Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zonder de schilderactie restte een dodelijke leegte

(voor Marta Ehrlich (1910 - 1980))

Je bent geboren op 27 april 1910 in Zagreb. Jouw ouders waren Erna Laura en Ernest Ehrlich. Je bent in een rijke, Joodse familie opgegroeid. Jouw moeder was een schoollerares en jouw vader was een aannemer. Jouw familie was erg bekend in Zagreb. Jouw oom was de architect Hugo Ehrlich (1879 - 1936), jouw opa en oma waren de arcitect Herman Ehrlich en Marija Eismer. Jouw overgrootvader was de rabbijn van Zagreb. Jouw tante Mira Klobucar-Ehrlich was ook een kunstschilderes. Zij is op 28 juli 1888 in Zagreb geboren en op 10 juli 1956 in Zagreb overleden. Na het gymnasium Sacré Coeur in Wenen ging ze naar de City and Guilds of London Art School, in 1854 opgericht door Reverend Robert Gregory. Ze schilderde alleen wanneer ze zich geïnspireerd voelde en ze heeft een klein oeuvre nagelaten. Ze trouwde met ene Viktor en ze woonde in een door haar broer Hugo gebouwde villa.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonde je met jouw ouders, twee broers en zussen in een villa in de wijk Tuskanac in het district Gornji Grad-Medvescak. Er zijn daar veel parken en oom Hugo ontwierp jullie villa. Je ging in Zagreb naar de basisschool en de middelbare school. Daarna ging je met jouw zus naar een school in Villars, Zwitserland om Engels en Frans bij te spijkeren. En daarna zaten jullie nog op een meisjesschool in Grenoble. Vervolgens ging jij naar de Academie voor Schone Kunsten, Universiteit van Zagreb aan 85 Ilica Straat. Dat is een drukke straat van bijna zes kilometer. De academie is in juni 1907 opgericht en de schilders Robert Auer, Oton Ivekovic, Bela Cikos Sesija, Mensi Clement Crncic en Branko Senoa waren de eerste leraren. De schilderes Ziva Kraus, de grafisch ontwerpster Ivana Tomljenovic-Meller, de keramiste Seka Severin de Tudja en de beminnelijke kunstenares Marina Abramovic zaten ook op deze kunstacademie.

In 1934 ben je afgestudeerd en in 1935 ging je naar Parijs, waar je jouw diverse schildertechnieken nog meer ging verbeteren. In 1938 ging je naar Zagreb terug en werd je een privé-leerlinge van Vladimir Becic (1886 - 1954), die professor aan de Academie voor Schone Kunsten in Zagreb was. Je bent in het begin van jouw schilderscarrière sterk door Becic beïnvloed. Je was getrouwd met de kunstschilder Kamilo Tompa, die op 28 mei 1903 in Samobor geboren was. Één van zijn leerlingen was de gevierde, abstracte schilder Edo Murtic (1921 - 2005). In Amerika ontmoette Edo o.a. Willem de Kooning en Jackson Pollock. Edo was getrouwd met de beroemde kunstenares Goranka Vrus, die op 22 februari 1937 in Velika Gorica geboren is. Goranca is ook een actrice, die in de zwart-witte oorlogsfilm 'Opsada' van Branko Marjanovic uit 1956 de hoofdrol speelde.

Samen met Kamilo woonde je in een huis aan de Subiceva Straat in Zagreb, op kleine afstand van het Maison des Artistes Croates, gemaakt door de beeldhouwer Ivan Mestrovic, waar exposities van moderne kunst worden gehouden. Jij maakte 227 schilderijen en in 1978 stopte je met schilderen. Op 15 maart 1980 pleegde jij zelfdoding in Zagreb. Je werd 69 jaar en je bent in de begraafplaats van Mirogoj begraven, wat aan de Mirogojska Straat en de Hermann Bollé Straat ligt. Je bent als Marta Tompa begraven. Daar is ook de schrijfster Ivana Brlic-Mazuranic begraven, die op haar 64-ste zelfdoding pleegde. De beroemde sopranen Katarina Milka Ternina en Zinka Milanov, die een leerlinge van Ternina was, zijn daar ook begraven. Kamilo overleed op 23 februari 1989 in Zagreb.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 januari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)