Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Over afgunst, die dodelijk kan zijn

(voor Frances MacDonald (1873 - 1921))

Je bent geboren op 24 augustus 1873 in Kidsgrove, Staffordshire. Jouw vader was een mijnbouwingenieur. Jouw oudere zus was de kunstenares Margaret Macdonald Mackintosh, geboren op 5 november 1864 in Tipton. Net als haar ging jij naar de Orme Girls' school in New-castle-under-Lyme. In 1890 verhuisden jullie naar Glasgow en gingen Margaret en jij design en schilderkunst aan de Glasgow School of Art studeren. Rond 1892 hebben jullie Charles Rennie Mackintosh en James Herbert MacNair ontmoet. Dat wil zeggen, de directeur/hoofdmeester schilderkunst Francis Henry Newbery heeft jullie met elkaar in contact gebracht, omdat hij een overeenkomst in jullie kunststijlen zag. Charles en James studeerden 's avonds aan de Glasgow School of Art en jullie overdag. In 1894 exposeerden Margaret, Charles, James en jij in een School of Art Club expositie.

In 1893 maakte jij het schilderij 'Omen III', een voorteken, dat zelfbevrijding symboliseert. Net als de losbrekende vogels vlieg je door de spijlen weg. Rond 1895, na jullie studietijd, begon jij met Margaret de MacDonald Sisters Studio in Hope Street 128 te Glasgow. Jullie werden geïnspireerd door Keltische beelden, mystiek, literatuur, symboliek en folklore. Jullie werkten aan graphics, textielontwerpen, boekillustraties en metaalwerk. Jullie werkten met Charles en James samen en jullie werden 'The Four' genoemd. Jullie deden mee aan diverse exposities in binnen- en buitenland. Jij maakte vooral decoratieve kunstwerken in een avantgardistische stijl, zoals in de Arts-and-craftsbeweging van de belangrijkste, Engelse ontwerper van de 19-de eeuw William Morris, die behang, textiel, tegels, tapijten, boeken, meubilair, glas-in-lood en interieurs ontwierp.

William Morris was getrouwd met de supermooie Jane Burden, het model van Dante Gabriel Rossetti, met wie ze zes jaar een minnerij had. Ze kapte met hem, toen ze zijn chloraalhydraatverslaving ontdekte. Ze had wel een opmerkelijk grote neus. Een beetje een vrouwelijke Cyrano de Bergerac. Jan en William kregen samen twee dochters, Jenny en May. May werd een handwerkster/ontwerpster en ze had volgens haar echtgenoot ooit een seksuele affaire met George Bernard Shaw gehad, wat hij als reden voor de scheiding opvoerde. Een waanbeeld en een schijnreden. Jij sloot ook aan bij de Sezession kunstbeweging, die zich losmaakte van de gevestigde kunstorde. Verder ben je door William Blake en Aubrey Beardsley beïnvloed. In 1898 maakte je het waterverfschilderij 'Ophelia'. Jij hebt haar als een verdronken vlinder afgebeeld.

Op 14 juni 1899 trouwde jij met de architect/kunstenaar/ontwerper James Herbert MacNair, geboren op 23 december 1968 in Glasgow. Je ging met James in Liverpool wonen, op de Oxford Street 54. James doceerde design aan de School of Architecture and Applied Art. Jij gaf daar ook les. Op 18 juni 1900 werd jullie zoon Sylvan geboren. Op 22 augustus 1900 trouwde Margaret met de Schotse architect/kunstenaar/ontwerper Charles Rennie Mackintosh. Op een foto uit 1890 doe je duidelijk een vrije, alleenstaande vogel na. Na 1900 schilderde je vooral over het huwelijk en het moederschap. Naast schilderijen en aquarellen maakte je veel boekillustraties, gravures, sieraden en textielontwerpen. In 1909 maakte je 'Sleeping Princess' en 'The Choice'. In 1910 maakte je 'Sleep'. Tussen 1912 en 1915 voltooide je het dieptepsychologische 'Truth Lies at the Bottom of the Well'.

In 1905 werd de School of Archtecture and Applied Art gesloten en kelderden jullie inkomens enorm. In 1909 waren jullie failliet en gingen jullie naar Glasgow terug. Het lukte jullie niet om in Glasgow opnieuw een kunstcarrière op te bouwen. James stopte in 1911 als kunstenaar. Hij werkte als een postbode en een garagemanager. Jij doceerde aan de Glasgow School of Art en James werkte in 1913 in Canada in een chocoladefabriek en bij de spoorwegen.

Op 12 december 1921 pleegde jij zelfdoding in Glasgow. Je werd 48 jaar. De officiële, gelogen doodsoorzaak was een hersenbloeding. Na jouw overlijden kreeg jouw kunstwerk meer en meer aandacht, wat jouw man James volop stak, waardoor hij uit pure nijd al het werk wat hij van jou had, vernietigde. Samen met Sylvan begon hij een garagebedrijf in Linlithgow. Jouw zus Margaret maakte na jouw zelfdoding nauwelijks nog artistiek werk. James overleed op 22 april 1955 in een bejaardentehuis in Argyll, Schotland.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 28Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)