Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

En jouw drie kinderen dan?...

(voor Giuseppe Pellizza da Volpedo (1868 - 1907))

Je bent geboren op 28 juli 1868 in Volpedo, Piemonte, met het uitzicht op de Monte Giarolo. Jouw rijke ouders waren Pietro Pellizza en Maddalena Cantù. Je kwam uit een boerenfamilie. Je ging naar de technische school van Castelnuovo Scrivea, waar je tekenen leerde. Je ontmoette de broeders Grubiy, die ervoor zorgden dat jij naar de Academie voor Schone Kunsten in Brera kon gaan. Je kreeg les van de kunstschilder/directeur Giuseppe Bertini, een leerling van Luigi Sabatelli en Giuseppe Bisi, de man van de kunstschilderes Ernesta Legnani. Je kreeg tevens privélessen van de schilder Giuseppe Puricelli (1825 - 1894). En later ging je bij Pio Sanquirico (1847 - 1900) in de leer.

In 1885 exposeerde je voor het eerst. Na Milaan ging je naar de Academie van San Luca in Rome, in 1593 opgericht door de schilder Federico Zuccari, getrouwd met Francesca Genga, de dochter van de schilder Raffaele. Daarna ging je naar de Franse Academie in Villa Medici, in 1866 opgericht door de politicus/econoom Jean-Baptiste Colbert. Rome stelde jou teleur en je ging naar de Accademia di belle arti di Firenze, opgericht in 1784 door de groothertog van Toscane Pietro Leopoldo II d'Asburgo-Lorena, getrouwd met Maria Luisa di Borbone-Spagna, met wie hij 16 kinderen kreeg. In Florence kreeg je les van de schilder/graveur Giovanni Fattori, een leerling van Giuseppe Bezzuoli, een leerling van Pietro Benvenuti, beïnvloed door de Franse schilder Jacques-Louis David. Fattori was getrouwd met Settinia Vannucci, Marianna Bigazzi en Fanny Marinelli.

Jij keerde naar Volpedo terug om daar de natuur te schilderen, maar dit was niet naar jouw smaak en je vertrok naar Bergamo, waar je bij Cesare Vittore Luigi Tallone in de leer ging. Zijn eerste leraar was Pietro Sassi. Zijn vrouw was Eleonora Tango, met wie hij negen kinderen kreeg. Samen met Paola Bellati had hij al een zoon en een dochter gekregen. Hij portretteerde koningin Margherita di Savoia en koning Umberto I di Savoia. Na de schilderlessen van Tallone ging je nog naar de Accademia ligustica di belle arte in Genua. In 1891 exposeerde je op de Triënnale in Milaan, waardoor je bekend werd. Je bleef in Milaan en Genua exposeren. Terug in Volpedo trouwde jij in 1892 met de plaatselijke boerin Teresa Bidone, geboren in 1875 in Volpedo. In 1892 voegde je 'da Volpedo' aan jouw naam toe. In 1893 ging je weer naar Florence, waar je aan l'Istituto di Studi Superiori studeerde. Daarna was je in Rome en Napels. In 1898 was je een deelnemer van de Esposizione generale Italiano in Turijn. Je schilderde in de stijl van het Divisionisme, net als Giovanni Segantini, Angelo Morbelli, Vittore Grubicy de Dragon, Plinio Nomellini, Emilio Longoni en Gaetano Previati.

In 1900 exposeerde je in Parijs jouw schiderij 'Lo specchio della vita'. In 1901 voltooide jij na tien jaar jouw meesterwerk 'Il quarto atato', wat in 1902 op de Quadriennale di Torino hing. Het verbeeldt een arbeidersstaking. Je had er veel vrienden en inwoners van Volpedo op afgebeeld, o.a. de jongere zus van Teresa, Maria Albina Bidone (1879 - 1907), die door tuberculose overleed. De frontlinie op het schilderij wordt door Teresa met één van haar kinderen in een arm, Giovanni Zarri en Giacomo Bidono gevormd. Ze stralen trots, geweldloosheid en vastberadenheid uit. Je was teleurgesteld over de negatieve reacties, waardoor je de relaties met veel bevriende schrijvers en kunstenaars hebt verbroken. In 1904 ging je naar het Engadin in Zwitserland en in 1906 verkocht je het schitterende 'Il sole' aan de staat en leek de zon in jouw kunstenaarsbestaan te gaan gloren, maar in 1907 overleed Teresa direct na de geboorte van jullie derde kind en raakte je in een allerdiepste, eenzame depressie gevangen. Jullie hadden drie kinderen gekregen; Maria, Nerina en Petrus.

Op 14 juni 1907 heb je zelfdoding gepleegd door jezelf in jouw atelier op te hangen. Je werd 38 jaar. Giovanni Fattori overleed op 30 augustus 1908 in Florence. Cesare Talloni overleed op 21 juni 1919 in Milaan. De weduwnaar van Maria Albina Bidone Giovanni Ferrari pleegde in 1932 zelfdoding.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 december 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)