Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De erkenning kwam na jouw overlijden

(voor Isabella Valency Crawford (1846 - 1887))

Je bent geboren op 25 december 1846 in Dublin. Jouw vader was Dr. Stephen Dennis Crawford en jouw moeder was Sydney Scott. Jij was het zesde kind van twaalf kinderen. Op jouw tiende verhuisde je naar Canada. In 1857 begon jouw vader in Paisley zijn medicijnen te beoefenen. Negen van de twaalf kinderen overleden en het kleine, medische bedrijf van jouw vader had voor armoede gezorgd. In 1861 was jouw vader penningmeester van Paisley en er was een schandaal van 500 dollar verduisterde township-fondsen. Één van de medewerkers pleegde zelfdoding en jullie verlieten Paisley. Thuis las jij de klassiekers en de Franse en Italiaanse literatuur.

Jouw vader ontmoette Richard Strickland uit Lakefield en jullie mochten bij hem komen wonen, ook omdat Lakefield geen dokter had. Daar ontmoette jij de zussen van Richard, de schrijfsters Susanna Moodie (1803 - 1885) en Catherine Parr Traill (1802 - 1899). Susanna's bekendste boek 'Roughing It in the Bush' was in 1852 verschenen. In datzelfde jaar verscheen Catherine's kinderboek 'Canadian Crusoes'. In die tijd begon jij te schrijven en je was goed bevriend met de dochter van Catherine, Katie. Jouw enige broer Stephen Walter had op zijn 16-de het ouderlijk huis verlaten.

In 1869 verhuisde je naar Peterborough en begon je gedichten en verhalen te publiceren. Op kerstavond 1873 verscheen jouw eerste, gepubliceerde gedicht 'A Vespers Star' in The Toronto Mail. Op 3 juli 1875 overleed jouw vader. Jouw moeder, jouw zus Emma Naomi en jij waren afhankelijk van jouw literaire verdiensten. In 1876 overleed Emma Naomi door tuberculose. Zij werd 21 jaar. Daarna gingen jouw moeder en jij naar Toronto, het centrum van de Canadese uitgeverswereld. Jij publiceerde o.a. in 'Mail', 'Globe', 'National', 'Evening Telegram' en 'Fireside Montly'. Van 1883 tot jouw overlijden woonde je samen met jouw moeder in pensions aan de Adelaide Street en op kamers op 180 Adelaide Street West en 57 John Street.

In 1884 verscheen jouw boek 'Old Spookses 'Pass, Malcolm's Katie and Other Poems'. Dat was in eigen beheer en de oplage was 1000 exemplaren. Je verstuurde veel recensie-exemplaren. In de Londense tijdschriften 'Spectator', 'Graphic', 'Leisure Hour' en Saterday Review' kreeg je lovende recensies. Men loofde jouw veelzijdige talent, jouw humor en jouw levendigheid. Je werd 'indrukwekkend en veelbelovend' gevonden. Toch verkocht je maar 50 exemplaren. Door het uitblijvende succes en de onterechte isolatie was je vanzelfsprekend nogal teleurgesteld en je had het gevoel dat je door de Canadese, literaire pausen bent verwaarloosd. In de 'Evening Globe' verscheen in 1886 periodiek jouw roman 'A little Bacchante'.

Op 12 februari 1887 overleed jij in Toronto in bittere, eenzame armoede en verstoken van literaire geestverwanten en bevriende zielsverwanten. Je werd 40 jaar en je bent in de Peterborough's Little Lake Cemetery nabij de Otonabee River begraven. Jouw ontzielde lichaam lag jarenlang in een ongemarkeerd graf. Via een fondsenwerving werd er op 2 november 1900 een Keltisch kruis van zes voet boven jouw graf geplaatst. Met de tekst: 'Isabella Valancy Crawford/ Poet/ By the Gift of God.'.

In 1889 heeft de schrijver/dichter/historicus/filosoof William Douw Lighthall een aanzienlijk deel van jouw poëzie in zijn baanbrekende bloemlezing 'Songs of the Great Dominion' opgenomen, waardoor jouw bekendheid flink steeg. Dat gebeurde ook met William Wilfred Campbell, William Bliss Carman, Emily Pauline Johnson, Archibald Lampman en Sir Charles George Douglas Roberts. In 1905 werden jouw 'Collected Poems' uitgegeven door J.W. Garvin, met een inleiding van de populaire dichter Ethelwyn Wetherald, die jou 'een puur genie' noemde. Garvin noemde jou één van de grootste, vrouwelijke dichters. Zijn vrouw, de dichteres Katherine Hale, publiceerde een bundel over jou. AJM Smith, Northrop Frye en EK Brown noemden jou 'de enige Canadese dichteres van echt belang in de 19-e eeuw!'. In 1947 werd je benoemd als een Person of National Historic Significance. In het centrum van Toronto is nou het Isabella Valancy Crawford Park. Daar had je tijdens jouw leven mooi kunnen wonen.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 19 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)