Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een verkeerde diagnose en remedie

(voor Mihai Eminescu (1850 - 1889))

Je bent geboren op 15 januari 1850 in Botosami. Jouw vader Gheorghe Eminovici kwam uiy Cãlinesti in Suceava, wat toen nog in het district Oostenrijk lag. Jouw moeder was Raluca Iurascu, een erfgename uit een oude, aristocratische, Moldavische familie. Jouw oudere zus was Aglae Drogli. Je groeide op in Botosani en Ipotesti. Van 1858 tot 1866 ging je in Cernãuti naar school. Daarna ging je twee jaar naar het gymnasium. Jouw broer Iorgu was een militaire officier. In januari 1866 overleed jouw Roemeense leraar Aron Pumnul, waarna jij het gedicht 'Bij het graf van Aron Pumnul' schreef. Op 25 februari 1866 werd jouw gedicht 'Als ik had' in het literaire tijdschrift 'Familia' van de schrijver/redacteur Iosif Vulcan gepubliceerd, waarna er vele gedichten volgden.

In 1867 werd jij lid van de toneelgezelschappen Iorgu Caragiale en Mihai Pascaly, met o.a. Matei Millo en Fanny Tardini-Vladicescu. Je ging naar Bucharest, waar je een klerk en kopiist voor het Nationaal Theater werd. Je vertaalde honderden pagina's van een boek van de Duitse theatercriticus Heinrich Theodor Rötscher en van het salaris betaalde je de huur. In die tijd begon je jouw onvoltooide roman 'Verspild genie'. Op 1 april 1869 werd je één van de oprichters van de literaire kring 'Oriënt', die Roemeense folklore en documenten met betrekking tot de Roemeense literatuurgeschiedenis verzamelde, waarvoor jij naar Moldavië ging. In de zomer van 1869 reisde jij naar Czerniowce en Iasi.

Je herstelde de banden met jouw familie en in de herfst van 1869 ging je in Wenen verder studeren, terwijl je van jouw vader een regelmatige uitkering kreeg. Je schreef een gedicht voor de overleden prins van Walachije Barbu Dimitrie Stirbei. Je studeerde tot 1872 filosofie en rechten in Wenen. In Pest was je een journalist voor de krant 'Albina'. Van 1872 tot 1874 studeerde je in Berlijn. Van 1874 tot 1877 was je de directeur van de Centrale Bibliotheek in Iasi, leraar, school-inspecteur en uitgever van de krant 'Curierul de Iasi'. Die banen dankte je aan de politicus/literair criticus Titu Maiorescu. Je was ook een goede vriend van de schrijver/leraar Ion Creanga, die op 31 december 1889 door epilepsie overleed.

In 1877 verhuisde jij naar Bucharest, waar je tot 1883 als journalist en hoofdredacteur voor de krant 'Timpul' werkte. Via jouw vriend, de schrijver/journalist Ioan Slavici, kwam je in contact met de dichteres Veronica Micle, met wie je een levenslange liefdesrelatie kreeg. Jullie schreven gedichten voor elkaar. Zij was getrouwd met de natuurkundige/scheikundige/professor Stefan Micle, die in 1879 overleed. Jij noemde Veronica jouw verloofde en in mei 1880 werd jullie kind dood geboren.

De schrijver/dichter Iacob Negruzzi bezocht jou in Wenen, nadat jouw gedicht 'Venus en Madonna' hem diep geraakt had. Van 1883 tot 1886 had jij een persoonlijke crisis en ernstige gezondheidsproblemen. Je werd in Oostenrijk en Italië door specialisten behandeld. In 1886 kreeg je een zenuwinzinking en werd je door de Roemeense artsen Julian Bogdan en Panait Zosin behandeld. Je kreeg de diagnose syfilis en je werd in een hospice voor zenuwziekten in het Neamt-klooster opgenomen, waar je met kwik behandeld werd. In Bucharest kreeg je injecties met kwik chloride.

Jij overleed op 15 juni 1889 in het sanatorium van Dr. Sutu aan de Plantelor straat in Bucharest. Jouw laatste wens was een glas melk. Je werd 39 jaar en je bent in de begraafplaats van Bellu in Bucharest begraven. Professor Irinel Popescu zei dat je door kwikvergiftiging gestorven bent. Je leed echter niet aan syfilis. Je was wel een zware alcoholist, waardoor je in een verlamde toestand op de rand van dementie verkeerde. Een andere patiënt sloeg je met een bord op het hoofd, maar die wond was genezen. Er was ook sprake van endocarditis.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 november 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)