Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

1 miljoen pond voor 'No Walk Today'

(voor Sophia Gengembre Anderson (1823 - 1903))

Je bent geboren in 1823 in Parijs. Jouw vader was de architect/kunstenaar Charles Antoine Colomb Gengembre en jouw moeder was een Engelse vrouw, genaamd Hubert. Jouw vader was bevriend met kunstenaars, intellectuelen en auteurs, zoals François-Joseph Talma (1763 - 1826), die door zijn vriend, de kunstschilder Jacques-Louis David geholpen werd. David was ook bevriend met Maximilien Robespierre. Van 1829 tot 1843 woonde je op het Franse platteland.

Op jouw zeventiende werd je door een rondreizende portretschilder door de schilderkunst gegrepen. Jouw broers waren Philip en Henry. Philip werd een succesvolle architect in New York City. Je was als kunstenares grotendeels autodidactisch, hoewel je rond 1843 portretschilderen studeerde bij de Duits-Amerikaanse, romantische schilder/baron Charles Auguste Guillaume Steuben (1788 - 1856), lid van de adellijke familie Von Württemberg. De dichter Friedrich Schiller was bevriend met de familie Steuben en hij stimuleerde Charles om zijn artistieke talenten volop te uiten.

Door de Franse Revolutie in 1848 verhuisde je met jouw familie naar Cincinnati in Ohio, Amerika, ontstaan in 1788, o.a. door kolonel Robert Patterson en de landmeter Israël Ludlow, die op zijn 38-ste overleed. In 1849 werden jouw portretten en landschapsschilderijen van Bretagne in de Western Art Union Gallery tentoongesteld. Daar werd tevens het drieluik 'De Liefdesladder' geëxposeerd, taferelen van het Victoriaanse Londen, waarin een rijpe jongedame in haar vader's tuin haar minnaar treft, die haar gretig omarmt, na met een ladder in de tuin gekomen te zijn. Tenslotte zie je haar voldaan in het maanlicht wandelen, omdat haar liefdeslusten zijn beantwoord.

Je werkte samen met Walter Anderson aan portretten van o.a. bisschoppen. Walter was een Engelse schilder/lithograaf/graveur. Je woonde met jouw ouders in Manchester, Pennsylvania, waar je in 1853 met Walter bent getrouwd. Daar werkte je voor de printer/lithograaf/uitgever Louis Prang, bekend als de 'vader van de Amerikaanse kerstkaart'. Louis was een actieve aanhanger van kunstenaressen, o.a. van de botanische illustratrice Ellen Thayer Fisher. In 1854 verhuisde je met Walter naar Engeland. In 1855 exposeerde jij 'Een Amerikaanse marktmand' op de Society of British Artists, een stilleven met fruit, groenten en vis. Dit werd een 'bewonderenswaardige compositie' genoemd. Je exposeerde ook in de Royal Academy.

In 1858 ging je naar Pennsylvania terug om jouw familie te bezoeken. In 1859 en 1860 exposeerde je op de Pittsburgh Association. Rond 1863 vertoefde je weer geregeld in Londen. In 1869 schilderde je het meesterlijke 'Een portret van een fee'. In 1870 schilderde je 'Elaine', gebaseerd op een gedicht van Lord Tennyson. Het onschuldige landmeisje Elaine is verliefd op Sir Lancelot, maar hij verlaat haar voor koningin Guinevere, waarna zij door een onbeantwoorde liefde overlijdt. Dit schilderij was de eerste aankoop van de openbare collectie van een kunstenares.

In 1871 ging je om gezondheidsredenen naar het eiland Capri in de Tyrreense Zee. Je woonde daar in Villa Castello met een grote, rustgevende en inspirerende tuin. Capri was destijds een populaire kunstenaarskolonie. Je schilderde er o.a. 'Capri meisje met Bloemen'. Jouw schilderij 'Geen Wandeling Vandaag' werd voor één miljoen pond verkocht. In 1890 verhuiden Walter en jij naar de kustplaats Falmouth, waar in de 16-de eeuw door koning Hendrik VIII het artillerie-fort Pendennis Castle is gebouwd. Op 11 januari 1903 is Walter overleden. In 1894 verhuisde je naar Wood Lane Cottage in Falmouth. Je bleef jouw schilderwerken in Londen vertonen.

Op 10 maart 1903 ben je in jouw huis in Falmouth overleden. Je werd 79 of 80 jaar en je bent bij jouw man in de Swanvale begraafplaats in Falmouth begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)