Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Yabba Dabba Doo...!

De ziekte waaraan ik lijd en die mijn leven leidt, is onherroepelijk. Mijn tijd is tanende en deze radicale afname, deze verdomde verbleking van nu al verloren jaren gaat helaas slechts door; ongeneeslijk is onherstelbaar en geen structureel herstel betekent uiteindelijk verloren. In laatste instantie trekt iedereen aan het kortste eind.
Waarom ik aan deze ziekte, na mijn laatste adem en veel eerder dan ik wil, in principe doodga, is voor mij een raadsel. Vooralsnog althans, want de oplossing ligt dichterbij dan misschien wel menigeen denkt. Hoewel ik overigens voorlopig niet zou weten hoe een eventuele oplossing, lees: ge-ne-zing is te realiseren.

Polycythemia Vera (PV), is een zeldzame aandoening van het beenmerg, ofwel medulla ossium, de sponsachtige rode substantie die zich in het binnenste van beenderen bevindt. Vooral in bekken, borstbeen, ribben en de ruggenwervels. Beenmerg is belangrijk voor de vorming van botweefsel, maar vooral aangezien zich hierin, in beenmerg dus, stamcellen bevinden waaruit bloedcellen worden gemaakt; zowel witte- als rode bloedcellen en daarnaast eveneens bloedplaatjes. Dit productieproces van zowel, respectievelijk, leukocyten, erytrocyten als trombocyten heet hematopoëse. Een teveel aan leukocyten ofwel witte bloedcellen kan het gevolg zijn van de ziekte leukemie, ook wel bloedkanker genoemd.

Zie voor aanvullende informatie https://nlwikipedia.org/wiki/Beenmerg .

In plaats van over leukemie heb ik het liever over leuke, maar bovenal positieve ontwikkelingen. Daarom neem ik u en jou als lezer van deze beschouwing mee naar de Steentijd, ook wel Stenen Tijdperk. Om precies te zijn het fictieve plaatsje Bedrock, alwaar uitgestorven dieren als mammoeten, dinosauriërs, pterosauriërs, sabeltandtijgers en dodo's met holbewoners samenleven. Toen de mens destijds op aarde verscheen, waren zowel dinosauriërs als pterosauriërs allang uitgestorven. Daarnaast, weliswaar in Steentijdvorm, beschikte de familie Flintstone wel over een televisie, een auto en een platenspeler, was er een bowlingbaan en bestonden eveneens buitenwijken. Voor het prehistorisch uiterlijk worden materialen als steen, hout en dierenvellen gebruikt. De auto werd met de voeten aangedreven. De krant bestond uit een stenen tablet waarop letters zijn uitgehakt. De Flintstone-technologie maakt gebruik van dieren; met de slurf van een mammoet als waterkraan en de snavel van een vogel als de naald van een platenspeler. Daarnaast dient een brontosaurus als bus of graafmachine, terwijl een pterodactylus, een uitgestorven geslacht van vliegende reptielen, prima als vliegtuig functioneerde.

Met een hart van goud is Fred Flintstone een veel-eter die vaak schreeuwt en daarnaast bot en arrogant is. Samen met vrouw Wilma woont hij in een huis met 'hond' Dino en 'kat' Babypuss. Hun beste vrienden zijn Barney en Betty Rubble.

Schrijver: Annejan Kuperus, 21 februari 2020


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 1 stemmen 165Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)