Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Decadente sferen en Thanatos uitgenodigd

(voor Nora May French (1881 - 1907))

Je bent geboren in 1881 in Aurora, New York. Jouw vader Edward French was een professor aan het Wells College in Aurora, waar vrije kunsten gedoceerd werden. Het is opgericht in 1868 door de zakenman Henry Wells. Jouw moeder was Mary Wells. Op jouw zevende verhuisde je met jouw familie naar Glendale, nabij Los Angeles. Een paar jaar later hadden jullie een mislukte fruitoogst en is jullie ranch afgebrand. Je ging naar de Los Angeles State Normal School. In jouw vroege tienerjaren tekende en schreef jij. Je publiceerde in kranten en tijdschriften, vooral in 'Land of Sunshine/Out West' van Charles Fletcher Lummis, die tot 1891 met de schrijfster/arts Dorothea Moore getrouwd was. Je correspondeerde met Henry Anderson Lafler, een assistent-redacteur van 'The Argonaut'. Henry en jij hadden een gepassioneerde relatie met elkaar.

Kort na 1900 werd je een ontwerpster in een leerfabriek. En je werkte als een telefoonbedrijfschakelbordmeisje. In het begin van jouw twintiger jaren was jij verloofd met de rijke, getrouwde vrouwengek en houthandelaar Captain Alan Hiley. Hij wilde bij zijn vrouw blijven. Jij was gebroken. Je had een hekel aan het conventionele huwelijk, wat jouw inspireerde tot de gedichtenreeks 'The Spanish Girl', over een gedoemde liefde. Jouw werd kreeg vooral veel lof van Mary Hunter Austin. Helaas bleef de financiële waardering ver achter.

Vlak na de aardbeving van 1906 verhuisde je naar San Francisco. Je was een vrijgevochten, getalenteerde dichteres met een enorme aantrekkingskracht op mensen, zoals Jack London, George Sterling en de schrijfster Mary Austin. Met jouw zus Helen woonde je in een appartement op 415 Lombard Street. Je floreerde binnen de Boheemse, intellectuele kringen. Je was bevriend met de dichter/komiek Frank Gelett Burgess, die vond dat jij 'griezelige ogen' had. Je was ook bevriend met de kunstschilder Xavier Martinez (1869 - 1943), die op 17 oktober 1907 met de twintig jaar jongere Elsie Whitaker trouwde. Je kaartte met jouw vrienden Jack London en zijn vrouw Charmian Kittredge. Met Xavier en andere kunstenaars picknickte je in de Oakland Hills.

In 1907 ging je bij George Sterling en zijn vrouw Carrie Eugenie Rand in hun huis in Carmel-by-the-Sea wonen. Zij waren in 1896 met elkaar getrouwd en zij gingen in 1915 scheiden. In Carmel was een bloeiende kunstenaarskolonie. Je was ook nog bevriend met de kunstschilders Charles Dickman (1863 - 1943) en Charles Rollo Peters (1862 - 1928), die met Kathleen Mary Murphy getrouwd was. Mary overleed in 1902 en hun dochter overleed in 1904. Charles raakte in een diepe depressie verzeild, die hij met overvloedige feesten te lijf ging. In 1909 hertrouwde hij met de kunstenares Mabel Prudhomme Easly, maar hij bleef een zware alcoholist. In Carmel reed je te paard met de schrijver Jimmy Hopper.

Je kon jouw psychische problemen niet overwinnen en je zonk weg in het moeras van een zware depressie. Op 11 november 1907 had jij de revolver van George gepakt en verborg jij die in jouw jurk, toen jij naar de rand van een dennenbos liep. Daar deed jij een poging tot zelfdoding door jezelf in het hoofd te willen schieten, maar omdat jouw hand trilde, schoot je alleen een stuk van jouw haar eraf.

In de nacht van 13 op 14 november 1907 lag jij naast Carrie in bed en pleegde jij alsnog zelfdoding door kaliumcyanide in te nemen. Je had de kaliumcyanide van een lokale scheikundige gekocht. Je zei dat het je het nodig had om het zilverwerk schoon te maken. Vreemd dat hij dat geloofde. Carrie sliep en jij liep naar de badkamer om dat te doen. Carrie was nog even wakker en ze vroeg jou wat je aan het doen was. 'Even wat water drinken', zei je. Daarna stapte je weer in bed en was het snel gebeurd. Het was even na middernacht. Je werd 26 jaar. Je bent gecremeerd en jouw as is op de zee verstrooid.

Je werd verscheurd door de druk om jezelf aan de sociale rollen te onderwerpen en het verlangen om puur creatief te leven. 'All sensible people will ultimately be damned!', zei je. Je zat ook gevangen in een ongelukkige liefdesaffaire. De zoveelste. En bijna altijd met oudere, getrouwde mannen. 'It was her personal nearness to the great unseen!', zei Mary Austin. Het verschil tussen het aardse leven en het hiernamaals/hiervoormaals was voor jou nauwelijks aanwezig. Carrie pleegde ook zelfdoding door kaliumcyanide in te nemen. En op 17 november 1926 maakte George eveneens een einde aan zijn leven door zijn injectieflacon met kaliumcyanide te gebruiken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)