Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Op de brandstapel van zwaargestoorde nepchristenen

(voor Ida Craddock (1857 - 1902))

Je bent geboren op 1 augustus 1857 in Philadelphia. Je was vier maanden toen jouw vader overleed. Jouw moeder had een grote interesse voor spiritualisme en het occulte, maar na het overlijden van jouw vader werd ze een fundamentalistische christin, een Quaker, en gaf ze jou een uiterst puriteinse opvoeding. Door jouw strenge, religieuze opvoeding raakte je sterk geïnteresseerd in seksualiteit, occultisme en vrijheidsbeleving. Je was superintelligent en ambitieus. In 1882 werd je geweigerd om aan de University of Pennsylvania te studeren. Je ging stenografielessen geven aan de vrouwen op het Giraud College in Philadelphia. Jouw handleidingenboek over de stenografie werd gepubliceerd.

Jij hielp jonge vrouwen onafhankelijk en zelfvoorzienend te worden. Rond jouw dertigste verdiepte jij jezelf in het occultisme. In een Unitaire kerk studeerde je Theosofie en je las talloze boeken over het occultisme, ook over de Raja Yoga van Vivekananda en hindoeïsme. Tussen 1889 en 1891 had je een jongere en een iets oudere minnaar. De oudere minnaar schonk jou veel betere sekservaringen dan de jongere, ook omdat hij de Karezza-techniek beheerste, het tantrische uitstellen van de ejaculatie. Daardoor ontdekte je de meest weldadige en goddelijke extases. Je bestudeerde de esoterische seksualiteit, wat je combineerde met folklore, mythologie en occultisme, zoals van de occultist/spiritualist/schrijver en het trance-medium P.B. Randolph (1825 - 1875), op zijn 49-ste vermoord door een jaloerse en krankzinnige vriend, en de verloskundige/gynaecologe Alice Bunker Stockham (1833 - 1912). Binnen de samenleving ontstond een groter seksueel bewustzijn en de vertaalde 'Kama Sutra' en 'Ananga Ranga' verschenen.

In 'Lunar & Sex Worshop' schrijf je dat de maan een oudere godheid dan de zon is en dat de maan de meerdere van de zonne-god is. Hiermee sluit je aan bij de visie van Aleister Crowley. Je raadpleegde vele bronnen. In 'Sex Worship Continued' schrijf je dat het kruissymbool een fundamenteel symbool van seksuele unie is. De alomtegenwoordige aanbidding van het kruissymbool duidt op een universele aanbidding van het sexinstinct als de onderliggende kern van alle religie. Jij streed voor de gehuwde vrouwen, die leden door hun botte echtgenoten, die over de seksuele gevoelens en behoeften van hun vrouwen heen walsten. Je wist, dat de onwetendheid van basale, seksuele feiten de schuld van een groot deel van de maatschappelijke misstanden/gebreken is. Je gaf lezingen met titels als 'Survivals of Sex Worship in Christianity and in Paganism' en 'What Christianity has done for the Marital Relation'.

Je schreef het pamflet 'The Wedding Night', met seksuele huwelijksadviezen en meer respect voor het tempo en de beleving van de vrouw. In 1894 verscheen 'Heavenly Bridegrooms', waarin je zegt, dat jouw man een engel is, die Soph heet, en met wie je 's nachts sex hebt. Dus ben je seksueel ervaren. Immers, de Maagd Maria is ook door een hemelse bruidegom zwanger geworden. Jouw sexleven met Soph was zo luidruchtig, dat jouw buren klaagden. Crowley had grote bewondering voor jouw boek en jouw occulte inzichten. Hij wist, dat jij zeer geheime. occulte teksten hebt gelezen. Maar afgezien daarvan was jouw daadwerkelijke, seksuele contact met Soph (Soph is Sophia is hemelse wijsheid) veel meer bijzonder. In 1894 probeerde jouw moeder jou naar een psychiatrische kliniek te sturen en ze wilde al jouw dagboeken en manuscripten verbranden.

Je verhuisde naar Chicago en je had een kantoor op de Dearborn Street. Daar gaf je mystieke en seksuele begeleiding aan echtparen. Van daar verstuurde jij ook jouw pamfletten. In 'Psychic Wedlock' uit 1899 beschrijf je seksuele technieken. Je kreeg vele confrontaties met diverse autoriteiten. Zo werd je maandenlang in vijf gevangenissen opgesloten en zelfs in het Pennsylvania Hospital for the Insane. Je werd ook drie maanden naar een werkhuis op Blackwell's Island gestuurd. Daar heersten inhumane omstandigheden en je werd er zwaar mishandeld. Na jouw vrijlating werd je direct weer gearresteerd door de United States Postal Inspector Anthony Comstock, een seksueel hypocriete, arrogante, hoogst sexvijandige, puriteinse en benepen godsdienstwaanzinnige. Hij veroordeelde jou voor het schenden van de Comstock wetten, omdat je per post 'The Wedding Night' verstuurde.

Op 10 oktober 1902 gaf de rechter jou vijf jaar gevangenisstraf. Hij was net zo preuts en moralistisch als meneertje Comstock, die het trouwens met meerdere mensen aan de stok kreeg, vanwege zijn despotische censuur en hardnekkige drang tot zinloos straffen. Hij was er later zelfs trots op dat er door zijn daden 15 mensen zelfdoding hadden gepleegd. Jij weigerde jezelf krankzinnig te verklaren om zo aan de gevangenisstraf te kunnen ontkomen. Op 16 oktober 1902 pleegde jij in jouw appartement in New York City zelfdoding, de dag voordat jij naar de gevangenis moest. Je sneed jouw polsen door en je ademde het gas uit de oven in. Je werd 45 jaar en je bent in de Woodlands Cemetery in Philadelphia begraven. De vruchteloze carrière van de dikke bullebak Comstock ging in rap tempo bergafwaarts.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)