Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Laïs - De Wereld Vergaat

Laïs is een Belgische folkgroep. Laïs betekent in het Keltisch stem. Laïs bestaat uit de zangeressen/muzikanten Nathalie Delcroix, Annelies Brosens en Jorunn Bauweraerts. Nathalie is geboren op 14 februari 1976 in Kapellen. Haar vader is de ex-wielrenner Ludo Delcroix. Ze groeide op in Kalmthout, waar in de villa/werkplaats van Willy Vandersteen nu het Suske en Wiske museum is, Beauvoislaan 98. Nathalie verving Soetkin Collier, die maar kort bij Laïs zat. Vanaf 2004 is Nathalie de vrouw van Bjorn Eriksson (1976), met wie ze het country- en bluegrassduo Eriksson Delacroix vormt. Ze hebben drie kinderen. Als fan van de wielrenner Tom Boonen versierde ze in 2005 een kus van hem. Dat was op de Grote Markt in Antwerpen.

Annelies kreeg een postnatale depressie inclusief apathie na de geboorte van haar derde kind Mariken in mei 2010. Annelies is nu 39 jaar. Ze toerde samen met Axl Peleman langs de psychiatrische inrichtingen in België om de mensen hoop te brengen, dat het ook wel weer goed kan komen. Zij is twee keer opgenomen geweest en ze gebruikte zes maanden antidepressiva. Ze heeft naast Mariken twee zonen.

Jorunn is geboren op 7 februari 1979 in Diest. Haar vader Gunter Bauweraerts was o.a. een doedelzakspeler en hij gaf folkworkshops. Zij volgde jazz-zanglessen aan het Gentse conservatorium en zij zong ook bij het Antwerpse collectief Prima Donkey en de band King Dalton. In 1994 startte de 15-jarige Jorunn samen met Annelies en Soetkin in Kalmthout de band Laïs. Het begon allemaal in 1994 met het zingen van een nummer op een folkstage in Gooik. Zoals gezegd, kwam Nathalie al gauw in de plaats van Soetkin. In 1996 hadden zij hun doorbraak tijdens het jaarlijkse Folk Dranouter. Daar zongen ze naast o.a. Clannad, The Corrs, Elvis Costello en Emmylou Harris, die hen adoreerde en aanmoedigde.

Laïs doet aan harmonieuze samenzang en het repertoire bestaat uit oude teksten vanaf de middeleeuwen, die ze met eigen melodieën zingen. Naast moderne instrumenten gebruiken ze o.a. het hakkebord, de draailier en de nyckelharpa. In 1998 verscheen hun debuutalbum 'Laïs', met o.a. 'De Wijn', 'In This Heart' van Sinead O'Connor, ''T Jeugdig Groen', 'De Wereld Vergaat', met een schitterend lachwekkende en diepzinnig wijze tekst, 'Warme Garnars', 'T' Smidje', 'T' Zoutvat', 'Grand Jacques' van Jacques Brel, en 'Bruidsnacht'. In 1999 verscheen de single 'De Ballade van Boon' en in 2001 verscheen het tweede album 'Dorothea' bij Virgin Records.

In 2003 verscheen 'A La Capella', samen met de Gentse zanger/componist/godsdienstleraar Ludo Vandeau (Hamme, 1968), die in het echt Vandenbroeck als achternaam heeft. Hij was een leerling van de zanger/muzikant/dichter/kunstenaar Wannes Van de Velde (1937 - 2008) van 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen'. 'A La Capella' verscheen na een kleine tournee langs Vlaamse kerken en kapellen. In april 2004 verscheen 'Douce Victime', met 'Marieke' van Jacques Brel en 'Opzij' van Herman van Veen. Het is opgenomen in de fameuze Abbey Road Studios in Londen.

In 2006 verscheen 'Documenta', in 2007 'The Ladies' Second Song' en in 2009 'Laïs Lenski', samen met de cellist Simon Lenski, met o.a. 'All that is my own', 'Désespéré', 'Liefdeskonkelary' en 'I tell my beloved'. In 2013 verscheen de eigen productie 'Midwinter Tales', met o.a. 'Chimacum Rain', 'Requiescat', 'In Darkness Let Me Dwell', 'Dandini Dandini Dastana', 'Angel Band' en 'One More Cup Of Coffee'. In 2017 verscheen 'Midwinter Tales II', met o.a. 'Schoon Lief', 'Linger In The Sun', 'Allt Vad Du Vill', 'Voici La Saint-Jean' en 'Ach Weh Des Leiden'. In samenwerking met de contrabassist Tim Vandenbergh en de celliste/harpiste/violiste Seraphine Stragier.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)