Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De stille kracht achter Dan Brown

(voor Dan Brown)

Je bent geboren als Daniel Brown op 22 juni 1964 in Exeter, New Hampshire. Jouw vader Richard G. Brown was een leraar wiskunde en jouw moeder Constance Gerhard was een kerkorganiste. Als kind was je verbonden aan de Episcopal Church. In 1968 is jouw zus Valerie geboren. In 1974 volgde jouw broer Gregory, die componist is geworden. Je leefde op de campus van de Phillips Exeter Academy. Je studeerde Engelse literatuur en kunstgeschiedenis aan het Amherst College in Massachusetts. In 1986 ben je daar afgestudeerd. Je studeerde ook aan de Universiteit van Sevilla, die in 1505 is opgericht.

Je gaf Spaanse les in Californië en je was een singer-songwriter met liedjes over dieren. Net als jouw vader was je een tijd leraar aan de Phillips Exeter Academy, waar je Engelse les gaf. Je was een leerling van de schrijver/professor Alan Lelchuk. In 1991 ging je naar Hollywood. Je ging naar de National Academy of Songwriters, waar je jouw latere echtgenote Blythe Newton ontmoette, die daar de Academy's Director of Artist Development was. Zij is twaalf jaar ouder dan jou. In 1993 verhuisde je met haar naar Rye in New Hampshire. Zij hielp jou met jouw carrière als popzanger en schrijver. In 1994 verscheen jouw CD 'Angels & Demons'. In 1997 zijn Blythe en jij in Pea Porridge Ponds bij Conway getrouwd.

In 1998 verscheen jouw debuutthriller 'Digital Fortress' (Het Juvenalis Dilemma). Dit boek gaat over een elektronische encryptiemethode, die door middel van veranderende tekenreeksen niet te kraken zou zijn. Juvenalis was een Romeinse satiredichter, die o.a. 'Een gezonde geest in een gezond lichaam' en 'Wie zal de bewakers zelf bewaken?' bedacht. In 2000 verscheen jouw boek 'Angels & Demons' en in 2001 'Deception Point'. In 2003 verscheen jouw grote doorbraak 'The Da Vinci Code' bij Random House, een esoterische roman, waarin de roomse kerk er terecht flink van langs krijgt. Blythe is jouw geheime code, want zij deed het meeste zoekwerk voor jou. Zij is de ware bron van jouw artistieke ideeën. Jij maakte er een leesbaar, literair geheel van.

De Nederlandse vertaling van 'The Da Vinci Code' verscheen bij Luitingh. In november 2004 verscheen er een luxe, geïllustreerde editie. Het kerngeheim is het onwrikbare feit dat Christus Jezus en Maria Magdalena getrouwd waren, in ieder geval grote geliefden, die samen kinderen kregen, o.a. hun dochter Sarah. De door Jezus zo beminde discipel Johannes op 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci is dan ook Maria Magdalena. Leonardo is een wetende. In 2005 werd je door Lewis Perdue, de schrijver van 'The Da Vinci Legacy' van plagiaat beschuldigd. Je werd vrijgesproken. In 2006 werd je door de schrijvers Michael Baigent en Richard Leigh van 'The Holy Blood and The Holy Grail' van plagiaat beschuldigd. Je werd weer vrijgesproken.

In 'The Holy Blood and The Holy Grail' wordt de verzonnen, geheime organisatie, de Priorij van Sion, genoemd, die is opgericht door Godfried van Bouillon. Dit is verzonnen door Pierre Athanase Marie Plantard (1920 - 2000). Verder was het Gérard de Sède, die de legende rond Rennes-le-Château openbaarde; zo noemde hij de priester van Rennes-le-Château François Bérenger Saunière (1852 - 22 januari 1917), die mogelijk een schat van de Katharen, de Tempeliers of de Westgoten vond. Volgens 'The Holy Blood and The Holy Grail' zou hij de bewijzen van het huwelijk van Jezus Christus en Maria Magdalena hebben gevonden en aan een occulte sekte in Parijs hebben verkocht. Voor zijn boekenverzameling liet hij een toren bouwen, La Tour Magdala. Zijn geheim zou hij aan zijn huishoudster Marie Denarnaud hebben verteld.

In 1962 publiceerden Gérard en Pierre al het boek 'De Tempeliers zijn onder ons'. De vrijmetselaar Pierre heeft veel verzonnen en gemanipuleerd, mede door LSD-gebruik. Zo zou de Priorij van Sion in het echt door de opa van Marie de Negri d'Ables zijn opgericht, in 1681. De grootmeesters van de Priorij van Sion zijn: Jean de Gisors (1133 - 1220), Marie de Saint-Clar (1220 - 1266), Guillaume de Gisors, Edouard de Bar, Jeanne de Bar (1336 - 1351), Jean de Saint-Clar, Blanche d'Évreux, hertogin van Orléans (1328 - 1382), de alchemist/schrijver Nicolas Flamel, René d'Anjou, koning van Napels (1409 - 1480), Yolande de Bar, koningin van Aragón (1365 - 1431), Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, hertog Charles III, getrouwd met zijn nicht Suzanne, hertogin van Bourbon, graaf Ferdinand de Gonzague, Louis de Nevers, Ludovico Gonzague, de occultist/kabbalist/Rozenkruiser Robert Fludd (1574 -1637), de Duitse theoloog Johann Valentin Andreae, de Ierse filosoof/alchemist Robert Boyle, Isaac Newton, graaf Charles Radclyffe (1693 - 1746), hertog Charles de Lorraine, Maximilian de Lorraine, de schrijver Charles Nodier, Victor Hugo, Claude Debussy en Jean Cocteau.

En volgens Pierre Pierre ook. Pierre had zelf documenten gemaakt, die bewijzen dat hij als directe afstammeling van de heilige, Merovingische koning Dagobert II aanspraak op de Franse troon kan maken. In 'De Tombe van God' uit 1996 van Richard Andrews en Paul Schellenberger wordt beweerd, dat het stoffelijk overschot van Jezus door de Tempeliers in een berg nabij Rennes-le-Château is begraven.

Blythe heeft flink uit deze gegevens geput. Jij vervolgens ook. De invloed van Blythe op jouw boeken is enorm groot. Je oogst vooral op haar gespreide voedingsgrond vol briljante kennis en fantasie. Zij is jouw trouwe leidster en de bereidwillige archeoloog, die jou haar kunstschatten aanreikt. Zij is de mysterieuze en mystieke Godin, die jou onbaatzuchtig haar artistieke vondsten schenkt. Stilletjes op de achtergrond. Als Brahman. Als de Moedergodin. Jij omschrijft haar als een kunstschilderes en een autodidactische kunsthistorica. Het gekke is dat nog nooit iemand haar schilderijen heeft gezien. Behalve jij dan. Bezoekers hebben enkel wel eens een natte verflucht geroken.

In 2006 is 'De Da Vinci Code' verfilmd, met Tom Hanks en Audrey Tautou in de hoofdrollen. Jouw vrouw en jij zijn als figuranten in de film te zien. Jij componeerde een deel van de filmmuziek en je bent als zanger te horen. In 2009 verscheen 'The Lost Symbol', in 2013 'Inferno' en in 2017 'Origin'. Blythe en jij wonen als multimiljonairs in New Hampshire.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 3 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)