Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hellenistische beelden

Subtitel: Save Manhattan*

Impressie: het stilstaand beeld wordt door een elektrische lamp op de muur geprojecteerd. Een stapel boeken op een tafel geeft op de muur de schaduw van de skyline van New- York. Twee Korans vormen de Twin Towers. Alle andere boeken zijn van na 11 september 2001. De twee boeken met de openbaringen van Mohammed zijn met hun ruggen richting cameralens vastgelegd en vormen op deze wijze de voormalige Twin Towers. Bijzonder en naar mijn mening beslist inventief; www.artfrontgallery.com.

Daarentegen was 9/11 natuurlijk een verschrikkelijke daad van terreur, waarbij beide World Trade Center-torens het loodje hebben gelegd en hun meerdere hebben moeten erkennen; 2996 doden en vier skyscrapers met de grond gelijk gemaakt. Van de dodelijk getroffen slachtoffers was 77% man en 23% vrouw. Eén van deze is Ingeborg Astrid Desiree Lariby, het enige Nederlandse slachtoffer.
'Save Manhattan' heeft verschillende versies; naast de hierboven door mij beschreven boekenvariant, is 'Save Manhattan 03' een Manhattan dat met luidsprekers is opgebouwd. Negentig speakers die als wolkenkrabbers Manhattan symboliseren, suggestief voor de gebeurtenissen op 9/11. Uit de luidsprekers komt het geluid van het stadsleven, inclusief het volume van vliegtuigen arriverend in of vertrekkend vanuit New-York. De symbolische skyline van de gebouwen, de skyscrapers van het destijds ter ziele gegane World Trade Centre staat voor opwekking en bemoediging van de inwoners van Manhattan, de New-Yorkers en hun dagelijks leven.

Mounir Fatmi wordt grotendeels beïnvloed door 9/11, de dag waarop Manhattan in een hel veranderde. Hellenistische beelden verschenen via het beeldscherm op ons netvlies: volgetankte en kort na het opstijgen gekaapte vliegtuigen boorden zich op 11 september 2001 in zowel de Twin Towers te Manhattan, New-York als het Pentagon in Washington D.C. Het gekaapte vierde vliegtuig had als beoogd doel wellicht het Capitool of het Witte Huis.

Mounir Fatmi is een in 1970 te Tanger geboren Marokkaan. Tanger is een grote stad in het noordwesten van Marokko. Eugène Delacroix was een 19de-eeuwse Franse romantische kunstenaar die Tanger als volgt typeerde:

'nooit in mijn leven heb ik iets bijzonders waargenomen dan de eerste aanblik van Tanger, het is een verhaal uit de Duizend-en-een-nacht. Een wonderbaarlijke mix van rassen en kostuums. Deze hele wereld beweegt zich voort met een activiteit die lijkt koortsig'.

Mounir Fatmi is een Marokkaanse kunstenaar die in Parijs woont en werkt, terwijl hij aan de Rijksacademie in Amsterdam heeft gestudeerd. Naast 'Save Manhattan 1', gemaakt van boeken en 'Save Manhattan' met videobanden, is er eveneens 'Save Manhattan 3, een geluidsinstallatie met luidsprekers. Opstandig en revolutionair, dus subversief is het werk van Mounir Fatmi zeker, getuige alleen al de twee Korans wier ruggen in 'Save Manhattan' de Twin Towers symboliseren...!

Mounir Fatmi; een kunstenaar voorbij de horizon...!


*Inventief kunstwerk van Mounir Fatmi

Schrijver: Annejan Kuperus, 25 februari 2019


Geplaatst in de categorie: kunst

4.5 met 2 stemmen 237Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)