Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door een invalpsychiater fataal getriggerd

(voor Anne Sexton (1928 - 1974))

Je bent geboren op 9 november 1928 als Anne Gray Harvey in Newton, Massachusetts. Jouw ouders waren Mary Gray Staples en Ralph Churchill Harvey. Jouw oudere zussen waren Jane Elizabeth Jealous en Blanche Dingley Taylor. Als kind verbleef je vooral in Boxton. Eind jaren veertig was je een tijd fotomodel. In 1948 trouwde je met Alfred Sexton en samen met hem kreeg je twee dochters. Je leed aan anorexia nervosa en vanaf 1954 leed je aan manische depressie. Jouw psychiater Martin Theodore Orne stimuleerde jou om poëzie te gaan schrijven. Hij dacht dat jij aan hysterie leed.

Jij volgde workshops aan de Universiteit van Boston, waar de dichters John Holmes en Robert Lowell jouw leraren waren. Lowell (1917 - 1977) was de vader van de Confessional poetry, die autobiografisch is en o.a. geestesziekte, seksualiteit en zelfdoding benoemde. De schizofrene dichteres Sylvia Plath was ook een leerling van Lowell. Net als Sylvia ben je sterk door hem beïnvloed. Je publiceerde jouw gedichten in de belangrijke tijdschriften 'The New Yorker', 'Harper's Magazine' en 'Saterday Review'. Je was bevriend met Sylvia Plath en W.D. Snodgrass, die beiden een grote invloed op jouw dichtwerk hadden.

In 1957 ontmoette je op de Antioch Writer's Conference jouw mentor William De Witt Snodgrass (1926 - 2009), een dichter van formaat, die jou volop aanmoedigde. In 1959 overleden jouw ouders. In 1960 won Snodgrass de Pulitzer Prize for Poetry voor zijn eerste dichtbundel 'Heart's Needle'. Zijn gedicht 'Heart's Needle' was zeer inspirerend voor jou, vooral omdat je van jouw 3-jarige dochter was gescheiden. Je las dit gedicht voor het eerst, toen jouw jonge dochter bij jouw schoonmoeder woonde. Als reactie schreef jij het gedicht 'The Double Image' en na een briefcorrespondentie werd je bevriend met Snodgrass.

Veel van jouw gedichten gaan over waanzin en jouw verblijf in psychiatrische inrichtingen. 'Poëzie moet pijn doen!', schreef je. In 1960 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'To Bedlam and Part Way Back'. In 1961 verscheen 'The Starry Night' en in 1962 'All My Pretty Ones'. Op 11 februari 1963 pleegde Sylvia Plath in Londen zelfdoding door zichzelf in haar gasoven te verstikken. Ze werd 30 jaar en ze in het kerkhof van Heptonstall begraven. Zij leed aan een chronische depressie als gevolg van schizofrenie en een bipolaire stoornis. Na Sylvia's overlijden schreef je steeds vaker over de vraag of zelfdoding ook voor jou de beste keus zou zijn. Vanaf 1956 had je al meerdere suïcidepogingen gedaan.

Terwijl je met jouw leraar, de dichter John Holmes, samenwerkte, raakte je in contact met de dichteres/schrijfster Maxine Kumin (1925 - 2014). Holmes was een alcoholist en zijn eerste vrouw sneed haar polsen door, waardoor ze overleed. Je bleef voor de rest van jouw leven een goede vriendin van Maxine. Jullie bekritiseerden elkanders werk en jullie schreven samen vier kinderboeken. Eind jaren zestig kreeg je last van manische perioden, die jouw carrière hebben beïnvloed. Je vormde de jazz-rockgroep 'Her Kind', waarmee je muziek aan jouw poëzie toevoegde.

In 1966 verscheen 'Live or Die', waarvoor je in 1967 de Pulitzer Prize kreeg. In 1969 verschenen de dichtbundel 'Love Poems' en het theaterstuk 'Mercy Street', met Marian Hall Seldes in de hoofdrol. Je werkte samen met de kunstenares Barbara Swan. In 1972 verscheen 'The Book of Folly' en in 1977 'The Death Notebooks', de laatste uitgave tijdens jouw leven.

Op 4 oktober 1974 lunchte je samen met Maxine om het manuscript van 'The Awful Rowing Towards God' te herzien. Thuisgekomen trok je de oude pelsjas van jouw moeder aan en verwijderde je al jouw ringen. Je dronk een glas wodka en in jouw garage heb je in jouw auto zelfdoding gepleegd door koolmonoxidevergiftiging. Je werd 45 jaar en je bent in de Forest Hills Cemetery & Crematory in Jamaica Plain, Boston, begraven.

Volgens jouw oudste dochter Linda Gray Sexton (1953) ben jij seksueel aangerand door jouw moeder. Volgens psychiater Orne was zijn vervanger verantwoordelijk voor jouw zelfdoding. Deze vervanger was een fatale, seksuele affaire met jou aangegaan, waardoor je rampzalig psychotisch werd.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 5 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)