start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Categorieën:

actualiteit (107)
adel (1)
afscheid (4)
algemeen (19)
bedankt (3)
dieren (8)
discriminatie (9)
drank (7)
economie (12)
eenzaamheid (13)
emoties (18)
erotiek (2)
ex-liefde (2)
familie (8)
feest (6)
film (21)
filosofie (116)
fotografie (6)
geld (6)
geschiedenis (14)
geweld (4)
haiku (1)
heelal (22)
hobby (3)
humor (23)
huwelijk (1)
idool (1189)
individu (6)
internet (5)
jaargetijden (7)
kerstmis (8)
kinderen (20)
koningshuis (8)
kunst (40)
landschap (3)
lichaam (3)
liefde (35)
literatuur (500)
maatschappij (73)
mannen (2)
milieu (7)
misdaad (23)
moraal (19)
muziek (414)
natuur (20)
oorlog (17)
ouders (1)
overig (11)
overlijden (21)
partner (2)
pesten (5)
politiek (48)
psychologie (59)
rampen (8)
reizen (16)
religie (121)
schilderkunst (82)
school (5)
sinterklaas (4)
sms (1)
snelsonnet (1)
spijt (2)
sport (17)
taal (22)
tijd (26)
toneel (3)
vakantie (5)
verdriet (6)
verhuizen (1)
verkeer (6)
voedsel (3)
vrijheid (20)
vrouwen (11)
welzijn (15)
wereld (26)
werk (13)
wetenschap (25)
woede (4)
woonoord (5)
ziekte (32)

tabblad: beschouwingen

< vorige | alles | volgende >

beschouwing (nr. 3414):

Pennsylvania aan de schandpaal genageld

In de NRC Next van 16 augustus 2018 staat het artikel 'Ook in Pennsylvania dekte de kerk misbruik toe', geschreven door Bas Blokker, NRC-correspondent in Washington. In vier zwarte kolommen staan de plaatsnamen, waar wereldwijd seksueel misbruik van roomse klerikalen met kinderen heeft plaatsgevonden. Er waren priesters bij, die foto's van een naakte jongen maakten en zeiden dat dit nodig was voor het maken van Christus-beelden. Er was een priester, die zijn slachtoffers een gouden kruisje liet dragen, zodat zijn mede-priesters wisten dat deze jongens seksueel te misbruiken waren. Een andere priester misbruikte vijf meisjes in hetzelfde gezin en hij installeerde een toestelletje, waarmee hij van de meisjes schaamhaar, urine en menstruatiebloed opving, wat hij zorgvuldig bewaarde. Hoogst perverse criminaliteit.

Er was een pastorie waar priesters orgieën organiseerden met marihuana, alcohol en zwepen. En er waren priesters die jongens botweg verkrachtten en tot masturbatie dwongen. Dit is een greep uit het rapport over Pennsylvania. Ruim 1000 kinderen zijn daar in de afgelopen 70 jaar door minstens 300 seksueel agressieve priesters misbruikt. De kerkelijke autoriteiten waren druk bezig de misdaden volgens vaststaande, valse instructies toe te dekken. Zoals: Gebruik verhullende woorden. Zeg nooit 'verkrachting', maar zeg 'ongewenste contacten' of 'problemen met grenzen stellen'. Of: Zelfs als een priester kinderen verkracht, blijf hem van onderdak en levensonderhoud voorzien. En: Doe halfslachtig onderzoek naar beschuldigingen. Huur geen professionele ondervragers in, maar stel geestelijken aan, die expres ontoereikende vragen stellen.

Één van de systematische toedekkers is Donald William Wuerl, geboren op 12 november 1940 in Pittsburgh, Pennsylvania. Van 1969 tot 1979 was hij in Vaticaanstad de secretaris van bisschop-kardinaal John Joseph Wright. In 1988 werd Donald bisschop van Pittsburgh. In 2006 werd hij aartsbisschop van Washington. Zijn voorganger Theodore McCarrick deed aan seksueel misbruik van jongens en jonge mannen. In 2010 werd Donald kardinaal-priester van de San Pietro in Vincoli in Rome, waar hij Pío Laghi opvolgde, die een sterke relatie met George Herbert W. Bush en George W. Bush had. Donald onderzocht iedere priester in zijn bisdom, die van seksueel misbruik werd beschuldigd.

Donald heeft diverse priesters verwijderd, o.a. Anthony Cipolla. Toch hield hij de priester William O'Malley de hand boven het hoofd, net als bij frater Ernest Paone, die kinderen seksueel had misbruikt en enkel naar een ander bisdom werd overgeplaatst. De priester George Zirwas produceerde zelfs kinderporno en tijdens zijn begrafenis, George was op Cuba vermoord, zei Donald: 'Een priester is een priester. Zodra hij gewijd is, is hij een priester voor altijd!'.

Een andere grote toedekker was William Henry Keeler (1931 - 2017), die van 1983 tot 1989 bisschop van Harrisburg was. Van 1989 tot 2007 was hij aartsbisschop van Baltimore. William gaf de priester Maurice J. Blackwell, die aan seksueel misbruik deed, gewoon een nieuwe plek als priester. Hij wilde seksschandalen vermijden en hij faalde erin om slachtoffers te beschermen tegen seksueel misbruik. Naast zijn bisdom waren er nog minstens 5 bisdommen die seksueel misbruik verdoezelden en ontkenden.

De NRC-redacteur Arjen Schreuder sprak met de ervaringsdeskundige inzake psychisch geweld in een nonneninternaat Annemie Knibbe. Zij ging naar de Bernard Lievegoed School en ze studeerde aan de Universiteit van Maastricht. Zij volgde een vrij doctoraal studie geneeskunde op het gebied van filosofie en wetenschapstheorie. Sinds 2010 begeleidt ze individuele lotgenoten en groepen (m/v) in de processen van coming-out, herstelbemiddeling en het klachtenproces. Ze is de woordvoerster van het VrouwenPlatvorm Kerkelijk Kindermisbruik in Maastricht. De VPKK geeft een stem aan mannen en vrouwen met een geschiedenis van kindermishandeling en -misbruik in de RKK en ondersteunt hun streven naar erkenning en genoegdoening.

Annemie onderstreept ook hoe de nonnen van de Zusters van de Goede Herder meisjes en vrouwen dwongen om onbetaald keihard te werken binnen een streng en straffend regime. Die 'liefdesgestichten' bevonden zich in Tilburg, Almelo, Zoeterwoude en Velp. Ze werkten in stilte in wasserijen en naai-ateliers. Praten was verboden, vrienden maken ook. Wie ontsnapte, werd opgespoord en teruggehaald. Wie bijvoorbeeld door een geestelijke werd verkracht, werd onkuisheid verweten en moest daarvoor in het gesticht boete komen doen. Wie volgens de zusters opstandig was, werd met medicatie rustig gehouden. De overheid wist ervan. Die bestelde bij de congregatie hemden voor het leger. Kinderbescherming en rechters plaatsten er kinderen. Ook textielfabrieken en confectiebedrijven wisten de zusters te vinden. De commissie-Deetman stond niet open voor een onderzoek en voor de erkenning van deze schandalige dwangarbeid. Men kan nog wel terecht bij de Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg. Maar de meesten zijn door het intense onrecht al meer dan murw geslagen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21-08-2018Geplaatst in de categorie: misdaad

Deze inzending is 77 keer bekeken

4/5 sterren met 1 stemmen.Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)