Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uit jouw milieu losgebroken

(voor Belle van Zuylen (1740 - 1805))

Je bent geboren als Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken op 20 oktober 1740 in slot Zuilen. Oorspronkelijk heette Zuilen Zwesen en rond 1247 kwam het gebied in handen van het geslacht Van Zuilen uit de omgeving van Kleef, Duitsland. Jij was van adellijke afkomst. Je was de oudste dochter van Diederik van Tuyll van Serooskerken (1707 - 1776), heer van Zuilen en Westbroek. Jouw moeder was Helena Jacoba de Vicq (1724 - 1768). Jouw broers en zussen waren: Reinout, die op zijn 17-de in de Vecht is verdronken, Willem, Diederik, die op zijn 29-ste door tuberculose overleed, Johanna, Vincent en Geertruida, die na twee maanden overleed.

Jullie kregen thuis les van Zwitserse, Franstalige gouvernantes en gouverneurs. Voor jouw tiende jaar ging je met jouw gouvernante Jeanne-Louise Prevost een jaar naar Genève om Frans te leren. Je bezocht Chambéry en Aix-les-Bains, waar je twee keer naar de thermale baden ging. Je ontmoette ook de staatsman Jacques Necker, de vader van de schrijfster/barones Anne-Louise Germaine Necker. Je leerde Engels, Italiaans, Duits, Latijn, muziek, natuurkunde en godsdienstgeschiedenis. Je kreeg Cartesiaanse wiskunde van Laurens Praalder.

Je was destijds de enige vrouw, die aan de Universiteit van Utrecht studeerde, zij het thuis bij Praalder in de Agnietenstraat 3-5, in de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude. In jouw roman 'Trois Femmes' uit 1795 heb je over Praalder geschreven. Je schreef vooral in het Frans. In 1754 werd je smoorverliefd op de roomse, Poolse graaf Pieter Dönhoff, ritmeester van de cavalerie van het Cannenburg-regiment, gelegerd in Utrecht. De liefde was echter niet wederkerig en je werd depressief. Je verdween 18 maanden om hem maar niet meer te hoeven zien. Je gaf hem een mooie snuifdoos cadeau. In 1759 ontmoette je baron David-Louis Constant de Rebecque, een kolonel/acteur/dichter/musicus/regisseur, met wie jij 15 jaar correspondeerde. Hij vond jouw brieven beter dan de brieven van zijn vriend Voltaire.

In 1760 is kasteel Heeze door jouw familie gekocht, door de edelman/militair Jan Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken. Het is nog steeds in het bezit van jouw familie. In 1766 en 1771 ben jij geportretteerd door Maurice Quentin de La Tour, de hofschilder van koning Lodewijk XV, met wie jij in Parijs dineerde. 's Winters woonden jullie aan de Kromme Nieuwegracht 3-5 in Utrecht. Op jouw 22-ste verscheen jouw eerste novelle 'Le Noble' in een Franstalig tijdschrift bij uitgeverij Evert van Harrevelt in Amsterdam. In 1763 werd de boekvorm door jouw ouders uit de handel genomen, omdat het een satire op jouw eigen adellijke milieu was.

In februari 1764 ging de zieke Dönhoff naar het kuuroord Aix-la-Chapelle, waar hij de 17-jarige Camilla Bennett bezwangerde. Ze trouwden, maar hij was al met een andere, Engelse vrouw verloofd. Hij kon geen keuze maken en op 25 september 1764 is hij in de Nijmeegse wijk Brakkenstein overleden. In 1768 deed baron Gijsbert Jan van Hardenbroek jou tevergeefs een huwelijksaanzoek. Velen wilden graag met jou trouwen; de schrijver/advocaat James Boswell, wat door jullie vaders werd afgewezen, François Noyel, markies de Bellegarde, graaf Friedrich von Anhalt-Dessau, jouw neef Frits, Lord David Wemyss, Christian von Brömbsen, Jean-Laurent Garcin, Rijngraaf Friedrich III von Salm-Kyrburg en graaf Georges Ernst von Sayn-Wittgenstein.

Op zondag 17 februari 1771 trouwde je in Zuilen met Charles-Emmanuel de Charrière de Penthaz (1735 - 1808), een voormalig leraar van jouw broer Willem René. Je ging twee maanden naar Parijs, waar de beeldhouwer Jean-Antoine Houdon een terracotta buste van jou maakte. In september 1771 ging je samen met jouw man in het familiehuis 'Le Pontet' in Colombier wonen. Jullie woonden daar samen met jouw schoonvader François (1697 - 1780) en jouw ongetrouwde schoonzussen Louise en Henriette. In 1747 bezocht jij samen met jouw vriendin Claire Cramer-Delon Voltaire, die zich direct naar het toilet haastte, omdat hij de laxerende pijpkassia had ingenomen. In 1784 begon jouw schrijfcarrière pas echt te lopen.

Terug in Parijs componeerde je en speelde je klavecimbel. Je ontmoette er de schrijver Benjamin Constant, die een relatie met de getrouwde schrijfster Germaine de Staël kreeg. In 1789-1790 werkte je mee aan de autobiografie van Rousseau. Je overleed op 27 december 1805 in 'Le Pontet' in Colombier. Je werd 65 jaar. Bij jouw begrafenis waren jouw seniele man en jouw schoonzussen niet aanwezig. Dat was zo de gewoonte. Jouw vriendin Henriette L'Hardy erfde jouw geschriften.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)