Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Woorden- en zinnenmeester

Manaña is een deel, een wijk, een stadsdeel van de Cubaanse hoofdstad Havana waar Jorge Valls Arango, een Cubaanse schrijver en dichter, in 1933 ter wereld kwam. In 2015 is deze auteur/poëet als gevolg van kanker helaas overleden. In de tussenliggende ruim 80 jaar heeft deze zoon van een Catalaanse vader en Cubaanse moeder niet bepaald stil gezeten.
Havana heeft het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika dat tot het werelderfgoed van Unesco behoort.

Halverwege de vorige eeuw, om precies te zijn in 1952, is Jorge Valls Arango gearresteerd in verband met een putsch, een coup tegen Batista, die van 1940 tot 1944 gekozen president van Cuba was. Vier jaar later, in 1956, was deze inmiddels 23 jarige dissident lid van een groep studenten die vocht tegen het nieuwe regime. Als gevolg van deze acties heeft Arango meer dan 20 jaar 'behind bars' in diverse gevangenissen op Cuba doorgebracht. In 1984 is deze woorden- en zinnenmeester uit de gevangenis ontslagen dan wel bevrijd. Hoe dan ook trad hij de vrijheid tegemoet. In de periode die hierop volgde, schreef Jorge Valls Arango

TWENTY YEARS AND FORTY DAYS; life in a Cuban prison

Daarnaast een aantal in het Spaans gepubliceerde gedichtenbundels. Voor schrijvers is Cuba en dan met name zijn hoofdstad Havana, een geweldige bron, daar zowel zijn verleden, heden als toekomst inspireert/zal inspireren. Zowel politiek, cultureel als sportief is net als het verleden de toekomst interessant. Het heden is daar wat mij betreft inmiddels een beter voorbeeld van. Jorge Valls Arango heeft er onterecht ruim twintig jaar voor moeten brommen, maar als internationaal secretaris van de Democratic Social Revolutionary Party wist hij destijds dat het beslist de moeite waard is geweest...!

Jorge Valls Arango; 1933 - 2015

Cubaanse hoofdstad Havana, nazomer 2018

Schrijver: Annejan Kuperus, 9 juni 2019


Geplaatst in de categorie: tijd

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.579Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)