Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

First Aid Kit - The Lion's Roar

First Aid Kit is een Zweeds folkduo, bestaande uit de markante zussen Johanna en Klara Söderberg. Johanna is op 31 oktober 1990 geboren. Klara is op 8 januari 1993 geboren. Beiden zijn in Enskede-Arsta-Vantör, Zuid-Stockholm, geboren. Hun vader Benkt Söderberg was een gitarist van de Zweedse rockband Lolita Pop uit Örebro. In 1990 verscheen hun laatste album 'Blumenkraft'. Daarna was Benkt leraar religie en geschiedenis. Hun moeder is lerares cinematografie.

Als kinderen zongen de zussen graag en was hun springtouw de microfoon. Klara was zes jaar toen ze 'Femton mil ik min Barbiebil' schreef. Ze zaten beiden op de internationale, Engelse school. Klara werd niet tot een muziekschool toegelaten. De sufferds! Op haar twaalfde maakte Klara kennis met de indierock-band Bright Eyes en begon ze gitaar te spelen. Klara en Johanna zongen samen 'Down in the River to Pray' en ze werden straatzangeressen in de metro van Stockholm en tegenover slijterijen. Op haar dertiende verzon Klara de bandnaam First Aid Kit.

Geïnspireerd door o.a. Devendra Banhart en CocoRosie schreven zij hun eigen folksongs. In 2007 braken zij door met hun song 'Tangerine' en op 6 oktober 2007 was hun eerste optreden. Op 9 april 2008 verscheen hun EP 'Drunken Trees' bij Rabid Records. Hun vader deed de productie. Op 22 november 2008 stonden ze op het Crossing Border Festival in Nederland.

Op 1 februari 2010 verscheen hun debuutalbum 'The Big Black and the Blue' bij Wichita Records, met o.a. 'Ghost Town', 'A Window Opens' en 'Wills of the River'. Daarna volgde een tournee door Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Europa. Op 30 augustus 2011 zongen ze 'Dancing Barefoot' van Patti Smith op de televisie. Het is al ruim een miljoen keer op You Tube bekeken.

Op 18 januari 2012 verscheen hun tweede album 'The Lion's Roar', met naast de intrigerende titelsong o.a. 'Emmylou' en 'To a Poet'. Het zou kunnen dat hun moeder heeft meegewerkt aan de videoclip's, want die zijn bijzonder kundig en meeslepend gemaakt. De clip bij 'The Lion's Roar' doet me denken aan middeleeuwse inwijdingsrituelen voor meisjes naar de volwassenheid. Het doet me ook denken aan oud-Keltische magie en Wicca-rituelen. Het schuurt tegen de pagan-muziek aan. Ik word daar heel erg blij van, want dat betekent, dat onze Keltische roots opnieuw leven wordt ingeblazen. Een logisch gevolg van de ineenstorting van de huidige, dolgedraaide, losgeslagen, oppervlakkige, ontzielde, materialistische, egoïstische, contactgestoorde, hoogstwaanzinnige verstandscultuur.

Op 6 juni 2014 verscheen het derde album 'Stay Gold' bij Columbia Records, met naast de titelsong o.a. 'Cedar Lane', 'My Silver Lining' en 'A Long Time Ago'. Op 13 maart 2017 filmde de Zweedse televisie hun Leonard Cohen Tribute Concert in het Teatern aan het Nybroplan in Stockholm, wat in 1788 door koning Gustav III is opgericht. De andere bandleden zijn: Melvin Duffy, die (pedalsteel)gitaar en mandoline bespeelt, Scott Simpson, die de drums bespeelt, en Steve Moore, die keyboard en trombone bespeelt.

Op 28 september 2017 verscheen hun vierde album 'Ruïnes', met naast de titelsong o.a. 'Rebel Heart', 'Nothing Has to be True', 'My Wild Sweet Love', 'Fireworks' en 'It's a Shame'. De albumtitel refereert naar het einde van een liefdesrelatie van Klara. 'Rebel Heart' schreven ze in een afgelegen huis in Joshua Tree, Californië. In de videoclip zie je een jongedame op een seancetafel. Zij begint te zweven en als een Freudiaans hoefijzer krom te staan. Zeer indrukwekkend verfilmd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)