Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een lesbisch dansfenomeen van jewelste

(voor Loie Fuller (1862 - 1928))

Je bent geboren als Mary Louise Fuller op 22 januari 1869 in Hinsdale, de voorstad van Chicago. Je was vier jaar, toen je als een kindster in Chicago debuteerde. Als kind begon je jouw acteercarrière als een vaudeville, in circusshows en in Buffalo Bill's Wild West Show. Vanaf jouw zestiende deed je aan choreografie en burlesque shows als een rok-danseres in een rok. Je hebt jouw eigen bewegingen en improvisaties ontwikkeld. Je experimenteerde met een lange rok en je speelde met de lichteffecten.

In 1889 trouwde jij met kolonel William Hayes, een rijke onroerende goederenagent en de neef van de 19-de president van Amerika Rutherford Birchard Hayes. In 1891 gebruikte je zijden kostuums met meerkleurige verlichting tijdens de serpentinedans, die jij bedacht hebt. Je was een pionier van de moderne dans en theaterverlichting. De serpentinedans was populair in films.

Van 1878 tot 1891 speelde je als actrice en zangeres in vele burlesque, kluchten en operettes, o.a. in 'Little Sheppard, Turned Up'(1886) en 'The Big Pony Of The Gentlemanly Savage' (1887). In 1891 danste je de operette 'L'Oncle Célestin' van de componist Edmond Audran, een leerling van Camille Saint-Saëns. Je had optredens in het Casino Theatre in New York City en op advies van de dirigent Hugo Sohmers ging je naar Parijs. Je ontdekte dat manlief(maar niet heus!) William al met een andere vrouw getrouwd was en dus ben je in 1892 van hem gescheiden. Ook omdat bigamie ongewenst was. Gefeliciteerd! Daarna had je louter lesbische liefdesrelaties.

Op 5 december 1892 danste je 'La serpentine, La Violette, Le Papillon' en 'La Danse Blanche' in de Folies Bergère. Je danste ook in Londen en je inspireerde o.a. Henri de Toulouse-Lautrec, James Whistler, Maurice Denis, Jules Chéret, Thomas T. Heine, Auguste Rodin, Georges Rodenbach, Jean Francis Auburtin, Koloman Moser en Stéphane Mallarmé.

Je werkte met gekleurd licht en elektrische verlichting, die je onder jouw sluier verstopte. Je ging naar Zuid-Europa en Zuid-Amerika. De architect Henri Sauvage bouwde tijdens de Parijse Wereldtentoonstelling in 1900 een theater-paviljoen voor jou. Je hielp de danseres Isadora Duncan in Europa door te breken. Je wist ook de danseressen Maud Allan, Sada Yacco en Hanako te promoten. Je was dik bevriend met koningin Marie Alexandra Victoria van Roemenië, met wie je correspondeerde. In 1902 werd Isadora Duncan meer beroemd dan jou. In datzelfde jaar maakte Frederick Glasier een schitterende foto van jou met een groot wapperend gewaad als engelenvleugels.

Je had een innige relatie met de 16 jaar jongere Gabrielle Bloch, met wie je in 1905 tot jouw overlijden ging samenwonen. Jullie hadden een uiterst vrij en losbandig leven en jullie behoorden tot de lesbische kunstenaarskring rondom de salonnière/dichteres Natalie Clifford Barnes. Met o.a. Romaine Brooks, Eileen Gray en Marie-Louise Damien. In 1908 publiceerde je jouw memoires 'Ma Vie et la danse'. Je speelde in de films 'Le lys de la vie', een sprookje, 'Visions des rêves' en 'Copelius and the Sandman', ook een sprookje. Je hebt nooit een dansopleiding gevolgd. Je was een intuïtief natuurtalent. In 1926 was je samen met Marie van Roemenië voor het laatst in Amerika. In 1927 was jouw laatste optreden in jouw 'Shadow Ballet' in Londen.

Je overleed door een longontsteking op 1 januari 1928 op 25, Avenue Montaigne in Parijs. Je werd 58 jaar en jouw as rust in het columbarium van Père-Lachaise.

Schrijver: Joanan Snowowl Namaste, 12 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 94Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)