Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als een gevierde jockey op Pegasus

(voor Samuel Taylor Coleridge (1772 - 1834))

Je was één van de belangrijkste figuren in de Engelse poëziegeschiedenis. Je bent geboren op 21 oktober 1772 in Ottery St Mary in Devonshire. Jouw vader was de dominee John Coleridge (1718 - 1781) van de St Mary's Church. Je was de jongste van tien kinderen. Jouw vader was ook de hoofdmeester van The King's School, in 1335 door bisschop John Grandisson als een koorschool gesticht. Jouw moeder was Anne Bowden (1726 - 1809), de dochter van de burgemeester van South Molton. Je was acht jaar, toen jouw vader overleed. Daarna ging je naar het Christ's Hospital in Southwater, waar je gedichten begon te schrijven.

Als kind zocht je voortdurend aandacht, wat werd gezien als jouw eerste manifestatie van jouw afhankelijke gedrag op latere leeftijd. Je studeerde aan de Universiteit van Cambridge, maar je leed aan een chronisch geldgebrek. Je verliet het universiteitsleven om in het leger te gaan, waar je geheel ongeschikt voor was. Je viel steeds van jouw paard en je was alleen geschikt om de stallen schoon te maken. In die tijd schreef je enkel liefdesbrieven voor jouw kameraden, die daarmee hun oogappels versierden. Je voltooide jouw studie niet en met de dichter Robert Southey (1774 - 1843) maakte je vage plannen om in de staat Pennsylvania een nieuwe, idealistische leefgemeenschap te beginnen. Deze plannen werden nooit gerealiseerd.

In 1813 werd Robert op voorspraak van Sir Walter Scott tot Poet Laureate benoemd. Na zijn huwelijk met Edith Fricker hertrouwde hij met de dichteres Caroline Anne Bowles. Je wordt gerekend tot de Lake Poets, de dichters die woonden en werkten in het Lake District National Park in het graafschap Cumbria in Engeland. Jouw bekendste gedichten zijn 'The Inchcape Rock', 'After Blenheim' en 'My days among the dead are past'. Jouw prozawerk 'Life of Nelson' is een ware klassieker geworden. In 1795 trouwde je met Elizabeth Fricker, maar dat huwelijk mislukte volkomen. In datzelfde jaar raakte je met de dichter William Wordsworth bevriend. Je verhuisde naar Nether Stowey in Somerset, waar William en zijn zus Dorothy ook woonden.

Op 19 september 1796 werd jullie zoon Hartley geboren, die een belangrijke schrijver werd en die door Robert Southey werd ondersteund. In 1796 publiceerde je jouw dichtbundel 'Poems on Various Subjects'. Je had een zwakke gezondheid en vanaf 1796 begon je opium te gebruiken, vooral als pijnstiller. De desastreuze gevolgen daarvan waren nog niet algemeen bekend. In 1798 publiceerde je samen met Wordsworth het belangrijkste dichtwerk 'Lyrical Ballads', het begin van de Romantiek in de Engelse literatuur. In het najaar van 1798 ging je met Wordsworth op reis naar Duitsland. Je raakte gefascineerd door de filosofie van Immanuel Kant en de literaire kritiek van de toneelschrijver/dichter Gotthold Ephraim Lessing (1729 - 1781), de zoon van een protestantse dominee.

In 1800 ging je naar Engeland terug en vertaalde je de trilogie 'Wallenstein' van de schrijver Friedrich Schiller. Daarna ging je weer in het Lake District wonen. Korte tijd daarna ging je aan zelftwijfel lijden en ging jouw gezondheid hard achteruit. Daardoor werd je alsmaar meer afhankelijk van de opium. Je hoopte in Italië en op Malta verlichting te vinden. In 1816 was je totaal verzwakt, verslaafd en terneergeslagen. Je ging in Londen bij de arts James Gillman inwonen. Daar voltooide je in 1817 jouw belangrijke prozawerk 'Biographia Literaria'. Je had een grote invloed op de dichter Ralph Waldo Emerson en het Transcendentalisme. Je had veel lasten van angsten en depressies en je leed dan ook aan een bipolaire stoornis.

Op 25 juli 1834 ben je in Highgate, Londen, overleden. Je werd 61 jaar en je bent in het gangpad van de St. Michael's Parish Church in Highgate begraven.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 24 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)