Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Herbert Grönemeyer - Der Weg

Je bent geboren als Herbert Arthur Wiglev Clamor Grönemeyer op 12 april 1956 in Göttingen. In Göttingen staat het meest gekuste standbeeld Gänseliesel, een beroemde fontein uit 1901, die door de architect Heinrich Stöckhardt is ontworpen en die door de beeldhouwer Paul Nisse is gemaakt. Het originele beeld staat in het stadsmuseum, vanwege het vandalisme. In Coevorden staat ook een beeld anex fontein van een ganzenhoedster, genaamd Ganzen Geesje. Dat is gemaakt door de Groningse beeldhouwer Johan Sterenberg (1920 - 2002).

Op jouw achtste begon je pianolessen te volgen. Je werd een pianist/componist in het Schauspielhaus Bochum. In 1978 verscheen het jazz-album 'Ocean Orchestra'. Samen met Jens-Peter Ostendorf componeerde je de muziek voor de film 'Uns reicht das nicht' van Jürgen Flimm, waarin jij de hoofdrol speelde. De actrice Anna Henkel speelde ook in deze film. In 1979 speelde jij Lorenzo in 'Der Kaufmann von Venedig' in het Schauspielhaus Köln. In 1979 verscheen ook jouw eerste solo-album 'Grönemeyer'. Zonder naar een toneelschool te zijn geweest, speelde je in diverse tv-films. In 1980 verscheen jouw album 'ZWO' en in 1981 speelde je de oorlogscorrespondent Leutnant Werner in de speelfilm 'Das Boot' van Wolfgang Petersen. In 1982 verscheen 'Total egal', met het lied 'Anna', in 1983 'Gemischte Gefühle' en op 14 augustus 1984 '4630 Bochum'.

Met '4630 Bochum' ben jij in Duitsland doorgebroken. Het was het meest succesvolle album van 1984 in Duitsland en het op één na best verkochte album in Duitsland. Met o.a. het hoogst indrukwekkende anti-alcohol-lied 'Alkohol', 'Männer', 'Jetzt oder nie', 'Fangfragen' en 'Erwischt'. In de film 'Frühlingssinfonie' speelde je de componist Robert Schumann. Nastassja Kinski speelde zijn vrouw, de componiste/pianiste Clara Josephine Wieck. In 1985 speelde je in de tv-film 'Väter und Söhne', naast Julie Christie en Burt Lancaster. Op jouw albums 'Sprünge' en 'Ö' bekritiseerde je de regering van Helmut Kohl (CDU). Op het Anti-WAAhnsinns Festival in 1986 protesteerde je tegen kernenergie. In 1990 verscheen 'Luxus', waarmee je de gevoelens in Oost- en West-Duitsland van na de val van de Berlijnse muur bezong.

In 1993 trouwde je met de innerlijk en uiterlijk zuivere en beeldschone Anna Henkel. Op 20 juli 1987 werd jullie zoon Felix geboren en op 17 januari 1989 werd jullie dochter Marie geboren. Anna is geboren op 9 maart 1953 in Hamburg. In 1976 speelde zij in de dramafilm 'Novecento' van Bernardo Bertolucci, naast Robert de Niro, Gérard Depardieu, Stefania Sandrelli, Donald Sutherland en Burt Lancaster. In 1998 verhuisden jullie naar Londen en verscheen jouw album 'Bleibt alles anders'.

Op 5 november 1998 overleed jouw geliefde vrouw Anna in Londen. Zij overleed door borstkanker en zij werd 45 jaar. Met vier dagen verschil overleed ook jouw broer Wilhelm Grönemeyer door kanker, een galerie-eigenaar, die 44 jaar werd. Een jaar later verscheen de DVD 'Stand der Dinge'. In 1999 richtte jij jouw eigen platenlabel Grönland Records op. Op 30 augustus 2002 verscheen het album 'Mensch', waarbij de titelsong jouw eerste nummer 1-hit in Duitsland werd. Het diepgevoelige en intens spirituele lied 'Der Weg' is aan Anna gewijd. De videoclip spreekt extra veel boekdelen daarbij. Werkelijk een groots en liefdevol eerbetoon.

In 2007 verscheen '12', met o.a. 'Du bist die', 'Marlene', 'Ohne dich', 'Zieh deinen Weg' en 'Liebe liegt nicht'. In 2011 verscheen 'Schiffverkehr', wat in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op nummer 1 stond. In 2014 verscheen 'Dauernd jetzt' en in 2018 'Tumult'. Jij speelde een rol in de zwart-wit film 'Control' van Anton Corbijn, over het tragische leven van Ian Kevin Curtis, die zichzelf op 18 mei 1980 aan de waslijn in de keuken heeft opgehangen. Hij werd 23 jaar. Jij maakte de muziek bij de films 'The American' en 'A Most Wanted Man' van Corbijn. 'A Most Wanted Man' verscheen op 19 januari 2014, met Philip Seymour Hoffmann in de hoofdrol. Philip overleed op 2 februari 2014 door een overdosis harddrugs. Hij werd 46 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)