Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het overlijdensmysterie bij benadering ontsluierd

(voor Letitia Elizabeth Landon (1802 - 1838))

Je bent geboren op 14 augustus 1802 op 25 Hans Place in Chelsea. Jouw ouders waren Catherin Bishop en de legerleverancier John Landon. Je was het oudste kind. Je had een twee jaar jongere broer Whittington Henry en een tien jaar jongere zus Elizabeth Jane, die in 1825 op haar dertiende overleed. Je ging twee jaar naar de school op 22 Hans Place, geleid door de dichteres Frances Arabella Rowden (rond 1780 - rond 1840). De vader van Frances was een dominee en haar moeder had een school in Henley-on-Thames. Ze was een gouvernante in de familie van Lord Bessborough geweest. In 1825 trouwde ze met de 25 jaar oudere schoolbestuurder Mr. St Quintin, nadat zijn vrouw overleed. De schrijfsters Mary Russell Mitford en Caroline Lamb zaten ook op deze school. Caroline had een affaire met Lord Byron en ze overleed op 26 januari 1828 door de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik. Ze werd 42 jaar.

In 1809 verhuisde je naar het landhuis 'Trevor Park', nabij East Barnet. Je kreeg les van jouw oudere nicht Elizabeth en je verzon lange verhalen, terwijl je door Trevor Park wandelde. 's Nachts declameerde je luidkeels jouw gedichten. In 1815 ging je naar Fulham en in 1816 naar Old Brompton, waar je afgelegen woonde. Jouw buurman en literaire vriend was William Jerdan (1782 - 1869), de redacteur van de Literary Gazette, die op 1 maart 1820 jouw gedicht 'Rome' publiceerde. William was dik bevriend met George Canning, die van april tot augustus 1827 de premier van Engeland was. Met de steun van jouw oma en jouw vriendin, de actrice Sarah Siddons, verscheen in augustus 1821 jouw dichtbundeldebuut 'A Swiss Romantic Tale and other poems', die prima verkocht, maar de uitgeverij was een maand later failliet. Tot de zomer van 1824 publiceerde jij onder het pseudoniem L.E.L. poëtische schetsen en anoniem recensies in de Literary Gazette.

In 1824 verscheen 'The Improvisatrice and other poems'. Kort daarvoor was jouw vader overleden. Jij ging bij jouw oma in Sloane Street wonen. Je betaalde de universitaire opleiding van Whittington en de bijstand voor jouw moeder. Met de publicatie van 'The Troubadour. Catalogue of pictures, and historical sketches' steeg jouw literaire roem nog meer. In 1826 beweerde men, dat je zwanger van Jerdan was geworden. In 2000 beweerde Cythia Lawford dat je 15 jaar in het geheim met Jerdan samenwerkte en dat Jerdan en jij drie kinderen kregen; Ella, Fred en Laura. In 1826 overleed jouw oma en verhuisde je naar een kamer in jouw oude school op 22 Hans Place, op de bovenste verdieping en verhuurd door de dames Lance. In 1827 verscheen de dichtbundel 'The Golden Violet' en in 1829 'The Venetian Bracelet, The Lost Pleiad'. Je dichtte over ridderschap, zingen en ongelukkige liefde.

Vanaf 1830 begon jij ook romans te schrijven. In 1831 verscheen jouw debuutroman 'Romance and Reality', wat goed verkocht. Men prees jouw grappige, satirische commentaar op het moderne leven en de poëtische inhoud. Op jouw portretten draag je jurken met pompeus gebolde mouwen en gigantische hoeden. In 1834 kreeg je een verhouding met John Forster, die later een biografie over Charles Dickens schreef. Je verbrak de verloving met John, want je vond hem zeer ongevoelig. Verder was je al geruime tijd depressief. In oktober 1836 ontmoette je George MacLean bij een feestdis in het huis van Matthew Forster. George was de gouverneur van Cape Coast Castle (Ghana). Er ontstond al snel een liefdesklik, maar begin 1837 ging George naar Schotland terug. Hij was in Keith geboren. Het gerucht ging dat hij al een Afrikaanse vrouw had.

In 1837 verscheen 'Ethel Churchill', wat door de critici als jouw meest succesvolle werk werd beschouwd. Je schreef gedichten bij de gravures van jouw vriend, kapitein Robert Elliott. Jouw vrienden wisten George terug te halen en op 7 juni 1838 trouwden jullie in de St Mary's Church aan Bryanston Square. Op 5 juli 1838 zeilden jullie vanaf Portsmouth naar Cape Coast Castle, waar jullie op 16 augustus 1838 arriveerden. Tijdens de reis mocht niemand weten, dat jullie getrouwd waren. Merkwaardig en verdacht. Je ging naar onbekende streken en nieuwe romans lagen dus absoluut op de loer. Van een writersblock was geen enkele sprake en je had zin in nieuwe avonturen en nieuwe verhalen. Je was een gevierd en gerespecteerd schrijfster en dat wilde je zo houden. Jouw oeuvre kon alleen maar toenemen en kleurrijker worden. Je blaakte van het zelfvertrouwen en je had er enorm veel zin in.

Op 15 oktober 1838 werd jij 's ochtends in jouw slaapkamer door jouw dienares Emily Bailey gevonden. Jij lag wijd uitgestrekt op de grond en in jouw hand lag een injectieflacon met waterstofcyanide. Jij gebruikte waterstofcyanide in een sterk verdunde vorm tegen jouw stuiptrekkingen. Je had namelijk de symptomen van het Stokes-Adams syndroom, zoals een plotseling bewustzijnsverlies met spiertrekkingen. Verdunde waterstofcyanide was een standaardremedie. Je werd 36 jaar en je bent 's avonds in de Cape Coast Castle Training Ground begraven. Zonder een autopsie. George was machtig genoeg om dat tegen te houden. Je kunt namelijk ook op een andere manier vergiftigd zijn. Via jouw eten of drinken. Met een inheemse gifplant. In Engeland dacht men, dat je zelfdoding had gepleegd of dat je door George of zijn Afrikaanse minnares was vermoord.

De reputatie van George was flink beschadigd. Hij hield gek genoeg 91 lokale mensen op dubieuze gronden en zonder een proces gevangen en hij beweerde ook nog eens dat hij de bevoegdheid had om de doodstraf uit te voeren. Hij was dus bereid om onschuldige mensen te vermoorden. Was het een crime passionel van een jaloerse minnares en/of een angstige psychopaat? Of was je doodongelukkig met die bazige George en vergrootte dat jouw depressieve inborst, waardoor je bewust een overdosis waterstofcyanide hebt genomen? Ik kan me niet voorstellen, dat je per ongeluk teveel waterstofcyanide hebt genomen. Daarvoor had je een te vaste hand en een messcherp observatievermogen. Ik vermoed dat George en/of zijn Afrikaanse minnares jouw zelfdoding of ongeluk met de injectieflacon in scene hebben gezet. De ware toedracht hebben ze maskeert. George overleed op 22 mei 1847 en ook hij is in Cape Coast Castle begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)