Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Onherstelbaar gebroken hart na openhartoperatie

(voor Joan Morrissay (1933 - 1978))

Je bent geboren op 27 januari 1933 op de Southside in St- John's, Newfoundland, Canada. Je was één van tien kinderen. Op jouw negende zong je voor het eerst in een radioshow. Op jouw dertiende werkte je in Ayre's warenhuis aan Water Street, daarna in de Ayre's Supermarket op Parade Street en daarna in de Knightville Snackbar op Allandale Road. Op jouw dertiende belandde je ook in de muziekindustrie van Newfoundland. In de vroege jaren zestig van de twintigste eeuw begon je een zangcarrière en zong je op de lokale radiozenders, zoals CJON, VOCM en CBC Radio. Op jouw negentiende trouwde je met Thomas Morrissey.

In 1967 verscheen jouw album 'All Time Country Favourites', in 1973 'Home Brew' en 'Headin 'Eastbound' en in 1974 'Round About Christmas'. 'Home Brew', met het populaire lied 'My Ding-a-Ling', verkocht 50.000 keer en je bereikte daarmee de gouden status. Je ontving ere-awards van de Newfoundland Eastern Seals en in 1972 kreeg je een Juno nominatie. In datzelfde jaar kreeg je een Newfoundland Musical Ambassador of Good Will door de provinciale overheid.

Veel van jouw songs zijn een hommage aan de Newfoundland lifestyle en ze worden tegenwoordig nog veel uitgezonden door de Canadese radiostations. Twee van jouw meest opvallende songs zijn: 'Thank God We're Surrounded by Water' en 'CN Bus'. Je vermaakte regelmatig patiënten in het Waterford Hospital en je was lange tijd medewerkster van de Eastern Seal Revue. De Vereniging voor de Lichamelijk Gehandicapten beloonde jou met een prijs voor jouw bijdrage aan de samenleving. Door jouw talenten, energie en entertainmentwaarde wist de revue succesvol aan fondsenwerving te doen. Je was ook als leidster betrokken bij de 4 Mount Pearl Brownie Pack.

Je kreeg vijf dochters en één zoon; Debbie, Beverly, Colleen, Linda, Sherry en Tommy. Je was vaak te gast in 'All Around the Circle' van CBC Television en je was de gastvrouw in 'Talent Showcase' en 'Newfoundland' van CJON Television. Je was één van de toonaangevende, lokale uitvoerders van de country and westerns songs. Je was ook de gastvrouw in de tv-programma's 'Variety Showcase', 'Country Sound' en enkele Kerstmis specials. Je trad ook op in nachtclubs rond het eiland en je genoot ervan om komische en parodie songs te zingen. Je was één van de grootste entertainers van jouw generatie. Je was zangeres, actrice en talkshow-host.

In oktober 1977 onderging jij een openhartoperatie vanwege blokkades in jouw aderen. Na de operatie ging je kapot door de littekens op jouw borst en jouw benen. Je leed aan zware depressies en op 10 januari 1978 heb je in jouw huis in Mount Pearl zelfdoding gepleegd. Je bent 44 jaar geworden. Na jouw overlijden verscheen nog 'Memories'.

Rick Moriarity schreef en produceerde het toneelstuk 'Joan Morrissey Remembered'. Dit ging op 4 november 1993 in première in The Holy Heart of Mary Theatre. Je werd gespeeld door Vicky Hynes. Je bent nog steeds de First Lady van het zingende Newfoundland. In mei 2001 zong jouw oudste dochter Debbie Morrissey Stafford in St. John's tijdens een gala met oude beelden van jou 'Scarlet Ribbons'. Debbie schreef de biografie over jou 'Yes My Dear...'. Ze woont samen met haar man Frank en hun dochter Tammy in Mount Pearl.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)