Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De onzinkbare scheepskat Oscar

(voor Oscar de Kat (voor 1941 - 1955))

Je bent ergens voor 1941 geboren in Nazi-Duitsland. Je was een zwart-witte kat en hoe je oorspronkelijk heette, is onbekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was je een scheepskat op het Duitse slagschip Bismarck en de bemanning noemde jou Oscar. Deze naam is afgeleid van de internationale signaalcode 'O', wat 'Man Overboord' betekent. Op 27 mei 1941 is de Bismarck o.a. door de Engelse torpedobootjager HMS Cossack tot zinken gebracht. De HMS Cossack was vernoemd naar de Kozakken. Er waren 2100 mannen aan boord van de Bismarck en 115 mannen overleefden de ondergang van het schip. Kapitein Otto Ernst Lindemann ging rond 10.40 uur met de Bismarck ten onder. Hij stond op de voorsteven te salueren en hij hield zich aan de vlaggenmast vast. Hij werd 47 jaar. Jij werd door de Engelsen van een drijvend schot gehaald en ook door hen Oscar genoemd. Zo belandde je op de HMS Cossack.

Op 23 oktober 1941 werd de HMS Cossack door een torpedo van de Duitse onderzeeër U-563 geraakt. De U-563 zonk op 27 oktober 1941 in de Atlantische Oceaan. Kapitein Klaus Bargsten van de U-563 was op 2 juni 1943 de enige overlevende, nadat de Amerikaanse Submarine Chaser PC-565 zijn onderzeeër voorgoed tot zinken had gebracht. Klaus zijn eerste vrouw was Charlotte Fritsche, een Berlijnse zangeres, en hun dochter was Helga Maria. In 1932 zijn Charlotte en Klaus gescheiden. Zijn tweede vrouw en weduwe was Hildegard Burchard en hun dochter was Heidi Maria. Hildegard en Klaus zijn op 27 oktober 1934 in Berlijn-Dahlem getrouwd door de Lutherse predikant Martin Niemöller, die in de Tweede Wereldoorlog door Thomas Mann werd geprezen om zijn moed, al bleef Martin wel anti-semitische uitspraken doen.

Martin voelde zich door Adolf Hitler verraden, want die had hem beloofd, dat hij de kerken zou beschermen. In 1934 heeft Martin zich bij de predikanten, zoals Dietrich Bonhoeffer en Karl Barth, aangesloten, die tegen de Nazificatie van de Duitse, protestantse kerken waren. Toch bleef Martin wel zeggen, dat de Joden Christus Jezus hadden gekruisigd. Hij hinkte op twee gedachten. Hij werd door de Gestapo gearresteerd en van 1938 tot 1945 is hij in de concentratiekampen Sachsenhausen en Dachau gevangen gehouden. Hij is door de Amerikanen bevrijd en hij is op 6 maart 1984 in Wiesbaden overleden. Hij werd 92 jaar. Klaus kreeg postuum het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes, uitgereikt aan Hildegard.

De HMS Cossack escorteerde scheepskonvooien in de Middellandse Zee en de Noord-Atlantische Oceaan. Op 24 oktober 1941 begeleidde het schip een konvooi van Gibraltar naar Engeland. Een torpedo van de Duitse onderzeeër U-563 heeft jullie schip zwaar beschadigd. Enkele bemanningsleden werden op de Engelse HMS Legion ondergebracht en er werd geprobeerd om de HMS Cossack naar Gibraltar te slepen. Door het slechte weer moesten ze dit plan laten varen. Op 27 oktober 1941 explodeerde het voorste gedeelte van het schip en werden er 159 opvarenden gedood. Jij overleefde deze klap en je werd naar het vliegdekschip HMS Ark Royal gebracht, die samen met de HMS Cossack van groot belang voor de vernietiging van de Bismarck was geweest.

Op 13 november 1941 werd de HMS Ark Royal door een torpedo van de Duitse onderzeeër U-81 geraakt. De commandant van de U-81 was Friedrich Guggenberger. Iedereen op één na kon het zinkende schip verlaten. Jij wist te overleven door op een plank te dobberen. Je werd gered, al was je wel erg boos en lichtelijk gewond. Men probeerde de HMS Ark Royal nog naar Gibraltar te slepen, maar het instromende zeewater was niet te keren. Het schip zonk 30 mijl vanaf Gibraltar. Je kwam nog kort op de torpedobootjager HMS Lightning terecht en opnieuw een tijdje op de HMS Legion, maar na het zinken van de HMS Ark Royal stopte jouw glorierijke zeevaartcarrière.

De HMS Legion is op 26 maart 1942 in een haven op Malta door een luchtaanval geëxplodeerd en gezonken. De HMS Lightning is op 12 maart 1943 door de Duitse torpedoboten/Schnellboten S-158 en S-55 tot zinken gebracht. De commandant van de S-55 was Horst Weber. Jij mocht na de ondergang van de HMS Ark Royal in de kantoren van de gouverneur van Gibraltar, Sir Frank Noel Mason-MacFarlane tot rust komen en daarna werd je naar Noord-Ierland gebracht. De rest van jouw uiterst heldhaftige leven verbleef je in een tehuis voor zeemannen in Belfast, in een 'Home for Sailors'. Jij overleed in 1955. De kunstenares Georgina Shaw-Baker (1860 - 1951) maakte een pastelportret van jou, getiteld 'Oscar, the Bismarck's Cat', wat in het National Maritime Museum in Greenwich hangt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 183Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)