Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De volharding van een hoogstintelligente criticus

(voor Hannah Arendt (1906 - 1975))

Je bent geboren op 14 oktober 1906 in Linden, nabij Hannover. Jouw Joodse ouders waren Paul Arendt en Martha Cohn. In 1910 verhuisde je met jouw familie naar het Oost-Pruisische Königsberg, een oude hanzestad aan de Oostzee en de geboorteplaats van de grote filosoof Immanuel Kant (1724 - 1804), wiens vader een arme zadelmaker was. In 1770 werd hij hoogleraar in de metafysica en logica aan de Universiteit van Königsberg. In 1913 overleden jouw vader en opa. In 1914 vluchtte jij met jouw familie naar Berlijn, uit angst voor de aanstormende, Russische soldaten. Na een paar weken keerden jullie naar Königsberg terug.

In 1924 ging je in Berlijn filosofie en theologie studeren. In Marburg vervolgde je jouw studie bij de filosoof Martin Heidegger, die je 'der heimliche König der Philosophie' noemde, maar die wel lijnrecht achter Hitler's ideeën stond. Martin en jij hadden een liefdesrelatie van pakweg een jaar. Je maakte kennis met de Joodse filosoof Hans Jonas, de grondlegger van de existentialistische bestudering van het gnosticisme. In Freiburg volgde je een college van Edmund Husserl, de grondlegger van de fenomenologie, die uitgaat van de directe en intuïtieve ervaring van de zichtbare verschijnselen.

In 1929 schreef je in Heidelberg jouw proefschrift 'Der Liebesbegriff bei Augustin' bij de psychiater/filosoof Karl Jaspers, die jouw levenslange vriend was, tot aan zijn overlijden in 1969. In 1929 trouwde jij met Günther Stern uit Frankfurt am Main. Je begon aan een biografie over de Duits-Joodse, romantische schrijfster Rahel Varnhagen, die pas in 1951 verscheen. In 1933 werd je door de Gestapo gearresteerd en zat je acht dagen in de gevangenis. Daarna vluchtte je naar Parijs, waar je o.a. Jean-Paul Sartre, Albert Camus, de liberale filosoof/journalist Raymond Aron en de filosoof/historicus Alexandre Koyré ontmoette. Je volgde colleges bij de politieke filosoof Alexandre Kojève, een goede vriend van Leo Strauss.

Vanaf 1934 was je innig bevriend met de Duits-Joodse cultuurfilosoof Walter Benjamin (1892 - 1940), die op 27 september 1940 zelfdoding pleegde via een overdosis morfine. Uit protest tegen zijn hoogstwaarschijnlijke moord in een concentratiekamp. In 1937 scheidde je van Günther Stern. In 1940 hertrouwde je met Heinrich Blücher. Je werd door de Franse autoriteiten een paar weken gevangen gezet, omdat ze jou als vijandig beschouwden. Je ontsnapte en je ging naar New York, waar je van 1941 tot 1945 meewerkte aan het Duitstalige, Joodse weekblad 'Aufbau'. Je werkte voor de Organisatie voor Europese Joodse Culturele Wederopbouw en je werkte mee aan een Engelse vertaling van het verzamelde werk van Franz Kafka.

In 1951 verscheen jouw driedelige werk 'The Origins of Totalitarianism', waardoor alom beroemd werd. Je gaf lezingen op vele universiteiten in Amerika en je kreeg de Lessing-prijs van de stad Hamburg. In 1961 verscheen 'Between Past and Future' en volgde je nauwlettend het Eichmann-proces. Tot 1968 was je hooglerares aan de University of Chicago. Daarna was je tot aan jouw overlijden hooglerares aan de New School for Social Research in New York. Heinrich overleed in 1970. Je bleef jezelf inzetten voor de filosofie en op 18 april 1975 kreeg je in Kopenhagen de Sonning-prijs voor jouw bijdrage aan de Europese beschaving. Op 4 december 1975 ben je door een beroerte in jouw appartement in New York overleden. Je werd 69 jaar.

Je zegt terecht: 'Het was de afwezigheid van kritisch denkvermogen en de kritiekloze opvolging van bevelen van hogerhand, die ertoe hebben geleid, dat zoveel Joden het leven verloren in de structuele vernietigingspolitiek van de nazi's!'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 57Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)