Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Joan Elizabeth Osborne - One Of Us

Je bent geboren op 8 juli 1962 in Anchorage, Kentucky. De actrice Virginia Pearson (1886 - 1958) is daar ook geboren.
Na jouw kindertijd verwierp jij jouw rooms-katholieke geloof. Je vertelde aan jouw ouders, dat jij een priester wilde worden, alleen om die mallotige traditie te doorbreken. Je bent sceptisch jegens de grootschalig georganiseerde godsdiensten. Je wordt direct door het christendom en het boeddhisme beïnvloed.

In 1980 ging je naar New York City, waar je jouw eigen platenlabel Womanly Hips begon. In het begin van de jaren negentig waren jouw eerste voorbeelden Billie Holiday, Etta James en Ray Charles. Met Womanly Hips bracht je enkele singles uit. Je stapte over naar Mercury Records, waar in 1991 jouw eerste album 'Soul Show: Live at Delta 88' verscheen, opgenomen in de Delta 88 nachtclub in New York City. Je bent biseksueel. Je bent bijzonder gehecht aan Brooklyn en dat met name aan jouw buurt Boerum Hill, die qua geschiedenis, cultuur en samenleving diverse invloeden op jouw muziek heeft.

Verder ben je geïnspireerd door de Amerikaanse poëzie en dan met name de poëzie van de homoseksuele Walt Whitman (1819 - 1892), vooral beroemd vanwege zijn dichtbundel 'Leaves of Grass' uit 1855. Oscar Wilde vertelde aan de dichter/schrijver George Cecil Ives (1867 - 1950), die voor homo-rechten streed, dat de homoseksuele geaardheid van Whitman niet ter discussie staat. 'I have the kiss of Walt Whitman still on my lips!', zei Wilde. Whitman had o.a. seksuele relaties met de dichter/filosoof Edward Carpenter, Bill Duckett's, Harry Stafford en Peter Doyle.

Op 21 maart 1995 verscheen jouw echte debuutalbum 'Relish', met o.a. 'One of Us', 'St. Teresa', 'Man In The Long Black Coat', 'Dracula Moon', 'Spider Web', 'Let's Just Get Naked', 'Help Me' en 'Crazy Baby'. 'One of Us' is geschreven door Eric Michael Bazilian van de rockband The Hooters. Hij schreef het in één nacht om een jongedame te imponeren. Dat lukte, want die jongedame is zijn vrouw geworden, met wie hij twee kinderen kreeg. Zijn vader is een psychiater en zijn moeder is een concertpianiste. De albumversie begint met het begin van het lied 'The Aeroplane Ride' uit 1937 van de folkzanger Alan Lomax en zijn vrouw Elizabeth Harold Goodman, gezongen door jou.

Een greep uit 'One of Us' luidt:

'What if God was One of us?
Just a slob like one of us
Just a stranger on the bus
Trying to make His way home
Like a holy rolling stone
Back up to Heaven all alone
Nobody callin' on the Phone
'Cept for the pope maybe in Rome'

'What if God was One of us?' duidt op het feit dat Jezus een mens zoals alle mensen was. De muziekvideo is vooral op Coney Island gemaakt, geregisseerd door de portretfotograaf Mark Seliger en Fred Woodward. Je ziet diverse attracties voorbij komen, o.a. een achtbaan, een reuzenrad en het aquarium van New York op 602, Surf Avenue, Brooklyn. Dit aquarium is in 1896 gebouwd in de tuin van Castle Clinton (Battery Park), gebouwd in 1808-1811, iets ten westen van Fort Amsterdam. 'One of Us' was een nummer 1-hit in Amerika, Canada, Australië, Zweden en België.

In 2000 verscheen jouw album 'Righteous Love' en in 2002 'How Sweet It Is'. In december 2004 werd jouw dochter geboren. In 2006 verscheen het album 'Pretty Little Stranger', in 2007 'Breakfast in Bed', in 2008 'Little Wild One', in 2012 'Bring It On Home', in 2014 'Love and Hate' en in 2017 'Songs of Bob Dylan'. Je zingt voornamelijk covers. 'One of Us' heb je nooit geëvenaard of overtroffen en dat zal hoogstwaarschijnlijk ook nooit gebeuren, maar het is zeker niet helemaal terecht dat het grote publiek bij die ene song is blijven steken, al is die song op zich natuurlijk een onweerstaanbaar schitterende diamant.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 mei 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)