Lowlands. Tijdens haar studie deed ze stages in Bolivia, Peru, Curaçao en Duitsland. Als arts wenst ze te participeren in de samenleving om diverse mensen te begrijpen.

Halverwege haar studie is Emma naar China gereisd om te ervaren hoe men daar gezondheid beleeft. Het inzicht dat wij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, beschouwt zij als een vorm van wijsheid. In China beschouwt men gezondheidszorg als iets collectiefs. In 2013 ging ze in de Gelre ziekenhuizen een opleiding tot tropenarts volgen. In Bolivia woonde ze wekenlang met een medicijnman in de jungle en ze trok met twee muilezelmannen door het Andesgebergte. Zij leerde vissen vangen en vuur maken. Wanneer die mannen iets drinken, schenken ze een deel terug aan Moeder Aarde. Je bent onderdeel van de aarde en dus geef je altijd iets aan de aarde terug. De gedachte van het rentmeesterschap, die ook in de zorg van belang is. De slechte communicatie in een ziekenhuis is een groot probleem. Ze ziet investeringen en bezit als een ballast. Haar generatie hecht minder waarde aan materiële zaken. Bezit kun je beter delen.

Het is de uitdaging om een samenleving te creëren waarin we op de automatische piloot de gezonde keuze maken. Mensen zijn immers gewoontedieren. Gezond gedrag moet niet alleen voor de rijke elite zijn. Een zware belasting op suiker en vet helpt niet. Daarvoor is onze instinctieve drang te groot. En dan krijg je binnen de kortste keren illegale handel in o.a. brownies, bier, frisdrank, chips, chocolade, yoghurtdrank, fruitsappen, vette kaas, pizza's, suikerbrood, kroketten en frikadellen speciaal. We moeten het niet accepteren, dat we in ziekenhuizen duizenden euro's aan insuline uitgeven, terwijl we de mensen tegelijkertijd een witte boterham met jam brengen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 03-08-2018Geplaatst in de categorie: welzijn

Deze inzending is 124 keer bekeken

4/5 sterren met 2 stemmen.Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:Bjarne Gosse
Datum:03-08-2018
Bericht:Er zijn met de opkomst van het natuurlijke Stevia zoetmiddel al producten met een lager suikergehalte en minder calorieën te krijgen. Maar fabrikanten stoppen nog steeds overal te veel suiker in, ze zouden daarin veel meer verantwoordelijkheid kunnen nemen.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)