Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een mystica, die de Godin belichaamde

(voor Barbara Juliana von Krüdener (1764 - 1824))

Je bent geboren op 22 november 1764 in een imposant herenhuis in Riga. Jouw roepnaam was Julie. Jouw schatrijke vader was Otto Hermann von Vietinghoff-Scheel. Tijdens de oorlogen onder het bewind van Catherine II was hij een kolonel. Hij was een rationalist en een vrijmetselaar. Jouw moeder was Barones Anna Ulrica von Münnich. Zij was de kleindochter van de Duitse, streng-lutheraanse generaal Burkhard Christoph Graf von Münnich, die als veldmaarschalk vele overwinningen op de Turken en Tartaren behaalde. Jouw ouders kregen drie dochters en twee zonen. Hun eerste zoon overleed in zijn kindertijd. Hun oudste dochter was stom en doof en zij ging in 1777 naar een instelling.

Jij leerde al snel Frans en Duits. Je las Voltaire en vele literaire schrijvers. Vanwege jouw betoverende schoonheid, jouw grote, blauwe ogen en jouw kastanjebruine krulharen kreeg je veel huwelijksaanzoeken. Je wilde niet met een bepaalde baron trouwen, dus vroeg je God om hulp. Je kreeg de mazelen, wat die baron er tijdelijk van weerhield om met jou te willen trouwen. Op 29 september 1782 trouwde jij met de weduwnaar Baron Burckhardt Alexis Constantin von Krüdener. Jij was 18 jaar en hij was 34 jaar. Op 31 januari 1784 werd jullie zoon Paul geboren. In 1784 werd jouw man ambassadeur in Venetië en in 1786 in München. In 1786 maakte de Zwitserse schilderes Angelica Kauffman een treffend schilderij van jou en jouw zoon Paul. In 1787 in Kopenhagen. In 1787 werd jullie dochter Juliëtte geboren. Na haar geboorte kreeg je meer last van jouw zenuwaandoeningen, waardoor je met Juliëtte en jouw stiefdochter Sophie naar het zuiden vertrok.

Jij had een onverzadigbare honger naar aandacht en vleierij en een grenzeloze hang naar extravagantie en frivoliteiten. Burckhardt was kil en gereserveerd. Jij voelde geen seksuele passie voor hem, maar door zijn rijkdom kreeg jij alles wat jij maar wilde hebben. In jouw roman 'Valérie' omschreef jij Burckhardt als jouw romantische droomgeliefde, maar de realiteit stelde jou diep teleur, waardoor jij veel liefdesaffaires met andere mannen had. In 1789 was je in Parijs en in 1790 in Montpellier, waar je een vurige liefdesrelatie met de jonge cavalerie-kapitein Charles Louis de Frégeville kreeg. Burckhardt wilde niet scheiden en jij ontvluchtte hem door veel te reizen. In 1794 werd hij ambassadeur in Madrid en in 1800 in Berlijn.

Op 5 juni 1801 ging je samen met Juliëtte en Sophie naar Sainte-Marie-aux-Mines, waar jullie de wonderdoener Jean Frédéric Fontaines bezochten. Met Jean ben je geestelijk getrouwd. Daar ontmoette je ook de profetes Marie Gottliebin Kummer. Op 14 juni 1802 overleed Burckhardt, terwijl jij in Teplitz badderde.

Jouw zucht naar algehele bewondering bleef en je had contact met François-René de Chateaubriand en andere bekende auteurs. In 1804 verscheen jouw boek 'Valérie, ou Lettres de Gustave de Linar à Ernst de G...' bij Chez Henrichs aan de Rue de la Roi in Parijs. Dit boek was deels autobiografisch en het was aanvankelijk geen succes. In 1804 ging jij naar Riva terug. Je kwam in contact met de Moravische kerkleden en je bezocht Herrnhut, Dresden en Karlsruhe, waar je de schrijver/piëtist Heinrich Jung-Stilling ontmoette. Hij was een christelijke universalist en hij vertelde jou over het premillennialisme. Hij leerde jou ook de geheimen van de bovennatuurlijke wereld.

In 1809 stichtte je samen met Marie Gottliebin Kummer een geloofskolonie in Württemberg, Baden en Karlsruhe. Op 24 januari 1811 overleed jouw moeder. Fontaines werd vervangen voor Johann Kaspar Wegelin, die jou de vernietiging van de wil en de mystieke dood leerde. Jij kreeg veel aanhangers en er ontstonden veel visioenen en profetieën rondom jou. Je had contact met de filantroop Jean-Frédéric Oberlin, de theoloog Henri-Louis Empaytaz en Franz Karl von Berckheim, die later met Juliëtte trouwde. Zelfs keizer Alexander I voegde zich bij jouw bewonderaars. Jouw bloedmooie vriendin Roxane Stourza was zijn minnares. Toch kwam Alexander I bedrogen uit en verstootte hij jou.

Je werd beïnvloed door de gewetenloze avonturier J.G. Kellner, die jouw buitensporige ijdelheid wist te vleien. Vele bedelaars volgden jou, wat een ramp voor de liefdadigheidsinstellingen werd. Je werd verbannen en in mei 1818 ging je met Kellner en enkele uitverkorenen naar jouw landgoed in Kosse, nu Viitina. In 1823 overleed Kellner, die jij een heilige vond. Met prinses Galitzine ging je naar de Krim. Op 25 december 1824 overleed je in Karasubazar. Je werd 60 jaar en je bent in een Armeense kerk begraven.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 12 maart 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 28Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)