Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Cesair - Dies, Nox et Omnia

Cesair is een Nederlandse panagfolk en wereldmuziekgroep, die is opgericht in 2008. Volgens de leadzangeres Monique van Deursen is het begonnen als een grap. Zij studeerde destijds Keltische talen en cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Het is begonnen met een groep bevriende studenten van de Utrechtse universiteit. De muziekgroep is net zo belangrijk als de muziekgroep Omnia, met als fundament het lyrische echtpaar Steve en Jennifer Evans-van der Harten. Cesair beschrijft hun muziek als 'Epic Folk & Mythic Music'.

Cesair maakt gebruik van diverse, traditionele en moderne muziekinstrumenten, zoals; de accordeon, de draailier, het hakkebord, de Ierse bouzouki, de viool, de cello en de bodhrán. Zij zingen in diverse talen; Arabisch, middeleeuwse Keltische talen, Latijn, Grieks, Middelnederlands, Oudnoors, Engels, Spaans, Occitaans Romaans, Zweeds en Oudengels. De groepsnaam Cesair is afgeleid van de mythe van Cessair, een onderdeel van de Lebor Gabála Érenn, een verzameling gedichten en prozateksten, die de mythische historie van Ierland beschrijven van de schepping tot de middeleeuwen. Het is in de elfde eeuw geschreven en het heeft een sterke, christelijke invloed. De avonturen van de heldhaftige vrouw Cessair zijn in veel van hun liederen verwerkt. Cessair leidde de eerste bewoners van Ierland.

De Cesair-leden maken in hun teksten gebruik van historische, klassieke en middeleeuwse bronnen/manuscripten, zoals de Enoema Elisj, de hilarische Carmina Burana en werken van Gaston Fébus ('Canso'), de lesbische oerdichteres Sappho ('Graeica'), Aneirin ('Y Gododdin'), William Butler Yeats ('The Wanderings of Oisin') en de mysticus/dichter Kahlil Gibran ('Atiny Naya'). Monique vond het zingen op een podium eerst doodeng en rond een optreden in Italië ging er echt van alles mis. Verder zeggen de geluidstechnici soms lelijke dingen in haar oortje. Toch is zij heel zelfverzekerd en blijft zij lekker in beweging. Over het feit, dat de mensen haar als een idool kunnen zien, zegt zij in een interview met haar zus Jessica: 'Ik moet gewoon ook naar de WC, hoor, maak je geen illusies! Ik ben ook maar gewoon een mens!'. Jessica, die ook een kunstenares is, noemt haar zus bescheiden. Monique zou nog meer willen doen met muziek, zoals met andere genres.

Van 2008 tot 2017 was de multi-instrumentalist/producer/studiotechnicus Fieke van den Hurk lid van Cesair. Zij speelde de accordeon, het hakkebord en de draailier, die voor een groot deel het opzwepende tempo bepaalt. In 2011 kwam de drummer Jan de Vries erbij. De band speelde op diverse, invloedrijke, Europese, alternatieve, gothic en middeleeuwse muziekfestivals, o.a. op het Festival-Mediaval, het Wave-Gotik-Treffen, het Mittelalterlich Phantasie Spectaculum, Trolls et Legendes en Castlefest.

De huidige leden zijn: de zangeres Monique van Deursen, die de bodhrán, lijsttrommel en tingsha bespeelt, de zangeres Sophie Zaaijer, die de viool, altviool, cello en mondharp bespeelt, de zanger Thomas Biesmeijer, die de Ierse bouzouki, gitaar en lijsttrommel bespeelt, de drummer Jan de Vries, die ook diverse percussie-instrumenten bespeelt, de zanger Luka Aubri, die de slideridoo bespeelt, en Faber Horbach, die de piano en nyckelharpa bespeelt.

Op 3 november 2013 verscheen hun debuutalbum 'Dies, Nox et Omnia', opgenomen in de Wisseloordstudio's in Hilversum, waar o.a. The Rolling Stones, Michael Jackson, ELO, Elton John en The Police ook muziek hebben opgenomen. Naast de titelsong bevat het debuutalbum de songs 'Atina Naya', 'Minnic Soe Stervic', 'Mal Casada', 'Ishtar', 'Bergatrollets Friari', 'Du Som Har', 'Canso', 'The Wandering of Oisin', 'Y Gododdin', 'Graeica' en 'Enuma Elish'. In mei 2015 verscheen de speciale editie van het debuutalbum 'Dies, Nox et Omnia: Sine Fine' bij een Duits label. Deze versie is door Darcy Proper in de Wisseloordstudio's geremasterd.

Op 31 augustus 2017 verscheen Cesair's tweede album 'Omphalos', met o.a. 'Isolde', 'Erda', 'The Ruin', 'Rúnetal', 'Troll Kalla Mik', 'Boudicca', 'La Luna', 'Umbra' en 'Ahes', met medewerking van Stephan Groth. Van 1 tot 4 oktober 2019 staat Cesair op het Castlefest in Lisse en op 17 oktober 2019 geven ze samen met de Bulgaarse band Irfan een concert in Poppodium De Peppel te Zeist. Irfan betekent Gnosis en de leden zijn: de zangeres Denitza Seraphimova, Ivaylo Petrov, Kalin Yordanov, Peter Todorov en Yasen Lazarov.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)