Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De koninklijke zielsvriendin van Frederik van Eeden

(voor Victoria Welby (1837 - 1912))

Je bent geboren als Victoria Alexandrina Stuart-Wortley op 27 april 1837 in Londen. Jouw puissant rijke vader was Charles James Stuart-Wortley, een officier en een politicus. Jouw moeder was Emmeline Charlotte Elizabeth Manners. Jouw oudere broer was Archibald Henry (1832 - 1890), die met Lavinia Rebecca Gibbins trouwde. Op 22 mei 1844 overleed jouw vader door een rij-ongeval. Hij werd 41 jaar. In 1847 overleed jouw andere broer Adelbert William John.

Jouw ouders waren beiden van hoge adel. Jouw vader stamde af van koning Robert II van Schotland, die de koninklijke dynastie van de Stewarts stichtte. De ouders van jouw moeder waren John Manners, 5e hertog van Rutland, en Elizabeth Howard, de dochter van Frederick Howard, 5e graaf van Carlisle.

Jouw moeder reisde veel en vanaf het voorjaar in 1849 tot de zomer van 1850 reisde zij met jou door Amerika, Canada, Mexico, Cuba, Panama, Ecuador en Jamaica. In oktober 1851 reisde je met haar naar Lissabon, Madeira, Spanje en Marokko. In 1853 reisden jullie naar Scandinavië en in januari 1855 naar het Midden-Oosten. Via Constantinopel en Cairo reisden jullie naar Jeruzalem, waar jullie op 1 mei 1855 arriveerden. Jouw moeder schopte tegen een muilezel, waardoor ze haar been brak. Ze genas gedeeltelijk en jullie reisden naar Antiochië. Richting Beiroet overleed jouw moeder door dysenterie in de woestijn. Jij werd ook ziek, maar jij werd gered en naar Beiroet gebracht. Jouw moeder publiceerde dichtbundels en reisverhalen.

Na het overlijden van jouw moeder kwam je eerst bij familieleden te wonen, maar later bij Victoire van Saksen-Coburg-Saalfeld, prinses van Leiningen en hertogin van Kent. Zij woonde in Frogmore House. Haar dochter was koningin Alexandrina Victoria, van wie jij in 1861 de hofdame werd. Jij woonde en werkte twee jaar bij het Koninklijk Hof. Victoire's jongere broer was Leopold, de eerste koning van België. Op 16 maart 1861 overleed Victoire in Frogmore House, Windsor Castle, Berkshire, waar ze in een stijlvol mausoleum in het park is begraven.

Op 4 juli 1863 trouwde jij met William Earle Welby. Je verliet het Koninklijk Hof en je verhuisde naar Denton Manor bij Grantham. In 1864 werd jullie zoon Victor Albert William geboren, die in 1876 overleed. In 1867 werd jullie dochter Emmeline Mary Elizabeth (Nina) geboren, die met de dichter/journalist/politicus Henry Cockayne-Cust trouwde, als gevolg van een vermeende zwangerschap. Hij was nogal een bekwame vrouwenversierder en ook de vader van de moeder van de ex-premier Margaret Thatcher. Hij overleed op 2 maart 1917 en Emmeline overleed in 1955.

In 1892 was er een International Congress of Experimental Psychology in Londen, waar jij de Nederlandse psychiater/schrijver Frederik van Eeden ontmoette, die daar zijn lezing 'The principle of Psychotherapeutics' hield. Jij deelde daar jouw pamflet 'The use of the 'Inner' and 'Outer' in psychology: Does the metaphor help or hinder' uit. Van 5 tot 9 augustus 1892 was Frederik bij jou op bezoek in Denton Manor. Hij kwam daarna ongeveer jaarlijks op bezoek in Harrow en jullie correspondeerden vlijtig met elkaar. Jullie deden ook samen spiritistische seances. Jullie deelden tevens de passie voor de significa. Significa is de zuivering van de woordbetekenissen, een verbetering van het contact tussen mensen. Dit zou vrijwel alle controversen oplossen, van kleine misverstanden tot de grootste, zoals oorlogen. Achter alles schuilt de significa.

Jij begon te schrijven en jij nodigde schrijvers en filosofen uit op Denton Manor. Je publiceerde artikelen in academische tijdschriften en in 1903 verscheen jouw filosofische boek 'What is Meaning? Studies in the Development of Significance'. In 1911 verscheen 'Significs and Language' en het artikel 'Significs' in de Encyclopaedia Britannica. Jij had een grote invloed op de Significs groep rondom Frederik van Eeden, zoals L.E.J. Brouwer, Gerrit Mannoury, Jacques van Ginneken, Herman Gorter, Jacob Israël de Haan, Henri Borel, David van Dantzig en Evert W. Beth. Frederik schreef over jou: 'Zij had ook die voorliefde voor zachte, grijze klederen, evenals Tagore droeg. En zij had ook die frisse geur van reinheid om zich heen.'.

De Van Eeden biograaf Jan Fontijn schreef in 'Tweespalt': 'Hij was vertederd door de enigszins dove, erudiete, soms verward sprekende Lady Welby met haar bleek, rimpelloos oud gezicht met bruine kinderlijke herte-ogen en haar violette blosje.'. Eind januari 1912 kreeg jij griep, gedeeltelijke afasie en een verlamming van de rechterhand. Jij overleed op 2 maart 1912 in Londen, in Duneaves, Mount Park in Harrow. Je werd 74 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 november 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)