Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een meesteres in het analyseren van de kinderziel

(voor Melanie Klein (1882 - 1960))

Je bent geboren als Melanie Reizes op 30 maart 1882 in Wenen. Jouw Joodse ouders waren Libussa Deutsch en de tandarts Moriz Reizes. Je was hun vierde kind. Je was vijf jaar, toen jouw vader een eigen tandartspraktijk kocht. Jouw moeder had een winkel met exotische planten en dieren. Na het gymnasium wilde je graag psychiatrische geneeskunde studeren, maar dat was te duur. Op jouw 18-de overleed jouw vader en op jouw 19-de kreeg jij een liefdesrelatie met de ingenieur Arthur Stephen Klein, een vriend van jouw broer Emmanuel. Emmanuel was een schrijver/pianist en hij leerde jou Grieks en Latijn. Hij overleed op jonge leeftijd, net als jouw zus Sidonie. Je studeerde kunst en geschiedenis aan de Universiteit van Wenen.

Op jouw 21-ste trouwde jij met de industrieel scheikundige Arthur Klein en op 17 januari 1904 werd in Ruzomberok jullie dochter Melitta Rene geboren, die net als jij psychiater/psycho-analytica werd. In 1907 werd jullie zoon Hans geboren en in 1910 verhuisden jullie naar Boedapest. Jij cijferde jezelf weg voor het werk van jouw man. Je had een ongelukkig huwelijk. In 1914 overleed jouw moeder en in datzelfde jaar werd jullie zoon Eric geboren. Jouw zwangerschappen waren zwaar, omdat je aan een chronische depressie leed. Je zocht naar een juiste behandelingsmethode voor jezelf. Toen je pas in Boedapest was, volgde je een cursus bij de psycho-analyticus Sándor Ferenczi, een medewerker van Freud. Je raakte in de psycho-analyse geïnteresseerd. Op aanraden van Sándor observeerde je jouw kinderen. Je ontwikkelde speeltechnieken, waarmee je de onbewuste betekenis achter het spel en de interactie van kinderen probeerde te interpreteren. In 1919 ging je met jouw drie kinderen naar Slowakije. Je verbleef ook een tijd bij jouw schoonouders.

In 1921 verhuisde je naar Berlijn, waar je lid van de Berlijnse Psycho-analytische Samenleving werd. In 1922 ben je officieel gescheiden. Als gescheiden vrouw en zonder een bachelordiploma werd jouw positie binnen een dominerende mannenwereld flink bemoeilijkt. Karl Abraham steunde jouw pionierswerk met kinderen wel, maar veel anderen bleven achter. Toch had jouw werk een sterke invloed op de voortschrijdende psycho-analyse, vooral in Engeland. Jouw ideeën over de menselijke ontwikkeling en de afweermechanismen stonden haaks op die van Sigmund en Anna Freud, al trok Anna na verloop van tijd wel bij en werd ze zelfs een grote medestandster in de psycho-analytica. Maar Anna geloofde aanvankelijk niet in de psycho-analyse bij kinderen. Met het afweeermechanisme is ze later zelf beroemd geworden.

Anna was de dochter van Sigmund Freud en Martha Bernays, het kleinkind van de opperrabijn van Hamburg Isaac Bernays, een ver familielid van Heinrich Heine. Sigmund had ook een seksuele relatie met Martha's zus Minna. Anna was de partner van de psycho-analytica/pedagoge Dorothy Tiffany Burlingham, met wie ze in de kinderanalyse samenwerkte. Dorothy's opa was Charles Lewis Tiffany, die in 1837 Tiffany & Co oprichtte. Dorothy had vier kinderen, die allemaal bij Anna in behandeling gingen. Anna en Dorothy woonden op 20 Maresfield Gardens in Londen. Ze hadden 40 jaar een liefdesrelatie met elkaar. Jouw dochter Melitta studeerde aan het Instituut voor Psycho-analysen in Berlijn, in 1920 opgericht door Karl Abraham en Max Eitingon. In Berlijn hielp jij emotioneel gestoorde kinderen. In 1927 trouwde Melitta met de psycho-analyticus Walter Schmideberg, een vriend van Freud. In 1927 verhuisde jij naar Londen. In 1932 deden Melitta en Walter hetzelfde.

In 1933 overleed jouw oudste zoon Hans. Jij ontdekte bij kinderen tot zes maanden de paranoïde-Schizoïd positie en de depressieve positie. Schizoïd verwijst naar het verdedigingsmechanisme 'splitsen'. De depressieve positie wordt als het kunnen integreren van tegenstellingen bij de moeder en anderen gezien. De zuigeling wordt zich bewust van afgescheidenheid van de moeder (Primal Split). Anderen hebben hun eigen subjectiviteiten en behoeften. Jij bent één van de belangrijkste oprichters van de objectrelatie theorie, die in 1917 voor het eerst door Ferenczi is omschreven.

De relatie van de zuigeling met de moeder bepaalt primair de vorming van zijn persoonlijkheid in het volwassen leven. Vooral de noodzaak van gehechtheid is het fundament daarbij. Verder maakt het kind onderscheid tussen een goede, voedende moederborst, die blij maakt, en een slechte, afstotende moederborst, die verdrietig maakt. Later ontdekt het kind dat het goede en het slechte allebei in dezelfde persoon kunnen zitten. Jij overleed op 22 september 1960 in Londen en je werd 78 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 november 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)