Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Natalie Anne Merchant - My Skin

Natalie Anne Merchant is geboren op 26 oktober 1963 in Jamestown, New York. Haar ouders zijn Anne en Anthony Merchant. Haar opa van haar vader's kant emigreerde vanuit Sicilië naar Amerika. Zijn achternaam was 'Mercante' en hij speelde gitaar, mandoline en accordeon. Natalie's moeder luisterde naar The Beatles, Petula Clark, Aretha Franklin en Al Green. Zij stimuleerde Natalie en haar andere drie kinderen om muziek te studeren. Zij nam Natalie mee naar orkesten, die klassieke muziek speelden.

Op haar twaalfde ging Natalie mee naar de rockband Styx in Buffalo, wat 100 mijl rijden was. Er werd marihuana gerookt. Op haar zestiende werkte ze in een gezondheidswinkel en in 1981 werd ze de leadzangeres/songwriter van de alternatieve rockband 10,000 Maniacs. Met op de keyboards Dennis Drew, met de basgitarist Steven Gustafson, de drummer Chet Cardinale, de gitarist Robert Buck (1958 - 2000), die door een leverziekte overleed, en met Teri Newhouse. Teri en Chet verlieten de band al in juli 1981. De band is vernoemd naar de horrorfilm 'Two Thousand Maniacs'.

Natalie is sterk betrokken bij organisaties als Amnesty International en ASPCA, die dierenmishandeling voorkomt. In 1982 verscheen de EP 'Human Conflict Number Five', met 'Tension', 'Planned Obsolescence', 'Orange', 'Groove Dub' en 'Anthem for Doomed Youth'. In 1983 verscheen het debuutalbum 'Secrets of the I Ching', in 1985 verscheen 'The Wishing Chair', in 1987 'In My Tribe', met op de cover een foto van boogschietende kinderen, met o.a. 'Hey Jack Kerouac', 'Don't Talk', 'What's the Matter Here', 'Like the Weather', 'Gun Shy' en 'City of Angels'. In 1989 verscheen 'Blind man's Zoo', met o.a. 'Eat for Two', 'Please Forgive Us', 'The Big Parade' en 'Jubilee'. In oktober 1990 verscheen 'Hope Chest: de Fredonia Recordings 1982-1983'. In 1992 verscheen 'Our Time in Eden', met o.a. 'Noah's Dove', 'Eden', 'Jezebel', 'I'm Not the Man' en 'Gold Rush Brides'.

In 1993 verscheen 'MTV Unplugged', met o.a. 'Because the Night', geschreven door Patti Smith en Bruce Springsteen. Dit was het laatste album van 10,000 Maniacs met Natalie als de zangeres. Ze vertrok om als soliste door te gaan. De altvioliste Nary Ramsey verving haar, maar in 2014 verscheen het laatste album van 10,000 Maniacs, het verzamelalbum 'Campfire Songs'. Op 20 juni 1995 verscheen Natalie's solodebuutalbum 'Tigerlily', met het lied 'River', een eerbetoon en pleidooi voor de acteur/muzikant River Jude Phoenix (1970 - 1993), die door een overdosis drugs (morfine, cocaïne, heroïne) overleed.

In 1998 verscheen 'Ophelia', met naast de aangrijpende en schitterende titelsong o.a. 'King of May', een lofzang voor de dichter Allen Ginsberg, die zij een half jaar voor zijn overlijden had leren kennen, met 'When They Ring the Golden Bells', samen met Karen Peris, en met 'Break Your Heart', samen met N'Dea Davenport. In 2001 verscheen 'Motherland', gewijd aan de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001, met o.a. 'Just Can't Last', 'Not in This Life' en 'Saint Judas'. In 2003 verscheen 'The House Carpenter's Daughter', in 2010 'Leave Your Sleep', in 2014 'Natalie Merchant', in 2015 'Paradise is there' en op 14 juli 2017 'Butterfly', met naast de titelsong o.a. 'She Devil', 'Frozen Charlotte' en 'Andalucia'.

Natalie had een romantische relatie met de zanger van R.E.M., Michael Stips. In 2003 trouwde zij met de Spaanse Daniel de la Calle en zij kregen samen een dochter, Lucia. Ze was toen veertig jaar. Ze woonde in New York, Andalucia, Hawaii en Kyoto. In 2012 zijn Daniel en Nathalie gescheiden. Natalie is een vegetariër en ze houdt van schilderen en tuinieren. Verder is ze een felle tegenstander van Donald Trump en zijn asociale, egoïstische, botte beleid.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 29Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)