Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij stierf toen jouw man stierf

(voor Georgette Agutte (1867 - 1922))

Je bent geboren op 17 mei 1867 in Parijs. Jouw vader was Jean Georges Agutte en jouw moeder was Marie Debladis. Jouw vader was een paar maanden voor jouw geboorte toevallig overleden, op 6 januari 1867. Dit heeft meteen een onherstelbare lacune in jouw ziel aangebracht. Jouw levenslustige moeder hertrouwde met de metaalhandelaar Pierre-Nicolas Hervieu. In 1885 leerde jij de beeldhouwkunst bij de beeldhouwer Jean-Louis-Desire Schroeder (1828 - 1897), die een leerling van François Rude en Antoine Laurent Dantan was.

In 1888 trouwde jij met de criticus Paul Flat en via hem ontmoette je de schilder René Piot, een leerling van Gustave Moreau (1826 - 1898), een zeer mystieke symbolist. René stimuleerde jou om bij Moreau in de leer te gaan en wel via gratis lessen aan de École des Beaux-Arts. Daar ontmoette je o.a. Henri Matisse, Georges-Henri Rouault, Albert Marquet, Henri Manguin, die met zijn hoofdmodel Jeanne Carette trouwde, met wie hij drie kinderen kreeg, Albert Huyot, Léon Lehmann, Jean Puy, Simon Bussy, Henri Evenepoel, die in 1899 op zijn 27-ste door de tyfus overleed, en Eugène Martel, die met Simon Bussy een atelier en een broek deelde.

Van Moreau leerde je de geestesvrijheid en onafhankelijkheid. In Bonnières-sur-Seine begon je zelf schilderles te geven en in 1894 zijn Paul en jij gescheiden. In 1897 hertrouwde je met de socialistische politicus/minister Marcel Etienne Sembat, die op 19 oktober 1862 in Bonnières-sur-Seine was geboren. Marcel was bevriend met Albert Marquet, Paul Signac en Odilon Redon. Jullie deelden de liefde voor de schilderkunst met elkaar. Vanaf 1904 exposeerde jij bij de Salon des Independents, in de herfstshows, en bij de Salon d'Automne. Van 1897 tot 1922 woonden jullie deels aan 11 Rue Cauchois in Parijs. De kunstschilder Amédée Buffet woonde op nr. 3, de schrijver Pierre Mac Orlan woonde op nr. 14 en hij was met Guillaume Apollinaire bevriend, de schilder/tekenaar Louis Bombled had zijn atelier op nr. 15, zijn vader was de Nederlandse schilder Karel-Frédérik Bombled, en de kattenschilder/filantroop/goguette Léon Huber had zijn atelier aan die straat.

Jullie woonden eveneens deels in een speciaal voor jullie gebouwd chalet in Chamonix-Mont-Blanc. Onder invloed van Matisse werd jouw werk gematigd fauvistisch. Je was vooral een coloriste. Van 1908 tot 1919 exposeerde je geregeld in de Georges Petit Galerie, de Eugène Druet Galerie en de Bernheim-Jeune Galerie. Bernheim-Jeune is in 1863 door Alexandre Bernheim geopend. Deze kunstgalerie was eerst aan 27 Avenue Matignon gevestigd en tenslotte aan 8 Rue Laffitte, met een mooie, stenen poort als ingang. Alexandre overleed in 1915, Eugène in 1916 en George in 1920.

Je maakte een bronzen beeld van en voor de socialistische politicus Jules Bazile, wat in Roubaix staat. Je maakte ook schone wandtapijten, sculpturen, keramiek en sieraden. Samen met Marcel verzamelde jij vele kunstwerken, o.a. van Paul Signac, Henri Matisse, Georges Rouault, Maurice de Vlaminck, André Derain en Kees van Dongen. Marcel hield van filosofie, psycho-analyse en poëzie. Rond 1918 had jij de grote eer om door Amedeo Modigliani geschilderd te worden.

Jouw intens geliefde Marcel overleed op 5 september 1922 in Chamonix-Mont-Blanc door een hersenbloeding. Hij werd 59 jaar. Na zijn overlijden pleegde je op 6 september 1922 zelfdoding in Chamonix-Mont-Blanc. Je werd 55 jaar. Op een briefje schreef je: 'Voici douze heures qu'il est parti. Je suis en retard.'. ('Het is twaalf uur na zijn heengaan. Ik ben laat.') Je bent bij Marcel begraven, in Chamonix-Mont-Blanc.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 januari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

1.0 met 1 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)