Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Amina Figarova - Numb

Amina Figarova is geboren op 2 december 1964 in Baku, Azerbeidzjan, een havenstad aan de Kaspische Zee. Rond 6000 voor Christus was daar al een beschaving. Er zijn grottekeningen van 20.000 voor Christus. Baku betekent 'geslagen door de wind'. Er is o.a. de Maagdentoren uit de 12-de eeuw, die oorspronkelijk in de Kaspische Zee stond, maar de zee trok zich terug. Volgens een legende is er een rijke prinses en maagd van deze toren gesprongen, omdat zij van haar vader niet met een arme jongen mocht trouwen. De jazzzangeres/-pianiste Aziza Mustafa Zadeh is er op 19 december 1969 geboren.

Amina leerde als 2-jarige piano spelen en op haar zesde begon ze al te componeren. Ze studeerde aan de Baku Academy of Music om een klassieke concertpianiste te worden. Deze academie is op 25 mei 1920 opgericht door de componist Uzeyir Hajibeyov. In 1992 verhuisde Amina naar Rotterdam, waar ze aan het Rotterdams Conservatorium studeerde. Daar ontstond haar interesse en passie voor jazz. Ze kreeg er pianolessen van Robe van Krifeld en zanglessen van Koko York. Ze woonde twintig jaar in Rotterdam. Ze studeerde ook aan het Berklee College of Music in Boston. De drummer Daniel Platzman en de gitarist Wayne Sermon van Imagine Dragons studeerden ook aan deze muziekschool, net als Melissa Etheridge en Diana Krall.

Amina speelde in de fameuze Blue Note Jazz Club aan 131 West 3rd Street in New York City, opgericht door Danny Bensusan. Ze schreef de musical 'Diana and Tehora' voor de Israëlische zangeres Slomit Butbul. Ze trad o.a. op tijdens het Newport Jazz Festival, het New Orleans Jazz and Heritage Festival en het North Sea Jazz Festival. En ook in de Lincoln Center's Dizzy's Club. In 1998 raakte ze geïnspireerd door de bigband met studenten van het Thelonious Monk Institute, waarna eerst haar septet en later haar sextet ontstond. In 1998 ontstond haar debuutalbum 'Another Me', in 2000 'Firewind', in 2001 'Jazz at the Pinehill: Live in Europe', in 2002 'Night Train', in 2005 'Come Escape with Me' en 'September Suite'.

Haar album 'September Suite' is op 1 en 2 november 2004 opgenomen bij de Power Sound Studio in Amsterdam. Het is meer dan een hommage voor de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. Het is een ode aan de ochtend en het gaat over het verdriet/leed van alle mensen, die door onheil zijn getroffen. Het gaat over de stadia van droefheid, waar iedereen met een groot menselijk verlies doorheen moet om tot de bevelende acceptatie en krachteloze razernij te komen. Het kwam tot stand in samenwerking met de fluitist Bart Platteau, de trompettist Nico Schepers, de tenorsaxofonist Kurt van Herck, de bassist Wiro Mahieu en de drummer Chris Strik. Het is opgedragen aan haar overleden vader.

Amina woont nu in Manhattan met haar man, de fluitist Bart Platteau, met wie ze in de late jaren tachtig al samen optredens gaf bij wereldwijde jazzfestivals. In 2008 verscheen haar album 'Above the Clouds', in 2010 'Sketches' enzovoort. Haar laatste album is 'Road To The Sun' uit 2018. De huidige bezetting is: Wayne Escoffery als tenorsaxofonist, Alex Pope Norris als trompettist, Josh Ginsburg als contrabassist, Rudy Royston als drummer en jazeker, Bart Platteau als fluitist. Met haar weergaloze, zielsdiepontroerende, kernachtige, hartstochtelijke pianoklanken is zij ruimschoots de meesteres van Franz Liszt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)