Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bijna een blauwdruk van Oscar Wilde

(voor Dolly Wilde (1895 - 1941))

Je bent geboren als Dorothy Jerne (Dolly) Wilde op 11 juli 1895 in Londen. Je was drie maanden na de arrestatie van jouw oom Oscar Wilde geboren, die wegens homoseksuele handelingen tot twee jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, door een gemene valkuil van de homofobe vader van Oscar's beminde Lord Alfred Douglas.

Je was het enige kind van Oscar's oudere broer William Charles Kingsbury Wilde, geboren op 26 september 1852 in Dublin en opgegroeid op 21 Westland Row in Dublin. Zijn vader was eveneens Sir William Robert Wills Wilde, een oog- en oorchirurg en een schrijver van belangrijke werken over geneeskunde, archeologie en folklore, vooral Ierse folklore. Zijn opa was ook een belangrijke arts.

In 1851 trouwde Sir William Wilde met de dichteres Jane Francesca Agnes Elgee (1821 - 1896), die publiceerde onder het pseudoniem Speranza. Zij was met name verzot op Ierse volksverhalen. Haar derde kind was Isola Francesca Emily Wilde (1857 - 1867). In januari 1896 had Jane bronchitus en wilde ze Oscar in de gevangenis bezoeken, wat haar botweg werd geweigerd. Jane overleed op 3 februari 1896 op 146 Oakley Street in Chelsea, Londen, op 74-jarige leeftijd. Oscar betaalde haar begrafenis, die op de Kensal Green Cemetery plaats vond.

Jane's vader was een advocaat in de Ierse provincie Wexford. Haar overgrootvader was van Italiaanse komaf. Jane was de nicht van de protestantse schrijver/dominee Charles Maturin, die in 1820 de gotische roman 'Melmoth the Wanderer' schreef. Dit gaat over een geleerde, die zijn ziel aan de duivel verkocht in ruil voor 150 extra levensjaren. Het is anti-rooms en anti-protestants.

Oscar Wilde noemde zichzelf na zijn gevangenisstraf Sebastian Melmoth, afgeleid van het titelkarakter van zijn oom en van de christelijke heilige/martelaar Sint Sebastian, die synoniem staat voor de homoseksuele liefde. Op 13 maart 1899 overleed Willie Wilde op 9 Cheltenham Terrace in Chelsea door de desastreuze complicaties van zijn notoire alcoholisme. Oscar was niet verbaasd, want dit lag in de lijn van de verwachting. Willie werd 46 jaar.

Op 30 november 1900 overleed Oscar, officieel door meningitis, maar syphilis en extreem alcoholisme zijn hoogstwaarschijnlijk de juiste oorzaken. Oscar werd 46 jaar en hij is op Père Lachaise begraven, onder een gigantisch beeldhouwwerk van een sfinx, die ik ooit hartstochtelijk heb gekust.

In 1914 reed jij tijdens de Eerste Wereldoorlog in een ambulance. Rond 1917-1918 had je een affaire met de rijke bootraceres Marion Barbara Carstairs, die meestal als een man verkleed was en die openlijk lesbisch was. Ze had o.a. ook seksueel contact met Greta Garbo, Marlene Dietrich en de actrice Tallulah Bankhead. Jij was een heroïne-verslaafde en diverse pogingen om af te kicken, mislukten. Na een verpleeghuisperiode was je verslaafd aan het hypnotische kalmeringsmiddel paraldehyde. In 1939 kreeg je borstkanker en weigerde je operationeel ingrijpen. Je zocht naar alternatieve behandelingen.

Vanaf 1927 tot aan jouw overlijden had je een relatie met de lesbische schrijfster Natalie Clifford Barney. Je was een zware alcoholiste en je deed vele zelfdodingspogingen. In 1940 vluchtte jij naar Engeland en op 10 april 1941 ben je overleden, of door kanker of door een overdosis paraldehyde. Je werd 45 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)