Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van 'Ave Maria' tot keihard headbangen

(voor Tarja Turunen)

Je bent geboren als Tarja Soile Susanna Turunen op 17 augustus 1977 in Kitee, Oost-Finland. Jouw moeder Ritva Sisko Marjatta Hakkarainen was een stadsbestuurster en jouw vader Teuvo Turunen was een timmerman. Jouw oudere broer is Timo en jouw jongere broer is Toni. Op jouw zesde begon je met zang- en pianolessen. Jouw eerste pianolerares was Kirsti Nortia-Holopainen. Je zong in het kerkkoor. Op school werd je gepest, omdat sommige meisjes jaloers op jouw stem waren. Je luisterde naar Whitney Houston, Aretha Franklin en de crossoversopraan Sarah Brightman. Je ging naar de Senior Secondary School of Art and Music in Savonlinna. Savonlinna is rond het kasteel Olavinlinna uit 1475 gebouwd en het ligt aan het Saimaameer. Op jouw achttiende ging jij klassieke zang aan de Sibelius-Akademie in Kuopio studeren, in 1653 gesticht door Per Brahe de Jonge. Jouw muziekleraar was Plamen Dimov, die ook de zangleraar van de andere Nightwish-leden was. Jouw klasgenoot, de songwriter/toetsenist Tuomas Holopainen, vroeg jou in 1996 om de zangeres van de metalband Nightwish te worden.

Nightwish is in juli 1996 opgericht. In die tijd zong je ook bij het Savonlinna Operakoor. De drummer van Nightwish was Jukka Nevalainen en de bassist was Sami Vänskä. In 1997 verscheen het debuutalbum 'Angels Fall First', met naast de titelsong o.a. 'Elvenpath', 'Astral Romance', 'Nymphomaniac Fantasia' en 'Once Upon A Troubadour'. In 1998 verscheen 'Oceanborn', met o.a. 'Gethsemane', 'Sacrament of Wilderness', 'Passion and the Opera', 'Swanheart' en 'Nightquest'. In 1999 was je solozangeres in een balletstuk van de Finse Nationale Opera 'Evankeliumi'. In 2000 deed Nightwish mee met de voorrondes van het Eurovisiesongfestival, maar hun lied 'Sleepwalker' ging niet door. In 2000 verscheen 'Wishmaster', met naast de titelsong o.a. 'Wanderlust', 'Crownless' en 'FantasMic'. In 2001 verscheen de mini-cd 'Over The Hills And Far Away', oorspronkelijk van Gary Moore.

Jij vervolgde jouw zangstudie aan het conservatorium van Karlsruhe en in 2002 verscheen 'Century Child', met 'Bless the Child', 'Dead To The World', 'Ever Dream', 'Forever Yours' en 'Ocean Soul'. In Zuid-Amerika deed je mee aan het klassieke concert 'Noche Escandinava'. Op 31 december 2002 trouwde je met de Argentijnse zakenman Marcelo Cabuli, een (video)producer, een soundmixer en de manager van Pisstania, een Symfonische Death Pop Metalcore band. In 2012 is jullie dochter Naomi Eerika Alexia Turunen-Cabuli geboren. Jullie woonden in Buenos Aires. In december 2003 gaf je een kerstconcert in een kerkje te Valkeala, met kerstmuziek van Sibelius, Kotilainen en Melartin, plus aria's van Mozart en Bach. In 2004 verscheen 'Once', met o.a. 'Planet Hell', 'Creek Mary's Blood', 'Romanticide', 'Ghost Love Score' en 'Wish I Had an Angel'.

In 2005 werd jij door de andere bandleden van Nightwish ontslagen. Zij vonden jouw gedrag arrogant, waardoor hun respect voor jou was verdwenen. Zij zagen geen andere oplossing, dan zonder jou verder te gaan. Dit stond in een brief, die zij jou na het laatste optreden van de tournee gaven. Dat was in de Hartwall Arena. De volgende dag publiceerden zij deze brief op internet. Er was met name veel kritiek op jouw bemoeizuchtige man Marcelo. Jij plaatste ook een brief, waarin je afstand nam van de nare, overdreven visie van hun brief. Toch kwam de scheiding met Nightwish niet zomaar uit de lucht vallen, want het boterde al lange tijd niet meer tussen jou en de anderen.

Je begon een solo-carrière en de eerste single was 'You Would Have Loved This'. Jouw eerste solo-album 'Henkäys Ikuisuudesta' uit 2006 was een kerstalbum. In 2007 verscheen 'My Winter Storm', in 2008 'The Seer', in 2010 'What Lies Beneath', in 2013 'Colours In The Dark', in 2015 verschenen 'Luna park ride' en 'Ave Maria - En Plein Air', in 2016 verscheen 'The Shadow-Self', in 2017 'From Spirits and Ghosts (Score For a Dark Christmas)' en op 30 augustus 2019 'In The Raw', met o.a. 'Dead Promises', 'Tears in Rain', 'You and I', 'The Golden Chamber', 'Spirits Of The Sea', 'Silent Masquerade' en 'Shadow Play'.

Op 9 april 2020 geef je een concert in 'Patronaat' te Haarlem en op 10 april 2020 geef je een concert in 'Doornroosje' te Nijmegen. Haar eigen bandleden zijn: de toetsenist Christian Kretschmar, de bassist Dough Wimbish, de leadgitarist Alex Scholpp en de drummer Mike Terrana. In het voorprogramma staan de bands Tulip en Temperance.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nemo
Datum:
7 februari 2020
Dit was weer een aardig rondje Titels scannen bij Tarja Turunen.
Niet dat ik ooit van die namen gehoord heb, niet in de laatste plaats vanwege dat verwerpelijke amuzikale genre (kakofonie is hier meer van toepassing), toch kun je met sommige namen van songs je fantasie een beetje laten werken: Planet Hell, Creek Mary's Blood, Romanticide (leuk alternatief voor 'split up')...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)