Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De trouwe, lesbische vriendin van Marie Antoinette

(voor Marie Louise van Savoye (1749 - 1792))

Je bent geboren als Marie-Louise Thérèse van Savoye op 8 september 1749 in Turijn. Jouw vader was prins Lodewijk Victor van Savoye-Carignano (1721 - 1778) en jouw moeder was Christina van Hessen-Rheinfels-Rotenburg. Jouw zussen waren: Charlotte Maria Louise, Polyxena Thérèse, Gabriella en Catharina. Jouw broers waren: Victor Amadeus, Leopolda, Thomas Maurits en Eugenius Ilarion. In 1753 overleed Thomas Maurits. Hij werd 3 jaar. In 1762 overleed Polyxena Thérèse. Zij werd 16 jaar.

Op 31 januari 1767 trouwde jij in het Savoyard Koninklijk Hof in Turijn met Louis Alexander de Bourbon-Penthièvre, een kleinzoon van Louis XIV. Je ging naar het Château de Nangis en van daar naar het paleis van Versailles. Na vijf maanden ging jouw kersverse manlief vreemd met de operazangeres Mademoiselle de la Chassaigne. Je was er kapot van en jouw schoonvader Louis Jean Marie troostte jou. Hij verloor in 1754 zijn 28-jarige vrouw Maria Teresa Felicitas d'Este tijdens haar zevende bevalling. Hij hertrouwde nooit. Op 6 mei 1768 overleed jouw man in jouw armen in het Château de Louveciennes door een geslachtsziekte. Hij werd 20 jaar en hij is in de familiecrypte in de Saint-Lubin kerk in Rambouillet begraven. In 1783 werd hij samen met de anderen in de Collégiale Saint-Étienne, een kapel te Dreux, herbegraven. De kunstschilder Joseph-Siffred Duplessis maakte een heerlijk frivool schilderij van jou, waarbij hij jouw rechtertepel heel spannend grotendeels afbeeldde.

Samen met jouw schoonvader deed jij aan liefdadigheidswerk en werd je 'de engel van Penthièvre' genoemd. Je woonde in het Hôtel de Toulouse in Parijs en in het Château de Rambouillet. Je ging naar de hofballen en Marie Antoinette was zeer gecharmeerd door jou. Je was dik bevriend met haar en toen zij koningin was, benoemde zij jou in 1775 tot de hoofd-hofdame. Door jouw zwakke gestel kon je soms zomaar flauwvallen. Je wilde jouw riante salaris niet omwille van de staatseconomie opgeven en dus betaalde Marie Antoinette dat voortaan aan jou. Je werd echter geleidelijk vervangen door Yolande Martine Gabrielle de Polastron, hertogin van Polignac. Toch bleef je zeer belangrijke taken vervullen. Verder was je druk met jouw naastenliefde, de vrijmetselarij en jouw favoriete hofdame gravin Étiennette d'Amblimont de Lâge de Volude.

In 1780 overleed Victor Amadeus, die 37 werd. In 1785 overleed Eugenius Ilarion, die 31 werd. Je had een slechte gezondheid en je liet jezelf door Deslon, een leerling van Franz Mesmer, magnetiseren. In de zomer van 1787 ging je naar het kuuroord Bath, waardoor je sterk verbeterde en je meer aan het Hof kon zijn. Marie Antoinette schonk jou weer meer aandacht, omdat haar verhouding met Yolande verslechterde. Anti-monarchisten verspreidden pornografische pamfletten, die jou als de lesbische minnares van de koningin voorstelden. So what. Tijdens de Franse Revolutie verbleef jij in het Pavillon de Flore en in de zomer van 1890 vergezelde je de koninklijke familie naar St. Cloud. In jouw kantoor aan de Tuileries sprak je met de edelen om hen aan de kant van de koningin te krijgen. Zo ondervroeg je o.a. de hofdame/schrijfster Henriette Campan, die okay bleek.

Marie Antoinette waarschuwde jou aangaande jouw openlijke strijd voor haar, wat bij velen kwaad bloed zou zetten. Yolande en de meeste andere vrienden van de koningin hadden Frankrijk al verlaten. Er hing een revolutionair onweer boven Parijs. In juni 1891 vluchtte Marie Antoinette naar Varennes en wilde ze jou in Brussel weerzien. Je ging via Dover en Oostende naar Brussel en Aix-la-Chapelle, waar je Gustav III van Zweden ontmoette. Je correspondeerde met Marie Antoinette, die weer in Parijs was. Op 4 november 1791 was je weer bij haar en ging je opnieuw in jouw kantoor aan het werk. Je toetste de loyaliteit van de adellijke monarchisten.

Op 20 juni 1792 bestormde een menigte wilde honden het paleis en beschermde jij Marie. Jullie werden gevangen genomen en veroordeeld door het moorddadige volk. Jij weigerde de koningin te verraden en op 3 september 1792 ben je in de Prison de La Force na een belachelijke, schaamteloze en barbaarse ondervraging volstrekt vooringenomen door het laaghartige gepeupel ter dood veroordeeld. Je droeg een witte jurk, terwijl een dwaze kerel jou met een spies op het hoofd sloeg en jij op jouw schouders op de grond viel. Daarna werd jij op jouw voorhoofd geslagen en door de woeste, hysterische menigte doodgestoken. Je werd 42 jaar. Jouw hoofd werd op een spies naar de gevangenis, waar Marie Antoinette zat, gebracht. De demonen wilden jou extra tergen, maar de luiken werden uit goed fatsoen gesloten. Marie Antoinette werd verteld, wat er gebeurde, waardoor ze flauw viel.

Op 16 oktober 1793 werd jouw zeer geliefde vriendin Marie Antoinette op de Place de la Révolution koelbloedig en lafhartig met de guillotine vermoord. Zij werd 37 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)