Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een krijgsgevangene op Point Lookout

(voor Sidney Lanier (1842 - 1881))

Je bent geboren als Sidney Clopton Lanier op 3 februari 1842 in Macon, Georgia, waar ooit de Creek Indianen woonden. In 1809 werd Fort Benjamin Hawkins gebouwd. Jouw ouders waren Mary Jane Anderson en Robert Sampson Lanier. Je bent van Engelse afkomst. Jouw verre voorouders waren Hugenoten, die in de 16-de eeuw naar Engeland vluchtten, omdat ze vanwege hun religie vervolgd werden. Je begon al jong op de fluit te spelen en dat bleef je doen. Je studeerde aan de Oglethorpe University nabij Milledgeville. Je was lid van de Sigma Alpha Epsilon broederschap, opgericht op 9 maart 1856, met als hoofdoprichter en leider Noble Leslie DeVotie, een baptistenpredikant, die op zijn 23-ste verdronk.

Kort voor de Amerikaanse Burgeroorlog, die in 1861 begon, studeerde je af. Jij vocht in het leger van de Confederatie, vooral in Virginia. Later diende je met jouw broer Clifford op een Engelse blokkadeloper, een snel, licht en gepantserd schip, die zeeblokkaden ontwijkt en doorbreekt. Jullie schip werd geënterd en jij weigerde jezelf als Engelse officier te vermommen. Je werd gearresteerd en in een militaire gevangenis op Point Lookout gestopt, waar het overvol was, met barre, sanitaire toestanden. Er overleden 3384 Confederatie-krijgsgevangenen. Jij kreeg daar tuberculose, waar je de rest van jouw leven mee worstelde. Vlak na de oorlog, na 9 mei 1865, was je korte tijd een schoolleraar. Daarna verhuisde je naar Montgomery, waar je baliemedewerker van het Exchange Hotel was. Je was daar ook een optredende muzikant. Verder was je de vaste organist van de Eerste Presbyteriaanse Kerk in Prattville.

In Montgomery schreef je jouw enige roman 'Tiger Lilies' uit 1867. Het is deels autobiografisch. Zo beschrijf je jouw verblijf in het resort hotel Montvale Springs in 1860 in Blount County, wat van jouw opa Sterling Lanier was. Hij verkocht het in 1863. Later bezocht de schrijfster Mary Noailles Murfree het geregeld. In 1933 is het hotel afgebrand. Je ontving geld voor de publicatie van jouw gedichten, die vaak in een archaïsche taal geschreven zijn en soms in dialecten. In 1867 verhuisde jij naar Prattville, waar jij een schooldirecteur en leraar was. In 1867 trouwde jij met Mary Day en met haar ging je naar Macon terug en werkte je in het advocatenkantoor van jouw vader. Je schreef minder goede gedichten in een cracker- en negerdialect over arme blanken en zwarte boeren. Je reisde veel om een remedie voor jouw tuberculose te vinden.

In Texas kreeg jij de smaak van het fluit bespelen weer te pakken en zocht je naar een baan in een orkest. In New York City, Philadelphia en Boston kreeg je nul op het rekest, maar bij het Peabody Orchestra in Baltimore had je beet. Je leerde jezelf muzieknotatie en je werd al snel de eerste fluitist. Door jouw fluitcompositie 'Black Birds' werd je beroemd. Mary en jij kregen samen drie zonen. Voor extra inkomsten schreef je gedichten voor diverse tijdschriften. In 1875 schreef je 'Corn' en 'The Symphony' en in 1877 'Chattahooche'. Jouw beste gedichten zijn 'The Marshes of Glynn' (1878) uit jouw onvoltooide reeks natuurgedichten 'Hymns of the Marshes', en 'Sunrise' uit 1881.

Tenslotte werd je een literatuurprofessor aan de John Hopkins University in Baltimore. Je was gespecialiseerd in William Shakespeare, Geoffrey Chaucer en de Oud-Engelse dichters, zoals Caedmon, Cynewulf, Aldhem, abt van de abdij van Malmesbury en bisschop van Sherborne, en Sint Bede de Eerbiedwaardige (672 - 735), een benedictijnse monnik. En je was gespecialiceerd in de Elizabethaanse sonnettendichters, zoals Christopher Marlowe (1564 - 1593), die Shakespeare, ook in 1564 geboren, sterk beïnvloed heeft. Marlowe is op zijn 29-ste door Ingram Frizer doodgestoken. In 1880 verscheen jouw boek 'The Science of English Verse'. Op 7 september 1881 overleed jij door de complicaties van tuberculose, terwijl jij met jouw gezin in een houten huis nabij Lynn verbleef om te herstellen. Je werd 39 jaar en je bent onder een kei in de Green Mount Cemetery in Baltimore begraven. In 1883 verscheen 'The English Novel', een serie lezingen van jou.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 23Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)