Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Schaduwjaren

Naast een nauwsluitende vrouwenblouse of -bloes is een jak ook een jack en heeft jak als meervoud jakken, net als jak met de betekenis 'buffel uit Tibet'.

Van gen naar ziekte; 'JAK2 en Polycythaemia Vera' is de titel van een artikel op internet van het Ntvg, het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde. Een overactief JAK2-eiwit, waardoor een overproductie van bloedcellen ontstaat. Gevolgen van deze overproductie kunnen desastreus zijn...!

Helaas ben ik door deze ongeneeslijke ziekte getroffen en gelukkig, maar de grote vraag is, voor hoelang nog, heb ik er nog niet structureel last van. Daarom werk ik nog 5 dagen per week als parttimepostbezorger en is mijn ultieme doel, behalve het leven met mijn geliefde vieren, op alle continenten van onze globe te zijn geweest, voordat die ongeneeslijke PV mij voorgoed velt.

Dit jaar ben ik naar Santiago de Chile, de hoofdstad van Zuid-Amerikaans Chili geweest. Chili is langgerekt, evenwijdig aan Argentinië in het oosten en Bolivia in het noordoosten. De lange westelijke grens loopt evenwijdig aan de Zuidelijke- of Stille Oceaan. De in verhouding zeer korte border in het noorden, grenst aan Peru. Santiago heeft rond de 5,5 miljoen inwoners en ligt op een hoogte van ruim 500 meter, 522 meter om precies te zijn. De grootste wolkenkrabber alhier is

GRAN TORRE SANTIAGO

300 meter hoog en hiermee het hoogste gebouw in Zuid-Amerika.

Het bijvoeglijk naamwoord van Santiago is SANTIAGOOS en de inwoners van de Chileense hoofdstad noemen wij SANTIAGOËRS.

Chili ligt in de zogenoemde Ring van Vuur; dit is een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan of Pacific dat bekendstaat om het veelvuldig optreden van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Volgend jaar, 2020, is het 60 jaar geleden dat de Chileense kuststrook tussen Valparaíso en Valdivia door de zwaarste aardbeving ooit geregistreerd, werd getroffen; 9,5 op de Schaal van Richter. Meer dan 1600 mensen lieten toen het leven. Bijna 60 jaar nadien heb ik het

MUSEO NACIONAL DE BELLAS ARTES

bezocht.


Titel: Bellas Artes


Sitting in de Piepzak
for a while; machine refuses

Museo Nacional de
Bellas Artes ademt kunst

Over grote zalen is
alle kunst tentoongesteld
Museo de Bellas Artes

Beelden

Voor een netvlies dat kan dragen
Kunstzinnige
Weelde


Daarnaast heb ik de Chileense auteur Alejandro Zambra, een Santiagoër uit 1975 middels zijn BONSAI leren kennen. Aldus &Weekly wordt literatuur niet veel mooier dan dit. Graag leer ik eveneens de Chileense auteur Roberto Bolano (Avalos) kennen. Deze schrijver-poëet kwam 28 april 1953 ter wereld om deze precies 50 jaar later weer te verlaten. Geboren in de Chileense hoofdstad Santiago en een halve eeuw later, 15 juli 2003 in het Spaanse Barcelona overleden. Aan het begin van de 21ste eeuw was Bolano een van de toonaangevende literaire personen uit de Zuid-Amerikaanse auteurs- en poëtenwereld. Een chronische leveraandoening is Bolano, wachtend op een transplantatie, fataal geworden.

Na zijn dood, in de schaduwjaren van Bolano's leven, is hij een van de meest invloedrijke schrijvers in de Spaanse taal geworden, getuige de vele publicaties die aan zijn werk zijn gewijd, zoals daar zijn:

- THE WILD DETECTIVES; een boek vol literaire verwijzingen met een voortdurende discussie over de aard van het maken van kunst

- 2666; beschrijft de onopgeloste moorden op 300 vrouwen in een fictieve stad in het noorden van Mexico

&

- STAR VERRE; werkelijk in niets kun je je identificeren met de wisselende hoofdpersonen die mijlenver op afstand blijven; Distant Star....


Een leveraandoening is Bolano dus fataal geworden. In Latijns-Amerika geldt hij, óók, of misschien wel zéker als een belangrijke jongere-generatieschrijver, na die van Garcia Márquez, Vargas Llosa, Carlos Fuentes en Julio Cortázar.

Vijftien jaar geleden, in 2004, is Bolano's laatste roman, AVOND IN CHILE in Nederlandse vertaling uitgekomen...!


Santiago de Chile, september/oktober 2019

Schrijver: Annejan Kuperus, 4 november 2019


Geplaatst in de categorie: literatuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 139Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
7 november 2019
Mocht er een collega-schrijver of lezer zijn die AVOND IN CHILE in Nederlandse vertaling bezit en dit exemplaar zou willen uitlenen of verkopen, dan houd ik mij aanbevolen...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)