Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Rechtstreeks in contact met Christus Jezus

(voor Helen Schucman (1909 - 1981))

Je bent geboren als Helen Dora Cohn op 14 juli 1909 in New York City. Jouw vader Sigmund Cohn was een welvarende, metallurgische chemicus. Jouw broer Adolph was bijna 12 jaar ouder. Jouw ouders waren half-Joods. Jouw moeder deed aan theosofie en diverse stromingen van het christendom. De Baptistische huishoudster Idabel had de meeste, godsdienstige invloed op jou. Op jouw 12-de bezocht je Lourdes, waar je een spirituele ervaring had. In 1922 werd je als Baptist gedoopt. Van 1931 tot 1935 studeerde je psychologie aan de Universiteit van New York.

In 1932 kreeg jij een liefdesrelatie met jouw medestudent Louis Schucman. Op 26 mei 1933 zijn Louis en jij door een lokale rabbijn getrouwd. Louis was de eigenaar van enkele boekhandels in Manhattan en in de beginjaren van jullie huwelijk werkte jij op het hoofdkantoor. In de vroege jaren veertig ging je weer psychologie studeren. In 1952 behaalde je jouw M.A. en in 1957 jouw Ph.D. in de psychologie. Je was een klinisch en onderzoekend psycholoog. Je was de universitair hoofddocent medische psychologie aan het Columbia University College of Psysicians and Surgeons in het Columbia-Presbyterian Medical Center in NYC.

In 1958 had je de professor/psycholoog en de directeur van de klinische psychologie William Thetford (1923 - 1988) ontmoet, met wie je tijdens jouw ambtstermijn samenwerkte. Samen met William heb jij 'Een Cursus in Wonderen' geschreven. Op 21 oktober 1965 was er een innerlijke stem, die jou vertelde 'Dit is een cursus in wonderen, schrijf het op!'. Het bleek de stem van Christus Jezus te zijn. William bleef jou stimuleren en in 1972 was het boek grotendeels voltooid. Toch liet de franciscaanse priester Benedicte Groeschel (1933 - 2014) het manuscript eerst nog door Kenneth Wapnick beoordelen en herzien. Samen met Wapnick schrapte je de persoonlijke boodschappen, die voor William en jou bestemd waren. Rond februari 1975 was de klus geklaard.

Wapnick werd leraar ACJM (A Course In Miracles), mede-oprichter en voorzitter van de Stichting voor een Cursus in Wonderen. Het boek is verdeeld in een tekstboek, een werkmap en een handleiding voor leraren. Alles wat tijd, ruimte en waarneming impliceert, is een illusie. We zijn geen individuen en de Eeuwige Werkelijkheid kan niet vanuit een dualistisch perspectief begrepen worden. De Christusgeest in alle levende dingen zien, is de weg naar verzoening aanvaarden, ontwaken uit de droom van afscheiding en fragmentatie en terug te keren tot de eeuwigheid van God. Dat betekent het einde van het zinloze ego en de opgeblazen individualiteit. Er zijn duidelijke overeenkomsten met de karma-wetten, de Bhagavad Gita, de Vedanta filosofie, Madame Blavatsky, Rudolf Steiner en de Gnosis.

Vergeef alles en iedereen in de geest van de Heilige Geest. Wees een leraar van God en laat je door de stem van de Heilige Geest leiden. De filosofie heeft ook raakvlakken met Waldo Emerson, Mary Baker Eddy, die de Church of Christ, Scientist stichtte, en de mysticus/geestelijk genezer/schrijver Joel Solomon Goldsmith. De eeuwigheid is nu. De angst voor God en de ervaringen van schuld en zonde worden op anderen geprojecteerd om zelf in de illusie van het God-zijn te verkeren, zonder zonde, schuld en angst. Deze ego-projectie gaat gepaard met het steeds veroordelen van mensen, gebeurtenissen en stemmingen. Het is een bron voor tirannen en censuur. In het geval van de illusie van censuur wijs ik op de Akasha-kronieken, waarin alle gedachten en emoties van alle mensen ooit, nu en in de toekomst staan. Niets blijft verhuld en weggelaten.

Zonde en schuld zijn illusies. Het boek gaat over een volop non-duale zienswijze op deze wereld. Het kosmische veld van de Goddelijke Liefde is het enige dat echt bestaat. De fysieke wereld van materie is een projectie van de geest. Het menselijke lichaam is een illusie. De Nederlandse vertaling verscheen bij Ankh-Hermes. Jij deed aan spontane channeling en als medium luisterde je bewust naar de innerlijke stem van Jezus, aldus de hoogleraar van de hermetische filosofie Wouter Hanegraaff. Na de uitgave van het boek trok jij jezelf min of meer terug, terwijl Thetford en Wapnick het gedachtegoed bleven promoten. In 1980 werd er bij jou een gevorderde pancreaskanker geconstateerd. Op 9 februari 1981 ben jij in New York City overleden. Je werd 71 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)