Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In plaats van jezelf te zijn heb je jezelf dood gedronken

(voor Lionel Pigot Johnson (1867 - 1902))

je bent geboren op 15 maart 1867 in de kustplaats Broadstairs, in Kent, wat in de 14de eeuw als vissersnederzetting is begonnen. Een trap in de klif gaf toegang tot de Shrine of Our Lady in Bradstowe (Broadstairs) uit ongeveer 1070. De krijtrotsen zitten boordevol tunnels en grotten, waar de smokkelaars hun smokkelwaar, zoals sterke drank, tabak en thee, verstopten. Charles Dickens heeft in Broadstairs zijn roman 'David Copperfield' uit 1850 geschreven. Dat deed hij, terwijl hij in zijn zomervakanties in Fort House (Bleak House) verbleef, een huis, dat alleen op de krijtrots stond. Nu is Broadstairs er omheen gebouwd. Voor een deel is het huis een Dickens memorial museum. Er is ieder jaar in juni een Dickens Festival in Broadstairs.

De premier van Engeland (van 1970 tot 1974) Sir Edward Heath is op 54 Albion Road in Broadstairs geboren. Jouw vader was de kapitein William Victor Johnson van de 90th Light Infantry en jouw moeder was Catharine Delicia, de enige dochter van de advocaat Robert Walters. Veel van jouw voorvaderen waren legerofficieren. Je stamt af van de Johnsons baronets, of Bath.

Jij studeerde aan het Winchester College en het New College in Oxford. Je bent in 1890 eervol afgestudeerd. In juni 1891 ben je van het Anglicanisme naar de Rooms-Katholieke Kerk overgestapt. Dat gebeurde op St. Alban's Day in de R.K. Kerk op St. Etheldreda's, op Ely Place in Londen. Pater Lockhart gaf jou het Heilig Vormsel. In 1891 liet jij jouw neef Lord Alfred Douglas met jouw vriend Oscar Wilde kennis maken. In 1892 verscheen jouw boekwerk 'The Destroyer of a Soul', waarin jij Oscar Wilde verwierp, omdat jij het diep betreurde, dat jij 'de hoogst schandalige liefdezaak' tussen Alfred en Oscar mogelijk had gemaakt. Aan hypochondrische zelfkwellingen was er bij jou geen gebrek.

In 1893 verscheen jouw grootste, poëtische schrijfwerk 'The Dark Angel'. Dit gaat over jouw worsteling met jouw homoseksualiteit en de onderdrukking daarvan, wat door jouw praktisch onverplaatsbaar zware, lugubere, wrede deksel van het katholicisme werd verergerd tot masochistische, zelfdestructieve, jezelf grondig hatende, grotesk angstverwekkende proporties. Je creëerde daarmee jouw eigen hel, omdat je de roomse indoctrinatie toeliet en als massief onderdrukkingssysteem incorporeerde. Door Wilde te veroordelen, veroordeelde jij jezelf. Ten diepste hield je zielsveel van hem, maar dat verdrong je en dronk je weg. Ergens wist je dat jij als een laffe Judas de Christus Wilde had verraden. In 1894 verscheen 'The Art of Thomas Hardy', in 1895 'Poems' en in 1897 'Ireland and Other Poems'.

Jij was net als Alfred Douglas lid van de Rhymers' Club, in 1890 opgericht door William Butler Yeats en Ernest Percival Rhys, getrouwd met de Ierse schrijfster Grace Little. De bijeenkomsten waren in de pub Ye Olde Cheshire Cheese op 145 Fleet Street en in Café Royal op 68 Regent Street, waar op 24 maart 1895 de uitgever/schrijver Frank Harris zijn vriend Oscar Wilde adviseerde om zijn aanklacht wegens criminele smaad tegen de Markies van Queensberry in te trekken, wat Oscar vertikte om te doen. Markies John Douglas werd vrijgesproken en Oscar moest twee jaar naar de gevangenis. Ook dat heeft verwoestend aan jouw geweten geknaagd.

Jij was ook de neef van de werkelijk beeldschone schrijfster Olivia Tucker, die met de advocaat Henry Shakespear was getrouwd. Ze was de minnares van W.B. Yeats en haar dochter Dorothy trouwde met Ezra Pound, met wie zij een zoon kreeg, Omar Pound (1926 - 2010), die tot zijn twaalfde bij Olivia woonde. Olivia's roman 'The False Laurel' uit 1896 is aan jou opgedragen. Het gaat over een dichteres, die met een jonge, smakeloze dichter trouwt. Ze stopt met haar eigen dichtwerk om er helemaal voor hem te zijn. Ze verveelt zich en ze schrijft een toneelstuk, dat succesvol is, maar daarna wordt ze krankzinnig. Jij leefde als een kluizenaar in Londen en jij kampte met een destructief alcoholisme en zoals gezegd onderdrukte homoseksualiteit.

Jij was een kleine, zwakke, jong uitziende man, met een verfijnd hoofd. Je liep snel, je had een zachte stem en jouw manieren waren van een serieuze hoffelijkheid. Jij bent nooit getrouwd en het homohuwelijk was voor jou helemaal een utopisch bijgerecht. Jij hield zeer veel van jouw vrienden, op een diep-spirituele manier, want je bad altijd voor hen, hoewel je spiritueel vreselijk leed en in de war was. Je werkte in Londen als een literatuurcriticus voor enkele tijdschriften. Je hield meer van Ierland dan van Engeland. Je woonde alleen in Gray's Inn Square, Lincoln's Inn Square en Clifford's Inn.

Op 4 oktober 1902 overleed je door een beroerte na een val van een barkruk in de Green Dragon op Fleet Street of op straat. Je was in ieder geval stomdronken. Je had ook jouw schedel gebroken. Je werd 35 jaar en je bent begraven in de St. Mary's Cemetery in Kensal Green.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)