Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wanhopig verliefd op onbereikbare mannen

(voor Nancy Mitford (1904 - 1973))

Je bent geboren op 28 november 1904 in Londen. Jouw vader was David Freeman-Mitford, 2e Baron Redesdale (1878 - 1958), en jouw moeder was Sydney Bowles (1880 - 1963), de dochter van de journalist Thomas Gibson Bowles, die in 1868 het weekblad 'Vanity Fair' oprichtte en in 1885 het vrouwentijdschrift 'The Lady'. Nadat zijn vrouw Jessica Evans-Gordon (1852 - 1887) samen met hun baby tijdens een bevalling overleed, verkocht hij 'Vanity Fair'. Jouw vader was tien jaar de bedrijfsleider van 'The Lady'. Jij was het oudste kind van jouw ouders. Je had vijf zussen en één broer; Pamela, Diana, Unity, Jessica, Deborah en Thomas. Je was lid van de lagere, Engelse landadel en je woonde in jouw jeugd op het landgoed Asthall Manor in Oxfordshire.

Jouw familie stamt af van Sir John de Mitford, die Mitford Castle uit de elfde eeuw bewoonde. Je woonde eerst in Graham Street, West-Londen. Je kreeg thuis onderwijs en je had een nanny, die jouw emoties niet mocht beteugelen. Je ging één jaar naar de Francis Holland School, nu op 30, Graham Terrace. In de herfst van 1910 verhuisde je naar Victoria Road in Kensington en kreeg je diverse gouvernantes. In 1916 verhuisde je naar Batsford House, waar je veel in de bibliotheek zat te lezen. In 1919 ging je naar Asthall Manor nabij Swinbrook in Oxfordshire. Daar ontstond de inspiratie voor jouw semi-autobiografische romans. In 1921 ging je een jaar naar Hatherop Castle, wat voor rijke, jonge dames was.

In 1922 begon je 's nachts te feesten en in 1926 werd Asthall Manor verkocht. Je verbleef drie maanden in Parijs en daarna woonde je in Swinbrook. Je was bevriend met Evelyn Gardner en haar verloofde Evelyn Waugh. In 1928 had je een affaire met de homoseksuele James Alexander Wedderburn St. Clair-Erskine, een vriend van de dichter John Betjeman, die model stond voor Sebastian Flyte in 'Brideshead Revisited' van Evelyn Waugh, die jou nog voor James Alexander had gewaarschuwd. Betjeman was ook bevriend met de biseksuele dichter Edward James. Doordat James Alexander jouw liefde niet beantwoordde, deed je een zelfdodingspoging en publiceerde je in maart 1931 jouw eerste roman 'Highland Fling'. Jouw roman 'Christmas pudding' volgde, geïnspireerd door o.a. James Alexander en John Betjeman.

Jouw affaire met James Alexander ging met tussenpozen voort. Je wilde met niemand anders trouwen, maar in 1931 trouwde je toch met de militair/filmmaker Peter Rodd. Jullie hadden een huisje in Strand-on-the-Green. Jouw zus, de schrijfster/redactrice Diana, trouwde in 1932 en ze werd de maîtresse van de fascistische leider Sir Oswald Mosley. In juni 1933 eindigde jouw relatie met James Alexander. Jouw broer Thomas was de minnaar van de getrouwde danseres Tilly Losch. In 1935 verscheen jouw roman 'Wigs on the Green', een satire van het Engelse fascisme, gevoed door jouw fascistische zussen Diana en Unity. Diana trouwde in 1936 met Oswald Mosley. De huwelijksceremonie was in het huis van het echtpaar Goebbels en Hitler was de eregast.

Jouw zus Unity (1919 - 1948) was een trouwe vriendin van Adolf Hitler, met wie ze vanaf 1936 omging. Op 3 september 1939 wilde ze zichzelf doodschieten, wat mislukte. Het was te gevaarlijk om de kogel uit haar hoofd te halen. Ze was persoonlijk en verstandelijk beschadigd. In 1940-1945 woonde je in Londen en werkte je in een boekwinkel. Peter werd tot luitenant-kolonel bevorderd. In september 1942 ontmoette je de rokkenjager/kolonel Gaston Palewski, de liefde van jouw leven. Op 30 maart 1945 sneuvelde jouw broer Thomas als een majoor in Birma. Hij werd 36 jaar en hij is begraven in de Taukkyan War Cemetery. In 1948 kreeg jouw zus Unity een hersenvliesontsteking en ze overleed op 28 mei 1948. Ze werd 33 jaar en ze is in het kerkhof van Swinbrook begraven.

Jij schreef biografieën over Lodewijk XIV, Frederik de Grote, koning van Pruisen, Madame de Pompadour en Voltaire. In 1969 werd er bij jou een tumor verwijderd. In datzelfde jaar trouwde Gaston Palewski met hertogin Helen-Violette de Talleyrand-Périgord, wat jou pijn deed. Je had het Hodgkin lymfoom en op 30 juni 1973 ben je in jouw huis op 4, Rue d'Artois in Versailles overleden. Met Gaston aan jouw zijde. Aan jouw vriend, de biseksuele schrijver James Lee-Milne, getrouwd met de biseksuele Alvilde Bridges, schreef je nog: 'It's very curious, dying, and would have many a drôle amusing & charming side were it not for the pain!'. Je werd 68 jaar en jouw as is in het kerkhof van Swinbrook begraven, naast Unity.

Pamela overleed op 12 april 1994 in Londen. Zij is in het kerkhof van Swinbrook begraven. Diana overleed op 11 augustus 2003. Haar as is naast Unity en jou begraven. Deborah overleed bij het wonderschone Chatsworth House op 24 september 2014 als laatste van de Mitford Sisters. Zij woonde daar de laatste tijd als hertogin-douairière.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)