Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tijdens het glas cyanide bij Ana Maria

(voor Horacio Quiroga (1878 - 1937))

Je bent geboren op 31 december 1878 in Salto, Uruguay. Je was het zesde kind en de tweede zoon van Prudenclo Quiroga en Pastora Forteza uit een middenklasfamilie. Jouw vader werkte als hoofd van het Argentijnse Vice-Consulaat. Op 14 maart 1879 werd jouw vader toevallig door een bij zichzelf dragend geweer gedood. Drie maanden later werd jij in de parochiekerk in Salto gedoopt. Je zat op een school in Montevideo en je studeerde aan het Nationale College en tevens techniek aan het Polytechnisch Instituut in Montevideo. Al op jonge leeftijd was je dol op chemie, fotografie, literatuur, mechanica, fietsen en het landleven.

Je richtte de Salto fietsen Club op en je wist van Salto naar Paysandú te fietsen, 120 kilometer afstand. In die tijd werkte je ook in een herstelwerkplaats voor machines en raakte je in de ban van filosofie, door de zoon van jouw baas. Op jouw 22-ste raakte je verliefd op de poëzie en ontdekte je het werk van de dichter/schrijver/hoogleraar/biograaf/theoloog/vertaler/vrijmetselaar Leopoldo Lugones Argüello (1874 - 1938), met wie je goed bevriend raakte, net als met Edgar Allan Poe. Je experimenteerde in de stromingen romantiek, symbolisme en modernisme en de daarop volgende stromingen.

Tijdens het carnaval in 1898 ontmoette jij jouw eerste geliefde Mary Esther Jurkovski. Mary inspireerde jou tot de schrijfwerken 'Las sacrificadas' (1920) en 'Una estación de amor' (1912). Mary werd door jouw familie afgekeurd, omdat zij Joods was. In 1899 richtte jij het tijdschrift 'Revista de Salto' op en pleegde jouw stiefvader zelfdoding door zichzelf dood te schieten, waar je getuige van was. Met het erfenisgeld ging je vier maanden naar Parijs, maar dat werd een grote mislukking. Je keerde hongerig en ontmoedigd naar Uruguay terug.

Samen met jouw vrienden Federico Ferrando, Alberto Brignole, Julio Jaureche, Fernández Saldaña, José Hasda en Asdrúbal Delgado richtte je een literair laboratorium voor experimenteel schrijven op. Jullie ontdekten nieuwe uitingsmanieren en modernistische doelstellingen. In 1901 werd jouw debuutboek 'Los Arrecifes de Coral' gepubliceerd, maar dat werd zwaar overschaduwd door het overlijden van jouw broer Prudencio en jouw zus Pastora. Beiden waren tyfusslachtoffers. Verder overleed jouw vriend Federico Ferrando in een duel met de recensent German Papini, die slecht over hem geschreven had. Al voor het duel doodde Federico zichzelf per ongeluk met zijn eigen wapen door een schot in zijn mond. Jij zat vier dagen in de gevangenis, maar daarna werd jij vrijgesproken. Jij was diep bedroefd over het overlijden van jouw dierbare vriend.

Samen met jouw zus Maria ging jij in Buenos Aires wonen. Daar kwam jouw artistieke inborst tot een volledige bloei. In maart 1903 werd je professor aan de Britse School van Buenos Aires. Je trouwde met Ana Maria Cires. In 1911 werd jullie dochter Ana Maria geboren en in 1912 jullie zoon Dario. Jouw vrouw Ana was zwaar depressief en zij slikte een fatale dosis kwik chloride, waardoor zij op 14 december 1915 overleed. Jij verdronk in de duisterste wanhoop. Je leefde samen met jouw kinderen in een vochtige en donkere kelder, maar desondanks wist je prima literatuur te leveren en van de opbrengst jouw dierbare kinderen terecht de nodige extra's te schenken.

In 1937 werd het duidelijk dat jij aan een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker leed. Maria Elena kwam jou troosten. Je voelde dat jouw leven spoedig voorbij zou zijn. Op 19 februari 1937 kreeg jij van jouw vriend Vincent Batistessa een glas cyanide, waardoor jij snel overleed. Je werd 58 jaar en je bent op het terrein van de Casa del Teatro de la Sociedad Argentinië de Escritores begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)