Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De mysterieuze chemie tussen auteurs

(voor Hilda Doolittle (1886 - 1961))

Je bent geboren op 10 september 1886 in Bethlehem, Pennsylvania. Jouw vader Charles Doolittle was professor in de astronomie aan de Lehigh University in Bethlehem. Jouw moeder Helen Wolle was van Moravische afkomst en ze was verknocht aan muziek. Jij had vijf broers. In 1896 verhuisden jullie naar Upper Darby. In 1905 was je afgestudeerd op de Central High School in Philadelphia. In 1901 ontmoette je de dichter Ezra Pound, die jouw schrijfcarrière stimuleerde. In 1905 gaf Ezra jou een bundel liefdesgedichten, die hij voor jou had geschreven. In 1907 zijn Ezra en jij verloofd, wat jouw vader niet erkende. In 1908 vertrok Ezra naar Europa en werd de verloving verbroken.

Op het Bryn Maur College studeerde je de Griekse literatuur. Je ontmoette de dichteres Marianne Moore en de dichter William Carlos Williams. Tussen 1909 en 1913 publiceerde je als Edith Gray kinderverhalen in 'The Comrade', een Presbyteriaans kerkblad. Jij begpn een liefdesrelatie met Frances Josepha Gregg, een kunststudente aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts. Jullie woonden een tijd in Greenwich Village en in 1911 ging je met Frances en haar moeder naar Europa. Jouw relatie met Frances verwaterde en je kreeg een frisse relatie met de schrijfster Brigit Patmore, die een korte relatie met de dichter Richard Aldington had. Zij was dik bevriend met Ezra en zij stelde jou aan Richard voor. Zij kende W.B. Yeats, Ford Madox Ford en H.G. Wells. Je reisde met Richard door Frankrijk en Italië.

Jij woonde in 1913 in een flat in Churchwalk, West-Londen, op nummer 6, Richard op nummer 8 en Ezra op nummer 10. Jullie waren absoluut komische figuren. In 1913 trouwde jij met Richard en verhuisde je met hem naar Holland Place Chambers 5, waar Ezra al gauw in de hal ging bivakkeren. Richard kende D.H. Lawrence, T.S. Eliot en C.P. Snow. Je publiceerde gedichten in het tijdschrift 'Poetry' van Harriet Moore en je was de belangrijkste vertegenwoordiger van het Imagisme, geïnspireerd door de Japanse haiku's en de poëzie van Sappho. Jij vertaalde de toneelstukken van Euripides. Ezra adviseerde jou om onder jouw initialen H.D. te publiceren.

Jij hanteerde een vrij taalgebruik en een sobere zuiverheid, waardoor de dichter/criticus Harold Monro jouw vroege werk betichtte van 'verbeeldingsarmoede of onnodig buitensporige terughoudendheid'. In 1915 werd jullie dochter doodgeboren, wat jij een gevolg van de schok na het horen over de door een Duitse U-boot tot zinken gebrachte oceaanstomer RMS Lusitania vond. Richard en jij raakten vervreemd van elkaar. In 1916 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Sea Garden'. In 1917 nam Richard een minnares en verscheen jouw tweede dichtbundel 'The God'. In 1918 werd jouw broer Gilbert vermoord en ging je met de componist Cecil Gray in Cornwall wonen. D.H. Lawrence was jullie buurman. Richard was door de oorlog getraumatiseerd geraakt en jullie gingen uit elkaar, maar de vriendschap bleef bestaan.

In 1919 overleed jouw vader en kregen Cecil en jij een dochter, genaamd Perdita. Cecil was er inmiddels vandoor gegaan. Tot 1946 woonde jij samen met jouw geliefde, de lesbische, steenrijke romanschrijfster Annie Winifred Ellerman. Jullie hadden een open relatie met vele, andere partners, maar ook met de gedeelde partners Robert McAlmon, een schrijver/uitgever, die van 1921 tot 1927 een verstandshuwelijk met Annie had, en Kenneth Macpherson. Annie was van 1927 tot 1947 met Kenneth getrouwd. Annie bleef jou jouw hele leven trouw.

In 1933 ging je in Wenen bij Sigmund Freud in behandeling. Hij werd jouw vriend. Vanaf 1946 woonde je in Zwitserland, waar je door de psycho-analyticus Erich Heydt behandeld werd. Door hem schreef je 'End to Torment', over jouw relatie met Ezra Pound, wat in 1979 verscheen, incluis Ezra's liefdespoëzie voor jou. In 1960 kreeg jij als eerste vrouw een American Academy of Arts and Letters Medal. In 1961 verscheen de dichtbundel 'Helen in Egypt', met het toneeldrama 'Helen' uit 412 voor Christus van Euripides als uitgangspunt, Het is een reactie of 'The Cantos' van Ezra Pound, wat jij enorm bewonderde.

In juli 1961 kreeg jij een beroerte en op 27 september 1961 overleed jij in de Klinik Hirslanden in Zürich. Op 28 oktober 1961 werd jouw as in de Nisky Hill Cemetery in Bethlehem begraven. Jouw epitaaf luidt: 'So you may say, Greek flower; Greek ecstasy reclaims forever one who died following intricate song's lost measure'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)